начало

Прокуратурата пак наложи 10 000 лева гаранция на Лютви Местан Прокуратурата пак наложи 10 000 лева гаранция на Лютви Местан

Необичаен (?) проект

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 31 Май 2018, 14:54

Здравейте,
Абсолютно съм сигурна, че няма подобна тема тук. Става въпрос за условията и регулирането но проектиране (по-късно и изграждане) на конюшня за лично ползване (с некомерсиална цел). Та, ако хората имат проблеми с разбирането на наредбите и узаконяването на обикновени постройки като летни навеси и зимни градинки (например), представете си пред какво сме изправени аз и съпругът ми.
Трудността произлиза от там - какъв е статута на обекта? Животновъден, или ферма "тип заден двор", при положение, че в нея ще живеят (така е и замислена) само до 3 коня.
Различни архитекти твърдят различни неща. ЗАради това, че явно попадам все на некомпетентни такива, все още нямаме дори проект. А времето си тече и искам да преместя животното си от мястото, където е сега, защото условията не са добри.
Имаме нужда от адвокат, който да даде необходимите компетентни съвети и помощ.
Много пъти бяхме попитани дали искаме да правим нещото законно. Да, искаме. Но вече започвам да се питам не е ли по-лесно да си изградя сградата (в затънтено село е) и да не се занимавам с излишната бюрокрация....
Отчайвам се вече.

Моля да дадете съвет или да препоръчате адвокати, които биха ни помогнали.
Благодаря предварително.
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот ivanov_p » 01 Юни 2018, 07:44

В България нещата се правят законно само имаш бол пари и свободно време! Няма нужда от такава екзотика, направете си конюшня в двора и забравете случая.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 01 Юни 2018, 12:30

Ами ако някой завистлив съсед (каквито са всички в околността) реши да се оплаче? Разбирам, че да действам незаконно е най-лесното нещо на света. Но обичам да живея спокойно и да не позволявам изнудвания.
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот karanedeff » 01 Юни 2018, 12:58

http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1213
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20


Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот probcho » 01 Юни 2018, 18:31

Здравейте,
по въпроса
nikka_ написа:- какъв е статута на обекта? Животновъден, или ферма "тип заден двор", при положение, че в нея ще живеят (така е и замислена) само до 3 коня.

Нормите казват
"Животновъден обект" е всяко териториално обособено място, на което се отглеждат селскостопански животни.
"Ферма" е животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за предлагане на пазара.

Относно
nikka_ написа:Различни архитекти твърдят различни неща. ЗАради това, че явно попадам все на некомпетентни такива, все още нямаме дори проект.

Предполагам, че не точно това е проблема. Може би под "статут на обекта" да имат нещо друго предвид.
То от архитект до архитект разлика.
probcho
Потребител
 
Мнения: 859
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот vdggbg » 07 Юни 2018, 13:46

Няма нищо необичайно в инвестиционното Ви намерение. Това е приложимата норма:
ЗУТ, чл. 44. (1) В селата могат да се изграждат постройки на допълващо застрояване със селскостопанско предназначение от всякакъв вид.
(2) В градовете и във вилните зони постройки на допълващо застрояване за отглеждане на домашни животни могат да се изграждат по изключение само съобразно единен за зоната режим на ползване и застрояване, приет от съответния общински съвет.
(3) Стопанските постройки на допълващо застрояване за отглеждане на домашни животни се изграждат с височина до 5,5 м над прилежащия терен и до 8,5 м до най-високата част на покрива. В рамките на тези височини се допуска обособяването на второ ниво за складови нужди.
С други думи - ако имотът Ви е в село (според Закона за административно - териториално устройство на Република България) - можете да построите това, което пише по-горе, и да си гледате кончетата напълно законосъобразно. За определяне на законосъобразното разположение на постройката в план може да се обърнете към архитект. Строителството се разрешава въз основа на виза по чл. 41 (2) от ЗУТ. Строежът е от шеста категория (чл. 147 (1), т. 1 от ЗУТ). Не е необходимо одобряване на проект (което не значи, че не е необходим проект въобще - ако държите на животинките си, разбира се).
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1054
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 11 Юни 2018, 12:28

Много благодаря на всички за отговорите.

vdggbg, благодаря за извадката. Ще прегледам ЗУТ да се уверя, че е наистина приложимо за нас.
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 27 Юни 2018, 09:41

Ние продължаваме с проекта. Може да се каже, че сме доникъде.

Аз имам още един въпрос: може ли двата имота (урегулиран парцел с къща и земя със статут нива) да бъдат обединени и тогава би ли могло да се позволи застрояване на подобна "помощна" (не знам точно как се води) в неурегулираната част?
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот vdggbg » 27 Юни 2018, 12:54

Могат да бъдат обединени, но това става с процедура по изменение на ПУП - бавно, трудно и скъпо. Иначе - в неурегулираната част може да се строи според площта - ако е до 10 дка - не върши работа (възможностите за застрояване са пренебрежимо малки).
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1054
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron