начало

За първи път властта заговори за директно подпомагане на самонаетите, но не на всички За първи път властта заговори за директно подпомагане на самонаетите, но не на всички

Поредната имотна драма

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Поредната имотна драма

Мнениеот pekohctpyktop » 25 Сеп 2017, 09:57

Здравейте, това е първият ми пост в този форум. :) Надявам се тук да получа някакви мнения по казуса си, подкрепени практически, защото в реалния живот получавам единствено противоречиви сигнали, от хора, които май нямат много опит (въпреки твърденията им за обратното). Може да го считате и като обява за търсене на читав специалист, който може да ни помогне.
Става дума за парцел в гр. Банкя. Доста добра локация, в началото на града, в райoна на първото кръгово. Намира се в силно урбанизирана зона, с доста къщи наоколо. По принцип се води земеделска, но граничи с УПИ, което и бе причината да решим да го вкараме в регулация и да си построим къща. Обаче се оказа, че някога си, общината самоволно е решила да го обяви за "Тзв", т.е. "терени за зелени връзки и озеленяване на улици, реки и дерета и открити канали". Теренът наистина е на склона на дере, но за нас беше напълно необяснимо защо не можем да строим там. Обяснението на гл. арх. бе, че ни предпазвали от "заливане от реката", при положение, че дерето е сухо, на нито една карта няма река там и още повече има вече построени къщи в него (обяснението, естествено е че това е "заварено положение"). Озеленяване също няма, цялото дере е покрито с дървета, тръни и храсталаци.

Разбирате, че този парцел с това "Тзв" струва стотинки, а с УПИ - няколко десетки хиляди евро. Семейството ми се чувства силно ощетено от властовия произвол, зад който не стоят никакви логични мотиви. Не е трудно да се предположи и някаква корупционна практика (да се накарат хората с имоти в този район да ги продадат на безценица). Първият ми въпрос е може ли да се направи нещо за да се вкара в регулация или да се присъди достойно обезщетение (не ливада някъде си, и не стотинки, ами парцел с УПИ в района).
Тъй като, предполагам, че на национално ниво и в краткосрочна преспектива, отговора на този въпрос е негативен, следва втория: Можем да забравим за имота в краткосрочен план, но с времето да придобием всички възможни писмени откази от всички възможни места, за да можем да се обърнем към наднационална инстанция, която да ни обезщети справедливо, защото, както казах, считам, че основните ми човешки права са нарушени силно в мой ущърб. Без никакви рационални мотиви.
pekohctpyktop
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Сеп 2017, 09:12

Re: Поредната имотна драма

Мнениеот telman » 25 Сеп 2017, 12:30

Трябва да намерите заповедта (преписката) за утвърждаване/отреждане на парцела за такъв. Но явно са изтекли срокове за оспорване.
По принцип пътят е - чрез Административен съд.

Нищо чудно, Общината да заиграва - да го вземе, пък после да се окаже, че няма пречка за строж, но вече на "правилния" човек.

Търси се незаконност на промяната или на първоначалната ситуация.
Признавам, че не съм експерт в кадастъра, но се налага да се вземат решения в тази област.

Друг вариант е да се поиска нещо от Общината, да се обжалва пред Административен съд и това е вариант. Но трябва да е сигурно, че ще падне.
telman
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 24 Юли 2017, 20:46


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron