начало

Обявиха конкурс за 32-ма районни прокурори Обявиха конкурс за 32-ма районни прокурори

Поставяне на хидрант - отказ на акт 16

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Поставяне на хидрант - отказ на акт 16

Мнениеот ani_ogbg » 15 Май 2020, 08:22

Здравейте,
Казусът ми е следният. През последните четири години построихме къщата ни, която се намира в извън регулация, 5 категория. До момента сме извадили що има документи за изискванията към регулирано място, защото ни връщат 1000 пъти.
Още когато чакахме за разрешение за строеж общината ни поиска да направим проект за изграждане на хидрант и ни прати към Софийска вода. Оттам ни казаха, че ние не може да им нареждаме да поставят хидрант, а трябва да го направят или общината, или пожарната. Върнахме се в общината и те оставиха нещата така и ни дадоха разрешение за строеж.
Сега обаче пожарната ни отказва да ни даде становище, заради липсата на хидрант, като казва, че общината трябва да го постави, а общината ни казва, че тя е само район към СО, трябва да отидем към централата на Столична община и да питаме там какво да правим или евентуално ние да се самофинансираме и да си поставим хидрант.
Отделно живеем на 2 км от Факултета, където хидрантите изникнаха като гъбки на по 50 м един от друг, а до тук не стигнаха, един район се водим.
Та, сега се чудим защо е необходимо ние да се самофинансираме, надали от Факултета са се..
Отделно как като частно лице ще поискаме от Софийска вода да "бърникаме" по техните мрежи, за да го поставим този прословут хидрант, ум не ми го побира.
Мястото, на което е къщата е местност, води се земеделска земя даже и има дори изисквания към височина и големина на къщи, т.е. тук не става дума и за огромна къща, а за къща 40 кв., 2 етажа.
Уморихме се някой да си прехвърля топката, никой да не поеме отговорност и да каже точно и ясно какво да се направи, а и се уморихме вече толкова години да правим всичко документално и накрая пак да не е ясно какво да направим..
Много ще бъда благодарна, ако споделите мнение.
Благодаря ви за отделеното време.
ani_ogbg
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Сеп 2012, 15:34

Re: Поставяне на хидрант - отказ на акт 16

Мнениеот jhoro » 15 Май 2020, 09:13

Здравейте. Много неща сте написали, но …
Ако става дума за „пожарен надземен хидрант” - монтажа не е труден или скъп. Но предполага наличието на водопровод или резервоар за пожарогасене.
Прочете в
НАРЕДБА № Iз-1971 от 29.10.2009 г.
Глава единадесета
Водоснабдяване и пожарогасене
Раздел I
Външно водоснабдяване за пожарогасене

за кои случаи, какво се изисква
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2182
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Поставяне на хидрант - отказ на акт 16

Мнениеот swenstyle » 18 Май 2020, 12:24

Тоно така - самия хидрант не е скъп, но ако трябва да изградите и водопровод, дори и 10 метра си става петцифрена сума. И година до две разправии. но не се отчайвайте, по добре късно отколкото никога.
Няма проблем вие да го изградите и дарите на Общината, те да го дарят на Софийска вода, това е обичайна практика за изнудване на населението.
Една особеност е, че ако трябва да правите и водопровод, (например сегашния не е достатъчн като диаметър за ПХ) то диаметъра на новия трябва да е какъвто кажат от софийска вода, и в някой случай става въпрос за магистрални водопроводи, независимо че към момента само 1 къща ще го ползва.
Но щом имате СВО, има 90% вероятно на същия водопровод да ви разрешат да сложите хидрант. (90 мм е минимума мисля)
нов ПХ и монтажа му са до 800 лева, ще ви трябва и проект ВиК, макар и за един ПХ (буквално за един кран)
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron