начало

Кризата с COVID-19 стана аргумент в полза на военното правосъдие Кризата с COVID-19 стана аргумент в полза на военното правосъдие

УПИ в затворен комплекс

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


УПИ в затворен комплекс

Мнениеот manevpe » 24 Юли 2017, 13:19

Здравейте,

Интересуваме се от къща в затворен комплекс, но не ми става много ясно, как точно са регулирани тези жилища.
Някой може ли да ми даде информация, законово дали може да се урегулира имот, с няколко еднофамилни къщи в него, всяка да е собственост на отделен човек, и прилежащия й двор също да е собственост на същия ч човек. Общите части в парцела да останат съсобственост на всички участващи (включително и улиците вътре в имота, за достъп до къщите).
Като разпитахме в няколко комплекса от затворен тип, те предлагат точно това - къща с двор към нея, която била регулирана като отделно УПИ, но е вътре в затворения комплекс и граничи с общите му части (частна улица). Въпросът ми е как законно е направено това, при положение, че едно УПИ трябва да има достъп и лице на улица? Ако това е предоставено, как тогава се ограничава достъпа до затворения комплекс - слага се бариера на общинската улица ли?

Благодаря предварително на всеки който може да хвърли малко светлина по темата.
manevpe
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Юли 2017, 13:08

Re: УПИ в затворен комплекс

Мнениеот barakuda » 24 Юли 2017, 17:40

Всичко може, случаи има най-различни. Просто им вижте документите, няма нужда да се упражняваме по вещно право тук.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: УПИ в затворен комплекс

Мнениеот telman » 24 Юли 2017, 21:08

Сигурно е рекламна хватка, доколкото УПИ трябва да има лице и изход на път.
Често се прави т.нар. оперативно разделяне.

Например Етажните собствености - на един блок с повече входове, не могат да се съберат на единно управление. Тогава решават всеки вход (по-скоро прескачат закона, а не решават), сам да си плаща сметките, разходите, изобщо - входът става самостоятелен, но юридически е само оперативно самостоятелен. Юридически една сграда не може да се подели - защото има общи стени, улуци, водопроводи, паркинги, тротоари и т.н. Но оперативно се поделя. Това е поради невъзможност да се ръководи голям блок.
Но, примерно - ако Мобилен оператор оферира да сложи антена срещу наем, реклама да се сложи - юридически трябва целият блок да се подпише.

Това е може би и при Вас, говорят за малки УПЕ-та на всъщност са най-вероятно не са такива, а са оперативно разделени. Все едно да продадеш на някого сградата в парцела, не знам точно какво са направили.
telman
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 24 Юли 2017, 20:46


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron