начало

Отмяната на реформата в юридическото образование стигна до върховния съд Отмяната на реформата в юридическото образование стигна до върховния съд

Смяна на статут на помещение

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Смяна на статут на помещение

Мнениеот popistiq » 29 Окт 2012, 22:17

Здравейте! Скоро закупихме помещение, което искаме да направим салон за красота. Помещението е търговско, по нотариален акт - магазин, с всички изисквания за квадратура и височина от ХЕИ. Всичко е ОК до издаването на работно време. В общината заявиха, че трябва да се направи смяна на статута на помещението. Може ли някой да обясни защо се прави това, как се прави и нормативна уредба, според която това се изисква. Мога да допълня, че в помещението не са извършвани никакви преустройства.
Предварително благодаря!
popistiq
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Окт 2012, 22:04

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот emilgrigorov » 29 Окт 2012, 23:03

popistiq написа:...
1. защо се прави това
2. как се прави
3. нормативна уредба, според която това се изисква...

1. За да е гадно.
2. Наемате архитект, подготвяте си 3-5000 лв. и 3-6 месеца, и започвате. Всичко се прави от името на собственика.
3. Промяната на предназначението е уредено в ЗУТ. А самото предназначение се определя според :
НАРЕДБА № 3 ОТ 28 АПРИЛ 2005 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ
ДВ. бр.41 от 13 Май 2005г., изм. ДВ. бр.16 от 21 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 21 Октомври 2011г.

Приложение № 2 към чл. 13, ал. 2, чл. 14, ал. 4 и чл. 16, ал. 2
Таблица 3 - Класификатор за предназначение на сградите и на самостоятелните обекти в тях
4. Самостоятелни обекти в сгради
500 Жилище, апартамент
510 Ателие за творческа дейност
530 Гараж в сграда
540 Инфраструктурен обект в сграда
550 За търговска дейност
560 За обслужваща дейност за битови
услуги
570 За обществено хранене
580 За детско заведение
590 За здравни и социални услуги
600 За културна и обществена дейност
610 За учебна дейност
620 За научна и проектантска дейност
630 За култова и ритуална дейност
640 За спортна и развлекателна дейност
650 За делова и административна
дейност
660 За офис
670 За склад
680 Обекти със специално предназ-
начение
690 Друг вид самостоятелен обект в
сграда
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот popistiq » 29 Окт 2012, 23:26

В крайна сметка в какво трябва да го променя, след като е търговско помещение? Това е пълно безумие... И къде се подават документи за започване на процедурата по смяната на статута? Предполагам, че през това време салона може да работи (за времето, през което тече самата процедура) :?:
popistiq
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Окт 2012, 22:04

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот emilgrigorov » 30 Окт 2012, 11:06

Колко етажна е сградата, в която е въпросният обект? Кога е строена сградата. Въведена ли е в експлоатация (Акт 16).

А по отношение промяната на предназначението, според мен преминавате от код 550: За търговска дейност към код 560: За обслужваща дейност за битови услуги или към код 590: За здравни и социални услуги.
Тълкувание на въпроса може да даде министърът на РРБ. Става с писмо, входирано в строителното министерство. Отговарят за месец-два и можете да се позовете на отговора. Ако преминете към такъв вариант, кажете, за да оформим текста.

Би могло да се пробва и директно по реда на :
ЗУТ - Чл. 151. (1) Не се изисква разрешение за строеж за:
...
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;

Отстояването на чл. 151 или обжалването на отговора на МРРБ става в съда :arrow: адвокат от сега. Не е зле обектът да е собственост на физическо лице, защото рискът от глоби е голям, а за фирма глобите са огромни.

До официална промяна на предназначението (реда, за който писах в първия си пост) нямате право да работите. Но, в интерес на истината, всички фризьорски салони го правят, и обикновено контролните органи си затварят очите. То иначе кой би издържал 6 месеца да плаща наем и да стои затворено.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот popistiq » 03 Ное 2012, 21:54

Благодаря много! Аз между другото поразпитах в общината и архитекти по темата, но всички ми дадоха различни отговори... И все пак каквото изискват от общината - това ще е :?
popistiq
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Окт 2012, 22:04

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот mrslvklv » 17 Окт 2013, 15:32

Здравейте. Ще попитам в тази тема тъй като е най-близка до моя проблем. Решил съм да наема помещение, което да развивам като кафе сладкарница. Реших за да спестя време (предполагам нерви и пари също) да наема фирма за регистрацията на фирма и друга за хасеп. Преди това обаче стои въпросът кое помещение да наема. Попаднах на няколко, които ми обясниха, че са със "статут на магазин" и със "статут на търговски обект". Доколкото виждам в тази таблица не съществува понятието "статут на магазин" понятието "статут на търговски обект най-вероятно се има впредвид "550 За търговска дейност". Въпросът ми е ако помощението е със статут на магазин трябва ли да му променям статута за да го ползвам като кафене (ще се продават само напитки и пакетирани храни, които няма да се произвеждат в помощението). И в какво трябва да го променя. Същият въпрос искам да задам и ако е със статут "550 за търговска дейност" трябва ли и в какво да му променя статута? Искам да отбележа, че и в двата случая няма да се извършват абсолютно никакви ремонтни дейности. Доколкото знам ако се наложи промяна на статут това струва 3-5000лв и отнема до 6 месеца. Третият ми въпрос е ако започна такава промяна по статута през това време мога ли да извършвам търговска дейност като кафене при наличието на хасеп?
mrslvklv
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Окт 2013, 14:53

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот todorst » 20 Дек 2013, 14:55

Дано да сте се оправили. Всичко е МАФИЯ ! Според мен един имот може да бъде ЖИЛИЩЕН или НЕЖИЛИЩЕН
Нежилищният с под категорий :гараж, със стопанско предназначение!
Търговски обект. Значи нещо продаваме! Е ако продавам хранителни стоки! Съответно разрешение, но не от общината! А това битови услуги ! Пране,чистене ,гладене,чесане, стригане! ит-н. всичко вързано с БИТА !
Дайте определение ЩО Е ТО БИТ и съответно БИТОВИ услуги! А аз ще продавам красота! Красота на тялото и облеклото.Идва при мен нищожество и излиза от студиото КРАСАВЕЦ или КРАСОТКА ! Ама казват КАК го правиш? Моля,регистрирайте ме като "самарянин/ка! или факир. Каква е таксата за факир!
todorst
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот ivanov_p » 20 Дек 2013, 15:24

В случая най-вероятно не става дума за регистрация по ЗУТ или кадастъра, а по общинските наредби. Там редът е съвсем друг, но с това съм се занимавал преди много години и в момента не знам регламента. Беше такъв, че за да смениш статут на магазин който е за продажба на обувки в такъв за продажба на дрехи се вадеше разрешение за строеж.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3348
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот emilgrigorov » 20 Дек 2013, 16:38

Смяна на предназначение, от "550 - За търговска дейност" в "570 - За обществено хранене".
Става с проекти, разрешение за строеж и УВЕ (Акт 16).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот 111888 » 21 Дек 2013, 10:49

Това със смяната на ппредназначението е едно тотално безумие. Това е някакъв абсолютен ужас. Какво е това чудо-купуваш помещение ,което е магазин, и ако искаш да правиш кафене трябва да се изправиш с подобно безобразие, загуба на време , бюрокрация, разходи -срещу които не получаваш нищо, освен унижения, и глоби-ако много знаеш. Редно е да има статут-жилищно и помещение за бизнес. А какво ще правя в помещението си е моя работа. Ако искам ще го превърна в офис, в магазин-това си е моя работа. Определено-всички които развиват бизнес следва да поискат законодателна промяна-пишете зо вашия народен представиетл, до МС , омбудсмана и тн. Нали уж административната тежест щяха да я облекчават. Всякакви лобистки законодателни промени бяха приети хайде и нещо полезно да приемат-това безумие със смяна на предназначение на обект да го премахнат. Абе такова чудо дали има в САЩ-купуваш помещение било бърза закуска, и да ти искат разрешение, ако ще правиш фризьорски салон. Явно в тази държава с подобни утежнения, пречки, бюрокрация наистина целят да смажат обикновения човек дръзнал да опита да работи сам за себе си, като открие малък собствен бизнес.

(редно е и адвокатите да подкрепят законодателната промяна за премахване на безумието със смяна на предназначението на обект-на цар Асен примерно е пълно с кантори и тн-представям си какъв ужас е гараж да придобие статут на кантора(днес невъзможно, но преди го допускаха), или апартамент, магазин да станат на кантора или купувате магазин , за да го правите на кантора-и какво шест месеца трябва да чакате докато господарят-чиновник ви одобри трудно събираните хартиики-документи)
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот julyanvonemona » 21 Дек 2013, 13:46

111888 написа:(редно е и адвокатите да подкрепят законодателната промяна за премахване на безумието със смяна на предназначението на обект-на цар Асен примерно е пълно с кантори и тн-представям си какъв ужас е гараж да придобие статут на кантора(днес невъзможно, но преди го допускаха), или апартамент, магазин да станат на кантора или купувате магазин , за да го правите на кантора-и какво шест месеца трябва да чакате докато господарят-чиновник ви одобри трудно събираните хартиики-документи)

От гледна точка на леснинията - добре, ама и ние архитектите искаме да ядем хляб, така че подкрепата на подобна законодателна инициатива е възможна, но ако колегите от КАБ се усетят (макар че общо взето са дървеса), са в състояние да окажат сериозна съпротива предвид чл.5 т.6 ЗКАИИП и създадените покрай тази разпоредба връзки в законодателното тяло.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот emilgrigorov » 21 Дек 2013, 17:03

111888 написа:... вашия народен представител...

Няма такова положение.
Освен това, представителността на 42-рото Народно събрание е 38% ...
А че е безумие - безумие е. Смяната на предназначение отнема 3-6 месеца и струва 3-6000 лева.
Беше още по-безумно, сега видовете предназначения са ограничени все пак.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот todorst » 29 Дек 2013, 20:11

Пешо, не само архитектите искат да ядат. И ние балъците, граждани също искаме да ядем. това не е мотив за мафиотизиране на определен кръг от услуги.Пререгистрация. Архитекти. Що за глупости ! Днес продавам
кожени обувки, утре джапанки , пантофи. Пререгистрация!
todorst
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: смяна на статут на помещение

Мнениеот julyanvonemona » 29 Дек 2013, 21:46

Никога не съм казал че аплодирам цялото това безумие, но пък веднъж създадено като статут защо да го премахваме след като на нас ни носи облаги. В крайна сметка това е борба, и там е "кой-кого". Ние се борим безумието да остане, защото освен на нас архитектите, дава хляб и на един болюк чиновници, които "регулират" нещата, пък вие останалите се борете също. Ето! Правете митинги!Надигайте глас, може пък и да се подкваси....Важното е екшън да има. Днес не живеем в онова романтично време когато Исак Нютон е авторитет само благодарение на значимостта му като откривател на природни закони. Сега не се нуждаем от такива откриватели, а от друг вид - такива които са в състояние да създават и раздават дейности, колкото и безумни да изглеждат и колкото здравият разум да ги отрича. Ако вникнете малко в "пожарникарската наредба" например, онази с цифренобуквения код, който така и не запомних, ще видите че е конструирана така, все едно че цялото народонаселение зорлем се е втурнало да си създава самозапалващи се домовете, а пожарникарите-чиновници в ролята на филантропи ни спасяват от самите нас.
Такива мити работи "пешовото" :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Смяна на статут на помещение

Мнениеот oneroad » 07 Фев 2014, 19:59

ТЪПИ УПРАВНИЦИ И ЗАКОНОБОРЧЕТА
oneroad
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Фев 2014, 13:41

Re: Смяна на статут на помещение

Мнениеот anichkab » 08 Апр 2014, 15:15

Здравейте,
Имам подобен казус и за това реших да пиша в тази тема. В момента разглеждам за наем един обект, за който брокерката ми каза, че е със статут "кафе аперитив". Искам да му променим статута на ресторант. За съжаление не мога да открия каква е разликата, но ни се иска да произвеждаме храна на място. Има помещение, което може да се ползва за кухня, пространство за отдих, две отделни тоалетни. Може ли малко помощ кой код всъщност трябва да е за "кафе аперитив" и кой за ресторант и как става?
Благодаря предаварително за отгворите!
anichkab
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Апр 2014, 15:12

Re: Смяна на статут на помещение

Мнениеот emilgrigorov » 08 Апр 2014, 16:45

Няма промяна в предназначението.
Изискайте от собственика документа за въвеждане в експлоатация (Разрешение за ползване, Удостоверение за въвеждане в експлоатация, "Акт 16") и проектите, по които е въведен "Кафе-аперитива" в експлоатация.
Също така - и паспорта на сградата.
Следващата стъпка е, да си намерите проектант - технолог, с който да разработите технологичен проект. Може да потърсите и стария такъв, който е правил технологията за "Кафе-аперитива". И по всякакви въпроси би било добре да се допитвате към стария проектантски колектив. В насока "Вътрешно преустройство без промяна в предназначението, конструкцията или натоварванията, и без намеса в общи части, проводи и съоръжения".
Такъв технологичен проект ще Ви е необходим, за да се съгласува с РЗИ (ХЕИ), Пожарната, по всяка вероятност - и с ВиК, и с Енергото (ще Ви е необходимо повече електроенергия) ... и да получите съответните разрешителни.

Ако действително възнамерявате да извършите преустройството по реда на чл.151-ЗУТ, горещо Ви препоръчвам от сега още да ангажирате адвокат, който да Ви защитава от опити за нерегламентирано администриране.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: Смяна на статут на помещение

Мнениеот aleksibebov » 16 Апр 2014, 19:28

Искам да ви попитам, дали мога да работя с входящ номер докато чакам смяната на предназначение ,като обекта в който ще работя е бил вече търговски , и ако не мога какви санкции могат да ми наложат?В търговския закон никъде не искат смяна на предназначение за да ти приемат документите за работно време.Благодаря!
aleksibebov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:50

Re: Смяна на статут на помещение

Мнениеот augustina » 20 Апр 2014, 19:52

Здравейте,моят въпрос е следния:купих помещение 14 кв.м. в под блоково пространство ,което искам да ползвам за гараж.В нотариалния акт обаче пише, че е със статут на офис и лицето на помещението е с врата и прозорци.Мога ли да го ползвам за гараж,без да променям статута му, тъй като предполагам гаража е по-ниска степен от офис, освен това този "офис'' е от 1990 год. и даже е с височина 2 м.Поставям само една гаражна врата и не правя никакви преустройства.Или може би има значение за плащането на данъци и такси смет, когато се ползва за офис ? В общината ли се променя статута или направо в проектантска организация ми изготвят нов проект за гараж ?
augustina
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 30 Авг 2010, 19:41

Re: Смяна на статут на помещение

Мнениеот emilgrigorov » 23 Апр 2014, 19:34

augustina написа:... тъй като предполагам гаража е по-ниска степен от офис ...

Няма такива положения. За съжаление.
Както и никъде не пише, че вратата на офиса не може да е гаражна. Няма и такова нормативно изискване, че в офиса си не можете да държите автомобил ... :lol:
В случая проблем е промяната на фасадата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Следваща

Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron