Страница 1 от 1

Узаконяване на остъклена тераса в сграда без Акт-16

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2016, 13:55
от irina79
Здравейте!
Моля за съвет как да постъпя относно узаконяване на остъкляване на тераса, която разположена към първостепенна пътна мрежа от 4 клас.
Притежавам мезонет, разположен на последните 5-6 етажи от новопостроената сграда, която е все още без акт 16 (почти 9 години от момента на строителство). Като сградата е разпродадена и почти цялата заселена. Мезонета е с големи открити тераси и на двата етажа. Поради "качествено" строителство... заради откритите тераси при всеки дъжд имах огромни проблеми с влага, мухъл стигаше до среда на стените, както и страдаха съседи под мен, защото моята открита тераса на 5 етаж се явява покрив на долните апартаменти. Правих и хидроизолация на терасите и т.н. да не казвам, че направих два основни ремонта с вътрешна изолация...
Преди три години реших да сложа дървени навеси (козирки) с които да спра попадане на вода. Проблемът наистина се е намалил, но не е окончателно, все пак при постоянни ветрове вода вече в по-малки количества, но има по терасите. Единствен начин да спра този проблем е остъкляване, което вече осъществих и веднъж завинаги реших непрекъснати проблеми с влага. Същото направиха и моите комшии от пети етаж. От моята страна сега искам да узаконя направеното и моля за съдействие в моят случай, а именно СГРАДАТА Е БЕЗ АКТ-16 и е разположена към първостепенна пътна мрежа от 4 клас.
*** Искам още да добавя, че на долната вече остъклена тераса има страничен зид от итонг, който отделя съседските тераси (горната ми тераса оставих само с дървен навес без остъкляване)
Как да действам стъпка по стъпка!
Благодаря предварително!

Re: Узаконяване на остъклена тераса в сграда без Акт-16

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 21:02
от tochotocho
Направи си екзекутив, има разлика в планираното и реалното извършено и т.н. Терасите има ли в Нот.актове, т.е ваша собственост ли са. Ако не , своевременно ги впишете в Нот.акт. и после като се прави кадастър също да се отрази остъклена тераса. В общината ако искате ги декларирайте, но ще трябва да плащате данъци. Дан.служба не се интересува, има декларация , облагат се с данък. Бяха ми казали ,че мога да декларирам "Александър Невски " и ще приемат декларацията и ще ме обложат с данък, Та така. Консултация и действие от архитект /печен / и адвокат / препечен /

Re: Узаконяване на остъклена тераса в сграда без Акт-16

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 21:02
от probcho
:D
Като гледам.... някой тук се е "препекал"!...
Но... Като нямате Акт16 какво правите (питащият и неговите съседи) в сградата?
А като нямате Акт 16 имате ли акт 15?
Силно се учудих как се прави вътрешна изолация зада се спре водата! А, и като сте правили хидроизолация как така не спряха течовете?
Друго: комшията отдоло като се е остъклил, той не сподели ли с Вас как точно я е "узаконил остъклената тераса"?
И не става много ясно - двете тераси ли са остъклени или само на долното ниво на мезонета?

Re: Узаконяване на остъклена тераса в сграда без Акт-16

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 12:43
от tochotocho
Пробшо, Печен ще рече, опитен, имал си проблемите и преодолявал ги. Не е жаргон ! А за актовете 15, 16 и т.н сега е момента за екзекутив!

Re: Узаконяване на остъклена тераса в сграда без Акт-16

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 18:55
от probcho
tochotocho написа:.....Печен ще рече, опитен, имал си проблемите и преодолявал ги. Не е жаргон ! А за актовете 15, 16 и т.н сега е момента за екзекутив!

предполагам, че познавам донякъде жаргона.
Но пък не разбрах кой точно е момента за екзекутив?

Re: Узаконяване на остъклена тераса в сграда без Акт-16

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 22:10
от gridiron
tochotocho написа:
Дан.служба не се интересува, има декларация , облагат се с данък. Бяха ми казали ,че мога да декларирам "Александър Невски " и ще приемат декларацията и ще ме обложат с данък, Та така.

Интересува ли се кой подава собственика или не собственик?