начало

Прокуратурата пак наложи 10 000 лева гаранция на Лютви Местан Прокуратурата пак наложи 10 000 лева гаранция на Лютви Местан

Граници на СОС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Граници на СОС

Мнениеот nikonikov » 14 Юли 2018, 20:52

Как се определят границите на самостоятелен обект в сграда?
Според Наредба 7 § 2. (1) Застроена площ на самостоятелни обекти в сградите (жилища, магазини, ателиета, кабинети, офиси и др. п.) е площта, ограничена от външните конструктивни очертания на външните ограждащи стени на обекта и осовите линии на разделителните стени към съседните обекти или към общите помещения в сградата. Към застроената площ на обекта (жилище и др.п.) се прибавя цялата площ на лоджиите и балконите, измерена по външните им конструктивни очертания.
Това ли са границите на обекта?
Конкретния казус е с магазин за обувки,който има голяма витрина на фасадата към главна улица.Витрината е на 30 см. навътре от фасадата,а пред нея има метална ролетна щора,която също е на вътре от фасадата(4-5 см).На витрината(от външната страна) е монтиран стелаж,на който са изложени мостри на обувки и са на 7-8 см на вътре от фасадата. и след като се спусне щората обувките остават от вътрешната страна.
Проблема е ,че от общината,позовавайки се на Наредба за извършване на търговия и услуги са съставили АУАН за нарушение на забрана за "излагане на стока извън търговския обект".Твърдят,че се изисквало разрешение за разполагане на ВПС :).Как да докажа,че обувките не са извън търговския обект?Не намирам решения по подобни казуси.Намирам само решения на Старозагорски съдилища(явно там е имало офанзива преди 4-5 год.),но не са точно такива.Там стоките са на тротоара пред обекта и на фасадата до него.
На съседен магазин са съставили Акт,за това,че такъв стелаж с обувки е поставен на вътрешната страна на входната врата,която се отваря на вън и така при отворена(постоянно) врата стоката(обувките) остават над общинска територия.Това има някакъв смисъл,но по същия начин са устроени всички Lafki.А не съм чул тях някой да им прави проблем за това.
А и как този стелаж ще е ВПС? :shock:
nikonikov
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 02 Дек 2014, 01:01

Re: Граници на СОС

Мнениеот jkloj6 » 19 Юли 2018, 19:14

Разполагате ли със схема на самостоятелния обект (кадастрална схема), някаква строителна документация? Това, че витрината е "навътре", не означава, че обектът се "мери" по мислена линия, която свързва най-издадените елементи на сградата.
jkloj6
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Мар 2014, 13:49


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron