начало

България няма да иска временна дерогация на ЕКПЧ, засега България няма да иска временна дерогация на ЕКПЧ, засега

Въпроси относно отстояния от граници на имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот mishoboss » 25 Окт 2017, 23:14

Привет, имам два съществени въпроса. Става дума за УПИ в София, с 25% застрояване, 3м отстояние от граници и 5м от дъно на имота. Предстои изграждане на еднофамилна къща в този имот. Двата въпроса:

1. Има ли вратичка в ЗУТ отстоянието от 5 метра откъм дъното на имота да се намали? Идеята е, че имотът, който граничи откъм дъното е с никому неизвестна собственост, няма достъп откъм уличната регулация, и като цяло е прекалено малък за каквото и да било. Вероятно и ще го стопанисвам на добра воля, за да не е змиярник.

2. Има ли шанс да долепя гараж към границата на уличната регулация? Но гаражът да продължава като част от къщата, а не самостоятелна постройка. Става дума за масивна постройка. Ако да, какво трябва да се направи, къде и с какви документи да се отиде?

Поздрави
mishoboss
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Юли 2014, 11:20

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот ivanov_p » 26 Окт 2017, 13:04

Отивате при архитект. От към дъното не може да промените нещата, но може да излезете с еркер и да увеличите балконите, след приемането. Отпред може да сложите гараж, но трябва да е предвидено по градоустройство или да архитекта да го изработи, със съгласие на съседа. Може да сложите плътна ограда, а след това без разрешение да покриете разстоянието от 3 м. между оградата и къщата.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3281
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот mishoboss » 26 Окт 2017, 13:35

Изключителни благодарности за този отговор!

И два допълнителни въпроса:

1. Колко може да надстърча този еркер? Може ли да е едни два метра? И трябва ли задължително да бъде тераса, или няма проблем да е застроено (един етаж само, къщата ще е двуетажна)?

2. Въпрос относно гаража на уличната регулация. Тъй като такова нещо не е предвидено по градоустройство, прибягвам до втората опция - архитекта да го изработи и да имам съгласие на съсед. Но въпросът ми е - съгласие от кой съсед? Имам и от двете страни, но тях това какво ги бърка? Идеята е, че гаражът ще граничи само с уличната регулация, не с имот на съседи. Откъм съседите ще си спазвам 3 метра.
mishoboss
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Юли 2014, 11:20

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот ivanov_p » 26 Окт 2017, 15:41

Еркерът може да излезе с 30 см., балконът с 90 см., като балконът може след това да се удължи, ако има смисъл. При 25% плътност не виждам защо трябва да се прави това. Ако гаража не граничи със съседа може да се направи навсякъде в имота, но той отнема от плътността и затова обикновено се прави в сградата. Архитекта ще каже.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3281
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот probcho » 27 Окт 2017, 21:47

Привет.
По въпросите
mishoboss написа:1. Има ли вратичка в ЗУТ отстоянието от 5 метра откъм дъното на имота да се намали?

Не.
mishoboss написа:2. Има ли шанс да долепя гараж към границата на уличната регулация? Но гаражът да продължава като част от къщата, а не самостоятелна постройка.

Не.
ivanov_p написа:Отивате при архитект.

Това е единственото вярно в отговора на "съветчика".
ivanov_p написа:Еркерът може да излезе с 30 см., балконът с 90 см., като балконът може след това да се удължи, ако има смисъл. При 25% плътност не виждам защо трябва да се прави това. Ако гаража не граничи със съседа може да се направи навсякъде в имота, но той отнема от плътността и затова обикновено се прави в сградата. Архитекта ще каже.

Когато се дават такива съвети възниква необходимостта и от поне малко технически познания... Опс, забравих, че това е форум за юристи.
Живи и здрави :)
probcho
Потребител
 
Мнения: 903
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron