Страница 1 от 1

Монтиране на улуци

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2018, 17:02
от angelovam
Здравейте,

Живея в блок, строителство от 2014 година, на който не са монтирани улуци. След като инвеститорът, построил сградата ни увери, че за течове на покрива, поради липса на улуци гаранция няма, ние решихме сами да събираме пари за монтаж.
Целият процес беше ръководен от нашата домоуправителка (външна за блока, наета от фирма). Монтажът трябваше да започне януари, но се забави чак до сега, съответно стените започнаха да пропускат още повече вода.
В момента улуците са монтирани, но само на част от блока. Аз живея на предпоследен етаж, и едната ми стая е със скосен таван. Т.е. там има минипокрив, на който също трябва да се монтира улук. Звъннах на изпълнителя на проекта, той дойде на оглед и заяви, че този скосен таван не влиза в плана, и улуците за него, аз трябва да си ги платя сама. Освен това заяви, че не го бил видял изобщо (макар, че преди да започнат с монтажа минаха на оглед на цялата сграда).
Та въпросът ми е - моят скосен таван влиза ли към общата етажна собственост и имат ли право да искат аз да го заплатя отделно, имайки предвид, че в нотариалния ми акт никъде не е упоменат "покрив" като собственост? Как мога да постъпя в този случай?

Благодаря предварително!

Re: Монтиране на улуци

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2018, 18:33
от jhoro
angelovam написа:Та въпросът ми е - моят скосен таван влиза ли към общата етажна собственост и имат ли право да искат аз да го заплатя отделно, имайки предвид, че в нотариалния ми акт никъде не е упоменат "покрив" като собственост? Как мога да постъпя в този случай?

Разбира се, че влиза в общите части.
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.
Закон за собствеността

Във второто изречение е допуснато, че „може да се уговори“, но това е изключение.

Re: Монтиране на улуци

МнениеПубликувано на: 11 Авг 2018, 10:22
от lakavitsa
Влиза в общите части, но няма влизане в механизъм за събиране на средства, с които да се ремонтира тази обща част, т.е. всеки има дял, но ако рекнат, че няма да платят, много е сложен механизма за принуда, а преди това убеждаване. И понеже Ви тече, се принуждавате да си го направите ремонта сам.

Re: Монтиране на улуци

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2018, 17:27
от bgarch
След като инвеститорът, построил сградата ни увери, че за течове на покрива, поради липса на улуци гаранция няма, ние решихме сами да събираме пари за монтаж.
Не приемайте на юнашко доверие всичко, което строителят Ви казва (Доколкото разбирам инвеститор, по- точно възложител, сте Вие- нали Вие сте плащали и на някакъв етап по време на строителството сте станали собственици. А този, който е строил, е строител.)! Особено по време на гаранционния срок и особено за неща, които налагат той да се бръкне в джоба и да плати отстраняването на дефектите!