начало

Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски

Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот mikemastercorp » 30 Окт 2019, 18:40

Здравейте.

Обръщам се към вас със запитване относно разрешение за строеж на калкан със съседи. Преди няколко години наследих имот в центъра на Бургас (по-скоро тих център), който се състои от две отделни постройки тип къща с 2 стаи, външна баня и бараки. Долната къща е на калкан с МВР (3то районно управление Бургас), а другата къща със съседите ни. В последствие разбрах, че МВР било променено по статут и вече било ДНК лаборатория.

Малко по-късно решихме да застроим изоставените къщи и се договорихме със строителна фирма да изпълни проекта. Изминаха почти 2 години откакто започнахме различните процедури и одобрения на идейни проекти и вече сме на заключителната фаза (проектът е съгласуван и одобрен от общински съвет Бургас на 5ти Септември тази година). Очаквахме да получим одобрението за да може да се подаде заявление в строителния надзор за начало на строежа, но така и не сме получили отговор до ден днешен от съответната институция. Според строителната фирма, проблемът бил в калкана с МВР. От едната страна на имота съседката е дала своето изрично съгласие за калкана, но не става ясно кой трябва да даде съгласие за калкана с МВР/ДНК сградата. Пак строителят твърди, че подобно разрешение се искало от Министъра на Вътрешните Работи в София, но за мен по-логично е подобно разрешение да се издава от служител на местната власт (регионален директор или друг), който да познава района и въпросните държавни сгради.

Допитвам се до вас с молбата да споделите своя опит относно изискването за калкан с бивша/настояща сграда на МВР - дали в действителност се изисква одобрение от Вътрешно министерство или подобно такова следва да се издава на местна почва от някоя институция в града и/или региона.

Също така, имате ли някаква представа, дали има някакви законови срокове, в които въпросната институция би следвало да излезне със становище? От прочетеното до момента оставам с впечатлението, че срокът за отговор е 30 дена, но в нашия случай са изминали почти 2 месеца и още нямаме никаква яснота.

Благодаря на всички предварително и бъдете здрави!
mikemastercorp
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 20 Авг 2009, 17:55

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот wladi » 31 Окт 2019, 01:33

"проектът е съгласуван и одобрен от общински съвет Бургас на 5ти Септември тази година" !?
"но така и не сме получили отговор до ден днешен от съответната институция"!?

В случай, че проекта вече е одобрен както се твърди (одобрява се от гл.арх, а не от общ.съвет) сега следва да се издаде Разрешение за строеж, ако изобщо такова е било поискано.
Понякога трябва да пуснеш фиша.
Варианти: 1. Едновременно се заявява одобряване проектите + разрешение строеж, или
2.Заявява се само одобряване проектите, а по-късно се заявява издаване РСтроеж.
Вие къде по-точно се намирате в тези процедури?

В тази процедура, МВР нямат никакво участие, (калкана е допуснат с ПУП-а), освен ако решат да подадат някакво възражение с/у РСтроеж.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител
 
Мнения: 308
Регистриран на: 16 Мар 2008, 15:02

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот mikemastercorp » 31 Окт 2019, 07:58

Здравейте, wladi. По думите на строителната фирма, която се занимава с документацията, проектът е съгласуван с всички законови инстанции и институции и е поискано разрешение за строеж, което уж се чака, но се бави поради липсата на съгласие за калкана от страна на МВР или институцията, която би следвало да го издава. И на мен ми се стори странно, че се изисква разрешение за калкан, при положение че такъв вече е бил налице и едната от къщите е залепена в буквалния смисъл за първия етаж на МВР постройката. Не съм запознат дали е възможно подобно разрешение за калкан да се изисква поради факта, че новата постройка е с няколко етажа по-висока от първоначалната къща.

Ще се допитам конкретно до строителната фирма какво по-точно се чака и до какво ниво е достигнала документацията отново, за да не става разминаване. Беше ми казано, че архитектурните планове са одобрени (явно от главния архитект, а не от общ. съвет), но в момента дейността на фирмата се възспира единствено от калкана с МВР (за да се получи строителното разрешение, което вече да се придвижва в строителния надзор и/или другите инстанции за да се даде начало на самия строеж).

Благодаря Ви още веднъж за споделения опит.
mikemastercorp
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 20 Авг 2009, 17:55

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот swenstyle » 31 Окт 2019, 16:53

За да се одобри проекта, първо се гледа дали отговаря на градоустройствените показатели - включително и дали е разрешено сключено застрояване (на калкан). Да не говорим че имате виза за сключено застрояване. Така че според мен тази строителна фирма ви мотае, освен това не строителните фирми изготвят проекти, а проектантските! Нали имате входящ номер обадете се в деловодството и питайте какво става по вашата преписка.
Друга вероятност е да не са успели да обявят РС по надлежния ред на съседите по калкан. и това да бави влизането му в сила, т.е. физически листа с РС се дава когато влезе в сила.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот mikemastercorp » 31 Окт 2019, 19:22

Благодаря Ви, swenstyle за споделеният опит.

Бих се позанимавал и сам, но проблемът е, че за момента съм извън територията на Родината и нямам физическата възможност да се допитвам лично до общината.

Вчера си поговорихме с изпълнителят на обекта и се оказва (по неговите думи), че проектът е одобрен от ВиК, ЕЛ, Пожарна и вс. др. инстанции и за момента се очаква някакъв подпис или документ, без който фирмата не може да подаде за строително разрешение. Споменах казаното от wladi на фирмата и в известна степен настана лек смут, след което ми се каза, че се чака нещо друго, коео МОЖЕ БИ имало нещо свързано с министерството.

Не съм наясно какъв е този документ/форма, която се очаква от общината, без която не може да се подаде заявление за разрешение за строеж, но явно това се очаква. Надявам се, че забавянето може да е свързано с определен период на изчакване или с треската по местните избори, но по-скоро проблемът е в неяснотата, а не в изчакването на нормалния ход на събитията.

Една позната ме посъветва да подам запитване до общината по канален ред, на което да отговорят какво се чака и в какви срокове трябва/може да се задвижат нещата, защото може някоя институция да очаква действия от наша страна за да се придвижат напред нещата... Не знам дали в това има смисъл, но за момента не се сещам за друго...
mikemastercorp
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 20 Авг 2009, 17:55

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот wladi » 01 Ное 2019, 00:51

Има ли подадено Заявление до Общината за одобряване на проектите,
или досега проекта само е "съгласуван с всички законови инстанции и институции" ?
Каква е ролята в процедурата на стр.надзор, т.е. - Заявлението придружено ли е с Доклад на надзора, или проекта ще се гледа на експертен съвет? Това е избор на заявителя.
Оставам с впечатлението, че все още не е подавано заявление!?
Понякога трябва и да си пуснеш фиша.
Ако проектите са подадени за одобряване, поискано ли е заедно с одобряването и Разрешение за строеж?

Калкана изначално следва да е допуснат с подробния устройствен план, т.е това не може да е проблем.
В противен случай не само Вашия проект няма как да бъде одобрен,
но и сградата на МВР (която е на калкана) също ще следва да е незаконна.
И да се събори.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител
 
Мнения: 308
Регистриран на: 16 Мар 2008, 15:02

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот swenstyle » 04 Ное 2019, 10:07

wladi написа:
но и сградата на МВР (която е на калкана) също ще следва да е незаконна.
И да се събори.


тук смея да не се съглася, устройствените планове не се отнасят за съществуващи законни (или в режим на търпимост) строежи, освен ако не се проектира нова сграда в имота.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот probcho » 04 Ное 2019, 21:24

Извинете, ако може да попитам!
Когато говорите за процедури и проекти (макар и не пряко) сигурни ли сте, че става въпрос за РС или в момента движат ПУП?
probcho
Потребител
 
Мнения: 923
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот jhoro » 08 Ное 2019, 21:00

Принципно, и към всички - не намесвайте проектантите, строителния надзор и други.
Проекта (да, прави се от проектантите) кам по себе си е една (или няколко папки) пълни с красиви картинки и обяснения към тях. Надзира следи за изпълнението.
Всичко свързано със строителството се регламентира с документи (ПУП, Виза за проектиране, РС и пр.), издадени ог Главния архитект на Общината. Не от кмета, общинския съвет, деловодсвото ...

Относно съседите - щом съществуващиге постройки са в „режим на свързано застрояване“ в актуалния ПУП - нямате проблеми. Независимо дали става дума за „съществуващи или в режим на търпимост строежи“.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2055
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот probcho » 09 Ное 2019, 09:29

jhoro написа:Принципно, и към всички - не намесвайте проектантите, строителния надзор и други.

Принципно - участници в строителния процес са възложител, проектанти, консултант(надзорник) и строител.... за кои други - само мога да гадая! Но, ако ги изключим какво остава?
jhoro написа:Всичко свързано със строителството се регламентира с документи (ПУП, Виза за проектиране, РС и пр.), издадени ог Главния архитект на Общината. Не от кмета, общинския съвет, деловодсвото ...

Чак пък да се “регламентира“... Той гл. архитект е ..... Та: Запведта се издава от Кмета; ЕСУТ вземат решенията; деловодството съобщава адм. актове.
jhoro написа:Относно съседите - щом съществуващиге постройки са в „режим на свързано застрояване“ в актуалния ПУП - нямате проблеми. Независимо дали става дума за „съществуващи или в режим на търпимост строежи“.

Ако при "актуален" ПУП не издават РС то явно има проблеми. Режим на търпимост за кои сгради имате предвид?
Съгласието на съседите се иска дори и при строителство на граница на ниско застрояване.
Доколкото разбрах, питащия не е в страната и се е доверил на .... някой от "другите", които в стремежа си да изкарат насъщният залък може да са решили и ПУП-че да направят, може и РУП-че....
probcho
Потребител
 
Мнения: 923
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот jhoro » 10 Ное 2019, 15:31

probcho написа:Принципно - участници в строителния процес са възложител, проектанти, консултант(надзорник) и строител.... за кои други - само мога да гадая! Но, ако ги изключим какво остава?

Да - участници (преки и косвени) в стоителния процес са много юридически и физически субекти. Като се започне от възложител, проектант, строителен надзор и строител (като фирми), мине се през коткретните проектанти, надзорници (физически лица) и се стигне до строителните работници!
Но всички действат съгласно изискванията на закона, ПУП и разпорежданията на Главния архитект на Общината!
probcho написа:Чак пък да се “регламентира“... Той гл. архитект е ..... Та: Запведта се издава от Кмета; ЕСУТ вземат решенията; деловодството съобщава адм. актове.

Кметът издава заповеди като „местен едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност.“
Експертните съвети по устройство на територията (национален, областни, общински) съветват, но не решават! Членовете на съвета са пряко подчинени на органа, който ги е назначил!. Съветват го и дават мнение по всяко градоустройствено решение!
Чл. 5. (3) Главният архитект ръководи, координира и контролира дейностите по устройственото планиране, проектирането и строителството на съответната територия, координира и контролира дейността на звената по ал. 6 и издава административни актове съобразно правомощията, предоставени му по този закон. Главният архитект на общината координира и контролира дейността на главните архитекти на райони.
probcho написа:Ако при "актуален" ПУП не издават РС то явно има проблеми.
Режим на търпимост за кои сгради имате предвид?

Явно има проблеми, но не е доказано какви?
За „режима на търпимост“
§ 16. (1) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
§ 53. (1) Търпимите строежи по § 16, ал. 1 от преходните разпоредби на закона и по § 127, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (обн., ДВ, бр. 82 от 2012 г.; изм., бр. 66 от 2013 г. и бр. 98 от 2014 г.), които са с постоянен устройствен статут по действащ подробен устройствен план, могат да се пристрояват и надстрояват и в тях могат да се извършват основни ремонти, реконструкции и преустройства, включително с промяна на предназначението, както и всички допустими строителни и монтажни работи в съответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план.
(2) Търпимите строежи по ал. 1, които нямат постоянен устройствен статут по действащ подробен устройствен план, могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепват носещите конструкции.
(3) Дейностите по ал. 1 и 2 могат да се разрешават след представяне на проект-заснемане на съществуващия строеж, одобряване на инвестиционния проект за новия строеж и издаване на разрешение за строеж по общия ред на този закон.
Преходни разпоредби към ЗУТ и Преходни и Заключителни разпоредби към ЗИДЗУТ


Четете ги тия неща, моля! Има толкова източници!

probcho написа:Съгласието на съседите се иска дори и при строителство на граница на ниско застрояване.

Да, иска се, но ...
Чл. 21. (1) Начинът на застрояване в съседни урегулирани поземлени имоти е свободно или свързано застрояване.
(2) Сградите на основното застрояване могат да се застрояват свързано само на страничните имотни граници, като калканните стени се покриват напълно. Непокриване на част от заварена калканна стена може да се допусне при условия и по ред, определени с правилата и нормативите по чл. 13, когато покриването на калканната стена води до нарушаване на други нормативи за височина и разстояния и когато се налага съобразяване с други заварени специфични дадености.
(5) Свързано ниско застрояване се допуска при наличие на нотариално заверено писмено съгласие на собствениците на съседните урегулирани поземлени имоти, в които се установява свързаното застрояване.

Ако прочетете внимателно въпроса на питащия - свързаното застрояване е било допуснато преди много време! И установено - с изграждане на съществуващите сгради!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2055
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот jhoro » 10 Ное 2019, 15:49

Един уточняващ въпрос към питащия
mikemastercorp написа:Долната къща е на калкан с МВР (3то районно управление Бургас) ...

В Бургас няма 3-то РПУ!!! Справка - сайта на ОД на МВР Бургас
Да не би да имате предвид 5-то РПУ? Обаче около него няма сгради на калкан!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2055
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот probcho » 10 Ное 2019, 20:02

jhoro, чети де! Ама то си требе и акъл! :lol:
Но всички действат съгласно изискванията на закона, ПУП и разпорежданията на Главния архитект на Общината!

Изискванията на закона са общи, ПУП е ориентировъчен, а гл. архитект не е генерал, че да дава разпореждания! Той само разрешава инвестиционното намерение!
Кметът издава заповеди като „местен едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност.“

Чудя се дали сте виждали някога "на живо" заповед за ПУП! Ама то си трябва и да се чете, нали?!?
Експертните съвети по устройство на територията (национален, областни, общински) съветват, но не решават!

А дали сте виждали протокол от техни заседания? Там какво ли пише? 8)
Членовете на съвета са пряко подчинени на органа, който ги е назначил!. Съветват го и дават мнение по всяко градоустройствено решение!

Пряко подчинение?!??!?! Уж имате компетентност в трудовите взаимоотношение, а не Ви е понятно що е то подчиненост, а за субординация няма да говорим!
С търпимостта се справете Вие! Не само да ми цитирате правни норми, които четете за първи път!
Четете ги тия неща, моля! Има толкова източници!

И аз много Ви моля! Четете ги тия неща! Или вече толкова са Ви го повтаряли, че вече правите само това! Нали?
Да, иска се, но ...

.... и после пак цитат, който явно не разбирате! Но...
Ако прочетете внимателно въпроса на питащия - свързаното застрояване е било допуснато преди много време! И установено - с изграждане на съществуващите сгради!

По скоро Вие следва да четете внимателно, защото ако е било допуснато (по Ваше предположение), то нямаше да повдигате въпроса за търпимост в предишния си пост! Установяването не става със "съществуващите сгради"! И още веднъж - много Ви моля, четете! Но после и мислете! Защо ли?
Защото щяхте да сте осъзнали (това наистина ли Ви е трудно), че сградата на питащият не покрива целия калкан! Ако тук вече Ви светне :idea: може и да се осетите, че може и да го работят човечица, както не е тук и се е доверил на тези "други", които искате да оставим на мира!
И ако искате да помогнете, то поне помоща Ви да се изразява не само в цитиране на нормативни документи!
Последна промяна probcho на 10 Ное 2019, 22:24, променена общо 1 път
probcho
Потребител
 
Мнения: 923
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот Melly » 10 Ное 2019, 21:01

Здравей, probcho,
Прав си, но вЪпросителите очакват да прочетат нещо, което по "кройка" почти съвпада с техните разбирания.
А ако е и подплатено с правни разпоредби, съвсем ще останат доволни... :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7843
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот probcho » 10 Ное 2019, 22:21

Здравейте, Melly!
Не знаех, че разбиранията на "кройкаджиите" са свързани с правни разпоредби....
Но на този свят всичко се среща... :wink:
probcho
Потребител
 
Мнения: 923
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Строително разрешение за калкан със сграда на МВР

Мнениеот mikemastercorp » 12 Ное 2019, 04:26

Здравейте, отново. Искам предварително да се извиня за закъснението на моя отговор, който в никакъв случай не е породен от небрежност или съм от онези, които си питат въпросите и повече не се включват. Благодарен съм на всички тук присъстващи, които така да се каже безвъзмездно споделиха своя опит. При всички положения вашата информация (без значение колко е достоверна) ще е в пъти по-правилна от моите лаишки познания в правната област.

Преди да информирам за статус на въпросния проект, ще отговоря първо на jhoro относно районното управление. В действителност и сте и не сте прави в твърдението си, тъй като почти от раждането ми през 70те години (на този век :D ) 3то районно се намираше на калкан с долната къща на покойната ми баба (под долна се разбира една къща от предната страна на парцела, която е буквално залепена за полицейската сграда). Втората къща (както вече уточних) пък е залепена за съседите от дясната страна. В последствие, обаче (тук е и ключовият момент) се взима решение на управническо ниво 3то районно РПУ Бургас, което отговаряше за околните села на град Бургас (Камено помня със сигурност, защото братовчед ми беше назначен като шериф в това РПУ за селото) да се превърне в ДНК лаборатория. В момента бившото 3то РПУ и настояща (частично или изцяло не ми става ясно) ДНК лаборатория се намират в комплекс Възраждане под пазарчето на Краснодар на улица Дебелт.

Сега, да кажа няколко думи относно проекта и да конкретизирам вече нещата дотолкова, доколкото ми бяха обяснени от инвеститора, с който имаме договорни отношения за процентната подялба...

По съвет на роднина, инвеститорът подаде официална молба-запитване в общината за да разберем конкретния статус на проекта и да се уверим, че не сме в ситуация, в която държавата очаква от нас нещо преди предприеме следващите стъпки, а ние (уж) чакаме от държавата да си "свърши работата". Пиша държавата, защото все още не ми е ясно дали решенията се взимат на общинско ниво или на по-високо, но по всяка вероятност се визират общинските служители. Та, след насрочване на официална среща с главен архитект в Община Приморец (Архитект Райчев - да ме извинява човечеца. ако не съм определил правилно позицията му или по някакъв начин съм го принизил), ми беше доведено до дознание, че при първоначалното внасян на проекта са възникнали 4 забележки, които в последствие са били коригирани и проектът е бил внесен повторно. Последващо събиране на съответните служби е установило повторно необходимост от 2 корекции във връзка с новоприети строителни изисквания (или поне така е било казано), както и получено възпротивително писмо от управата на МВР на местно ниво във връзка с някаква строителна линия. Оказва се, че проектът е бил коригиран повторно и внесен за разглеждане, та за момента се приема, че исканията на МВР за въпросната линия са неоснователни и по думите на архитекта няма да бъдат взети под внимание. Проблемът със забавянето идва от факта, че по време на подаване на документите върви усилена работа по изборите и не е имало събиране на експертния съвет, който да издаде някакъв протокол, който пък вече да се подаде в строителния надзор и от тях да се иска разрешение за строеж (РС) и съответното озаконяване на проекта и вписването му в градоустройствения план (предполагам ПУП). На допитване за някакви процедурни срокове за одобрение е било казано, че всяка сряда се събира експертен съвет, на който се решава съдбата на всички нови проекти, но приоритетни били по-големите или по-важни за общината такива, след което следвало разглеждане на по-малките сгради. Относно процедурното време за разглеждане на документацията и евентуалното и одобрение е било отговорено, че няма точно определени срокове и с други думи, когато няма по-приоритетни проекти, тогава ще бъде разгледан и съответно одобрен проекта при отсъствие на забележки, нужди от корекции и т.н. (които по думите на г-н Райчев) за момента отсъстват.

Сега по-интересен е въпросът дали в действителност няма някакви крайни срокове за разглеждане или може наистина човек да си чака с години, ако се оказва, че все изскача нещо по-важно. Ако има нещо да се коригира в написаното от мен или ако някой има доп. информация, ще се радвам да почета и се информирам...

Поздрави на всички и бъдете здрави!
mikemastercorp
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 20 Авг 2009, 17:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron