начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Отговорност за наводнения

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Отговорност за наводнения

Мнениеот appolonappolon » 07 Май 2017, 11:10

Здравейте,

имаме следния проблем с местната канализация, който обаче се върти от години в порочен кръг. Преди почти 10 години закупих жилище, като в началото не се забелязваха проблеми. Районът ми е от новосъздадените квартали около голям областен град, като всичко в него е сравнително ново. От няколко години обаче, започна сериозно връщане на канализационната система, водещо до наводнения на избено ниво, сутеренно ниво, партерен етаж и партерен неприземен етаж (имаме силна денивелация, поради което всичко гореизброено + още едно по-високо ниво, се падат под нивото на път от едната страна на сградата). Проблемите се засилват с всяка изминала година. През последните 2 г. е особено силно и при съвсем слаби дъждове (под 10 л/м2 за час е критичният момент). Отдавам го на 1000+ нови жилища в рамките на по-малко от 500 метра радиус около нас, както и на новите улици над нас, които допълнително вкараха и дъждовните води в системата. Имаше възвратна клапа, но при толкова интензивно връщане се повреди. Почистихме за наша сметка системата и сложихме нова клапа, но и тя се задръсти и се налага постоянно почистване. Проблемният възел е точно на границата на имота ни, като е видно дори и при ръмене, че шахтата прелива. Фирмата изпълнител не желае да дава гаранции, понеже "битовите предпазители не са предвидени за такова интензивно и редовно натоварване". Правени са запитвания към районното кметство, както и разговори с ВиК дружеството, но срещаме едни и същи еднотипни отговори, че проблемите в частен имот се отстраняват от и за сметка на собственика/ците.

Тук е и въпросът ми - имам ли правно основание да настоявам за ремонт на канализационната система до нашата собственост от страна на ВиК дружеството? В продължение на 10 години нямаше подобни проблеми (нашата сграда беше единствената многофамилна), всички експерти, които водихме са категорични - капацитетът на системата е изчерпан, както и колекторът до нас е предвиден за много по-малки натоварвания. Нанесените щети само в моя имот са за десетки хиляди лева, като към момента не може да се ползва адекватно по предназначение поради гореизложените причини.
appolonappolon
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Май 2017, 09:42

Re: Отговорност за наводнения

Мнениеот ivanov_p » 08 Май 2017, 20:06

Намерете адвокат и пуснете иск, може да спечелите, а ако загубите ще разделите разходите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3368
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron