Страница 1 от 1

Разширение на банята

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2020, 02:24
от atanaskanev
Здравейте.
Наскоро си купих къща, горе-долу ново строителсто - от 90те години, но банята е много малка (към 3 кв) и искам да я разширя. Реално гърба на банята е една от терасите (около 3 кв и тя), която изобщо работа не върши, и мисля да и свържа покрива с бетонената конструкция на къщата и слея с банята и я затворя плътно с тухли и преустроя в обща баня.
Въпроса ми е след като къщата си е изцяло моя, в мой си парцел, и нямам съседи - трябва ли ми разрешително или мога да си го преустроя ?

Re: Разширение на банята

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2020, 03:22
от jhoro
Здравейте!
Ето нещо за четене - по въпроса.Ремонти и реконструкции и по-подробно.

Re: Разширение на банята

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2020, 09:27
от ivanov_p
Ваша или чужда къщата има конструкция, която е изчислена за определени натоварвания и затова за всичко, изключая цвета на пердетата, се иска разрешение, особено за подобен род действия, засягащи не само конструкцията, а и фасадата. От друга страна, ако тръгнете да вадите разрешение, ще влезете в голямо приключение.
В случая е добре да помислите дали неясно описаните преустройства са необходими, ако са необходими - струват ли си нервите и парите, а ако си струват дали да тръгнете по трънливия път на закона или да направите каквото сте решили и да забравите.

Re: Разширение на банята

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2020, 15:35
от jhoro
Добро утро! Не гледайте часовника - в момента съм ... „по друга часова зона“! Сутринта нямах възможност за много писане, но сега ще обясня по-подробно.
Първо - да благодаря на ivanov_p за отговора! Спокоен, толерантен, но все още - лаконичен. Не съм сигурен, дали питащия ще разбере всички загатвания.
Затова ще си позволя, да обясня като ... за лаици!

Уважаеми atanaskanev - от Вашия въпрос се разбират няколко основни неща.
1. Става дума за „жилищна сграда с ниско застрояване, пета категория“ (понятие „къща“ има само в разговорния език). 99,99% съм сигурен, че строителството е „монолитно“ - тоест, почти всички стени са „носещи“, освен допълнителни, леки, преградни стени. Всяка носеща стена в горния си край има „греда (бетонен трегер), на която „стъпва“ плочата. Нарушаването целостта на такава стена, може да повреди цялата сграда.
2. Има една възможност. Стените, на които има прозорци - (в тази зона) не са носещи. Стената под прозореца, носи само него и може да се премахне без проблеми.
В момента „около мен“ има подобен казус, но не разширяване на съществуващо - а изграждане на ново (пристрояване) санитарно помещение. Малката подробност - в стената е имало врата, сега има прозорец, който ще се махне и пак ще бъде врата.
3. Относно решението Ви - дали ще е „по официалния ред“ или както сте си решили - зависи от Вас. Проблем не са евентуални санкции от ДНСК или друга институция.
Лошо ще стане, ако конструкцията на сградата „се изсипе“ върху нечия глава.
Затова е нужно - поне неофициален оглед и становище от строителен инженер ПГС (конструкции).

Желая Ви приятен ден!

Re: Разширение на банята

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2020, 22:37
от atanaskanev
Искрени благодарности за отговорите.
Наистина не съм запознат с нещата, а не искам да дойдат с багери да ми бутат банята на втория етаж.
Което всъщност наистина ли е възможно ?

Re: Разширение на банята

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2020, 00:34
от jhoro
За „незаконно строителство/ремонт” едва ли ще пратят багер. Най-много да Ви накарат, да го премахнете сам.
Както преди казах - по-лошо ще е, ако повредите конструкцията на сградата.

Re: Разширение на банята

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2020, 23:54
от atanaskanev
Отново благодарности.