начало

Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса

Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда

Мнениеот liberd » 30 Май 2017, 03:26

Здравейте,
Нуждая се от помощ относно установяване евентуалното нарушение на законовите изисквания за допустимия излаз на еркерите пред вътрешната линия на застрояване (мисля, че това е терминът?) на новострояща се нежилищна сграда, находяща се в имота откъм север, както по отношение на отстоянието спрямо основното застрояване в същия този имот (също новострояща се жилищна сграда), така и по отношение на вече съществуваща жилищна такава, но находяща се в съседния имот откъм юг (по диагонал).
Става дума за два съседни парцела с одобрено свързано застрояване, със странична регулационна линия изток-запад, като по план жилищните сгради са навътре в имотите, докато откъм улицата (това мисля е външната линия на застрояване?) съобразно изискванията е разрешено строителство на височина до два етажа.

На първата снимка (линк : Виза за проектиране – оригинал) се вижда касаещата ни част от визата за проектиране, но без да са отразени вече изградените еркери на съществуващата сграда в имота откъм юг (това явно е на кота нула, без да са обозначени каквито и да са издатини по сградата, предполагам такава е практиката?).

На втората снимка (линк: Реални разстояния м/у сградите към момента) съм нанесъл разстоянията такива, каквито са в момента (мерени с рулетка, плюс малко математика :) ). В кафяво са нанесени еркерите, така както са в момента, а в синьо е разстоянието м/у жилищната сграда откъм юг и еркерите на новостроящата се сграда откъм север.

Основния проблем за нас (живущите на 2-я и 3-я етажи с източен изглед) се явява факта, че тези въпросни еркери идват на четири и половина метра от ръба на жилищната ни сграда, а изхождайки от височината (около осем метра ) на вече съществуващата сграда (част от допълващото застрояване?) откъм лицевата част на нашия имот (този откъм юг), явно въпросната новострояща се сграда не ще е по ниска, т.е след като се построи на такова разстояние ние ще имаме пред себе си стена, отстояща само на 4,5 м и висока приблизително 8 м…

Познавайки си хала в държавата е напълно допустимо, че съответните отговорни лица (било от общината, ДНСК, кадастъра) са или некадърни, или подкупени, или просто са недовидели…

Та така, моля за вашите мнения, някой смята ли, че от видяното на снимките има каквито и да е допуснати нарушения при одобряването на разрешението за строеж, строителните книжа или каквото е там, и най-вече в частта относно изискуемите разстояния между сградите или „играта” с еркерите е допустима?


Много се надявам, че някои специалисти по ЗУТ или поне хора запознати с материята ще дадат мнението си относно казуса, като предварително благодаря на всички отзовали се!


ПП
В момента не разполагам с други планове или каквито и да е документи, които да сканирам, и които биха могли да дадат допълнителна информация, но при нечия заинтересованост бих могъл да се разтърся за такива…
liberd
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 11 Ное 2013, 23:08

Re: Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда

Мнениеот borovinka » 30 Май 2017, 10:06

"Компетентни мнения" по (част) от документите няма как да получите. Това е форум. Ако нещо ви притеснява със евентуалната законност на строителство в съседен вам имот, обърнете се към адвокат наживо, на когото ще покажете наличните ви документи и ще получите адекватен съвет какво може/не може да се предприеме.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1503
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда

Мнениеот liberd » 03 Юни 2017, 01:14

borovinka написа:"Компетентни мнения" по (част) от документите няма как да получите. Това е форум. Ако нещо ви притеснява със евентуалната законност на строителство в съседен вам имот, обърнете се към адвокат наживо, на когото ще покажете наличните ви документи и ще получите адекватен съвет какво може/не може да се предприеме.

Благодаря Ви за мнението, но все пак бих искал и някой да коментира поне видното на снимките... :roll:
liberd
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 11 Ное 2013, 23:08


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron