начало

За сигналите до ИВСС и до прокуратурата за „Златен век“ За сигналите до ИВСС и до прокуратурата за „Златен век“

Строеж на калкан до стара къща - няколко въпроса

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Строеж на калкан до стара къща - няколко въпроса

Мнениеот azmodael » 06 Авг 2018, 20:05

Здравейте, аз живея в малка 3 етажна фамилна къща заедно с още две семейства. Преди до имота ни имаше друга сграда, построена на калкан, която беше съборена преди около 15 год и имота стоеше празен. Миналата година получих уведомление за инвестиционен интерес и промяна на ПУП за строеж на калкан на празния парцел. В него се предполага строеж на височина до нашата сграда, 3 метра отстояние -> етаж, още 3м -> етаж.

1. Това законно ли е? Какво имат право да строят без мое разрешение?
2. Новата сграда ще е с подземни гаражи и със сигурност ще се копае под нивото на нашите основи. Има ли законови правила за това? Коя е отговорната институция, която да сезирам ако не се спазват?
3. При евентуални щети по моята сграда (пукнатини, пропадания и т.н.) как е най-удачно да подходя, за да бъдат отремонтирани за сметка на инвеститора. Мога ли да направя някакъв нотариално заверен опис за състоянието на къщата преди строежа?
4. В момента на изграждането канализацията ни е минавала през част общински парцел, който е бил реституиран (въпросния празен имот) и доколкото знам е с неуреден юридически статус (незаконна?), но сме били редовни платци на данъци и т.н. При строежа тя най-вероятно ще бъде разрушена.

Имам ли право да претендирам инвеститора да я възстанови за своя сметка? Възможно ли е например да предложа отходната вода да се събира в общ колектор с новата сграда?

Благодаря за отделеното време!
Петър
azmodael
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Авг 2018, 19:49

Re: Строеж на калкан до стара къща - няколко въпроса

Мнениеот ivanov_p » 07 Авг 2018, 13:36

Законно е да строят на калкан, според градоустройствените показатели. Историята с отстъпите на горните два етажа не я разбрах и трябва да проверите пак от къде са, няма как да са от вашата страна, калканът се покрива напълно.
За да разрешат строежа трябва да има проект за укрепване, който да се изпълнява, но така или иначе нещата са на късмет и много често по вина на пострадалата сграда. Най-честия проблем е, че при строителството й не са изпълнени цялостно подземните работи. Ако нещо стане може да се защитите с иск. За състоянието на сградата може да извикате техническо лице, което да направи оглед и измервания, най-добре с още един свидетел, а след това да ги призовете като свидетели.
Така или иначе се притеснявате за бъдещи несигурни събития на които не може да влияете по никакъв начин, каквото е писано - това ще стане, с ядове или без тях.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3210
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron