начало

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева

Промяна на предназначение на ателие при наличие на проблеми

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Промяна на предназначение на ателие при наличие на проблеми

Мнениеот dear19 » 16 Дек 2018, 17:46

Закупих апартамент който по документи се води ателие и разбрах какво точно значи това когато поисках да си сменя постоянния адрес в общината. Това че предишния собственик по лична карта се водеше на този адрес явно не помага, тъй като законът се е променил последните години. Заради това реших да започна процедура по смяна на предназначението на ателието в жилище/апартамент. Оказа се, че предишният собственик е правил усвояване на част от терасата към хола и кухнята (поради което сега са с добри размери), но всичко това е правено незаконно и го няма в одобрените проекти в общината. Предполагам, че това е направено края на 90те години, но кога точно все още не знам.
При положение, че този ремонт не отговаря на сегашните изисквания, възможно ли е изобщо да се направи смяната на предназначението?
dear19
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Дек 2018, 14:21

Re: Промяна на предназначение на ателие при наличие на пробл

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Дек 2018, 18:10

Трябва да направите промяна - не за друго, защото ако изпаднете в дългове, ще Ви го отмъкнат.
Аз съм адвокат и в момента водя такова дело - на един инвалид майка му приписва апартамент, но той се води ателие и съдебният изпълнител му го продаде - че не е жилище един вид - страшна напаст. Цената е 180 000 лева - отиде на търг за 90 000 лева. Следователят по прокурорската преписка се хилеше само, че няма основание за престъпление.

Трябва да подадете искане в общината.
Кой точно Ви е засякъл за терасата - ако не е в общината като информация - то какво.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Промяна на предназначение на ателие при наличие на пробл

Мнениеот dear19 » 16 Дек 2018, 18:26

Аз го взех с ипотека, та банката може да си го вземе така или иначе :)
Засега нямам други кредити, но в бъдеще не се знае де.
Иначе проблемът е, че при смяна на предназначението би трябвало на края да дойде човек от общината да види имота, за да прецени дали всичко е направно както трябва по проект и тогава ще види, че не съвпада с проекта (на който няма да е описан незаконния строеж).

А малко страничен въпрос: при положение, че в общината разберат за този незаконен строеж, мога ли да искам от предишния собственик да покрие разходите, тъй като аз не съм правил този строеж? Засега имам само снимки при оценката на имота (заради ипотеката) където се вижда какво е състоянието на имота в онзи момент.
dear19
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Дек 2018, 14:21

Re: Промяна на предназначение на ателие при наличие на пробл

Мнениеот swenstyle » 17 Май 2019, 09:29

За момента ви трявба архитект, не адвокат. Той ще ви каже какви чертежи да си набавите от архива и по тях ще прецени, дали можете с преустройството да "Узаконите" и приобщената тераса или каквото е там. Ще трябва да си проектирате и ново паркомясто в имота, за жилището ви (ателието е било без ПМ). Може би ще ви трябва съгласие от етажната собственост. Може да са се променили градоустройствените показатели на имота. В зависимост каква категория е строежа, може и да не идва приемателна комисия, това може да ви го каже независим строителен надзор.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 78
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron