начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Законни ли са действията на енергото ?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Законни ли са действията на енергото ?

Мнениеот n_georgievgt » 13 Авг 2019, 15:20

Здравейте.
Бих искал да се допитам до вас относно юрисдикцията, която притежават енергоразпределителните дружества и евентуално какво мога да направя, за да избегна бъдещи случай. Казусът ми е следният. В границите на имота ми има електрически стълб, който мисля, че се води "високоволтов магистрален", тъй като снабдява съседното село с електричество. В периода м/у 10 и 13 Август , от ЕРП-то са решили да сменят изолаторите на стълба, като съитветно са "влезли" в имота ми. Влезли е силно казано, тъй като тяхното влизане е свързано с нанасяне на щети по оградата ми. С тежка техника са съборили два оградни стълба и са прерязали оградната мрежа, като при преминаването са счупили и две млади овощни дръвчета. Като са си свършили работата са си оставили оградата разрушена вследствие, на което са влезли животни и са унищожили градината ми. Преди 2 години имаше отново посещение от тяхна страна, като тогава ми изрязаха дърветата покрай стълба без предупреждение, но тогава все още не беше ограден имотът ми.
Предполагам имат право да влизат и да поддържат енергопреносната мрежа, то имат ли чак такива правомощия да го правят без предупреждения и да нанасят безнаказано преки и косвени щети върху чуждата собственост ?

Благодаря ви предварително
n_georgievgt
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Авг 2016, 13:54

Re: Законни ли са действията на енергото ?

Мнениеот nedkost1 » 17 Авг 2019, 09:30

Имате ли учредени тежести за имота си? Отбелязано ли е в нотариалния ви акт това?
Ако има учредени квазисервитутни права в полза на електроразпределителните предприятия нищо не може да направите. Длъжен сте да ги търпите и да им осигурявате достъп до съоръженията им.
Ако нищо не е вписано в притежаваните от вас документи, то може да проверите в общината за устройствения план на квартала в който се намира имота ви. Ако и там не са отбелязани сервитути и стълб, то може да изискате от енергото да ви заплатят нанесените щети и да ги поканите доброволно да си изместят съоръженията. Ако не го направят им пратете нотариална покана в която може да посочите и дневно обезщетение до изместването на съоръжението. Ако и това не помогне се свържете с адвокат и заведете дело срещу наглеците.
nedkost1
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 18 Фев 2016, 13:10

Re: Законни ли са действията на енергото ?

Мнениеот wladi » 31 Окт 2019, 02:08

Дори и да има учредени квазисервитутни права, това само им дава право на достъп за ремонтите, и ограничава собственика за застрояване и растителност (дървета) на определено отстояние (зависи от мощността - обич.10м).
Не следва да се уврежда ползването на имота.
Претенции за оградата и реколтата по общия ред.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител
 
Мнения: 296
Регистриран на: 16 Мар 2008, 15:02


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron