начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

Достъп до новопостроена сграда в УПИ

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Достъп до новопостроена сграда в УПИ

Мнениеот nik_georgiev » 06 Авг 2018, 20:05

Здравейте,
Собственици на УПИ в рамките на Столична община преди години разделят имота на две УПИ-та, като за да има достъп до задния имот се обособява улица - тупик.
Същите ипотекират имотите (но не и тупика) и в последствие са продадени чрез съдия-изпълнител.
Аз закупих задния УПИ от посредник, който го е закупил от съдия-изпълнителя с цел жилищно строителство преди 2 години.
Получихме разрешение за строеж и сградата вече е факт, като имаме законно изградени връзки с ВиК и Ел мрежите под тупика. УПИ на който е построена сградата е ипотекиран дори отново, тъй като ми трябваха и средства за самия строеж.

При опита ни да вкараме сградата в експлоатация от НАГ ни върнаха със забележка, че са нужни данни за транспортен достъп до обекта.
В кадастъра виждам, че на улиците по принцип е описана вид собственост "публично държавна", а на имотите "частна", но на тупика е описано "собственост".
По непроверена информация, първоначалните собственици все още притежават тупика и според НАГ те може да решат да ми спрат достъпа до сградата и за това отказват да я вкарат в експлоатация.
Питането е как имота, който съм закупил е урегулиран, при положение, че може да остане без транспортен достъп и защо изобщо съм получил разрешение за строеж в тази ситуация.
Собственика на тупика има ли право да ограничи достъпа до сградата, и ако няма такова право как да се обоснова пред НАГ?

Благодаря предварително за отговорите.
nik_georgiev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Авг 2018, 19:41

Re: Достъп до новопостроена сграда в УПИ

Мнениеот vdggbg » 06 Авг 2018, 21:52

ЗУТ, чл. 81 (4) Отчуждаванията за прокарване на нова задънена улица в урегулирана територия по искане на собственици на поземлени имоти са за тяхна сметка.
Действайте!
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1054
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Достъп до новопостроена сграда в УПИ

Мнениеот probcho » 07 Авг 2018, 21:40

Запознайте се с преписката по урегулирането на двата нови имоти.
В случай на приложен ПУП, както и от издадената скица за имота, послужила за издаване на съответното РС, ще получите насоки.
А това?
nik_georgiev написа:Получихме разрешение за строеж и сградата вече е факт, като имаме законно изградени връзки с ВиК и Ел мрежите под тупика.

Как стана?
probcho
Потребител
 
Мнения: 859
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Достъп до новопостроена сграда в УПИ

Мнениеот nik_georgiev » 08 Авг 2018, 14:32

probcho написа:Как стана?


Закупих парцела, като УПИ без да съм наясно, че има вариант улицата да не е на общината.
Разрешително за строеж, ток и вода си минаха по каналния ред, предоставил съм всички документи, които са ми поискали, но изглежда до сега никои не се е вглеждал в собствеността на пътя.

След малко проучване разбрах, че собствениците на имота през 2006 са вкарали проект за разделяне на УПИ, като единия е имал за цел да строи в задния парцел.
Общината е издала заповед на основание чл. 110 , ал. 1, т. 1, чл. 134, ал. 2, т. 6 и чл. 136 ал. 1 от ЗУТ одобрявайки изменение на плана за регулация и обособяване на два УПИ и улица-тупик.
Останалата част от историята съм я описал по-горе.

Благодаря на vdggbg за отговора - добра насока на мислене - само не съм сигурен в случай, че разделянето на УПИ е било през 2006 и този член в закона не е съществувал тогава дали може да срещна някакви проблеми?
Ще отида на среща с гл. архитект на района за да го обсъдим и с него и ще пиша тук.

Поздрави
nik_georgiev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Авг 2018, 19:41


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron