начало

Отнемането на недекларирани на границата пари, комбинирано със затвор или глоба, противоречи на правото на ЕС Отнемането на недекларирани на границата пари, комбинирано със затвор или глоба, противоречи на правото на ЕС

Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строителство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строителство

Мнениеот amynka » 09 Май 2018, 14:08

Ако съм закупила имот от ЮЛ, и след време се проявят явни и скрити дефекти на имота, които възпрепятстват нормалното му ползване, към кого следва да предявя претенции за отстраняване на дефектите - към ЮЛ, от когото съм закупила имота, или към строителя на имота? Наредба №2/2003, за гаранционните срокове след въвеждане в експлоатация, касае ли мен пряко, като купувач на имота, или касае отношения между възложител и изпълнител на строителството само?

Фирмата, от която съм закупила имота, към датата на покупко-продажбата се явява съдружник на строителната фирма (инвеститор-изпълнител). Кой е длъжен да отстрани дефектите в закупения от мен имот? Продавача на имота или изпълнителя на строителството?
amynka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Май 2018, 08:57

Re: Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Май 2018, 09:12

Вижте какво пише в договора, който сте сключили с продавача, вкл. и в предварителния договор.
Ако в него има задължение за построяване на сградата, трябва да насочите претенциите си за недостатъци към него, на основание чл. 265 ЗЗД. В чл. 265, ал. 3 ЗЗД изрично е посочен давностен 5-годишен срок за предявяване на претенциите за строителни работи.
Ако няма такова задължение, а само Ви прехвърля собствеността, претенцията Ви трябва да е на друго основание - продажба на вещ с недостатъци - чл. 193 и сл. ЗЗД.
Малко ми е странно, че търсите правен съвет в юридически портал, след като така нахулихте адвокатите в една друга тема. Хем имате негативно отношение към тях, хем искате съвет от тях. Подобно поведение обикновено се квалифицира като "наглост".
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3190
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строител

Мнениеот amynka » 10 Май 2018, 12:14

Благодаря, kalahan2008, за изчерпателното мнение по правния ми въпрос.


Обяснението за "наглостта" ми е много просто - нямам повече време и пари за губене, а това е форум - място за дискусия на правни теми, а не адвокатска кантора.
amynka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Май 2018, 08:57

Re: Наредба №2 от 2003 г. във връзка с некачествено строител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Май 2018, 16:32

amynka написа:Обяснението за "наглостта" ми е много просто - нямам повече време и пари за губене, а това е форум - място за дискусия на правни теми, а не адвокатска кантора.

Именно защото това е правен форум, следва да спазвате общоприетите правила за етично поведение към участниците в него. Липсва каквато и да е нормална логика да обиждате именно хората, от които очаквате безплатен правен съвет. Доколкото в определението "кръвопийци" се вмествам и аз, моля да уточните дали ме смятате и мен за такъв или смятате, че съм едно прекрасно изключение, само защото Ви дадох безплатно правен съвет. Както Вие нямате пари за губене, така и ние нямаме време за губене с неблагодарни хора. Никой за нищо не Ви е длъжен - нито тук, нито в живота.
Съгласно Закона за адвокатурата адвокатът няма право да предоставя безплатно правни услуги, освен на материално затруднени лица (чл. 38, ал. 1, т. 3 ЗАдв). В противен случай подлежи на дисциплинарно наказание. Минималният размер на адвокатското възнаграждение съгласно Наредба № 1 от 09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения за устна консултация е 30 лв., а за писмена консултация е 60 лв.
Не знам дали сте наясно с тези законови ограничения и дали нападате адвокатите само заради своето невежество, но е добре преди да раздавате обидни квалификации, да се снабдите по-обстойно с нужната информация.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3190
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron