начало

Втората инстанция намали присъдата на Иванчева от 20 на 8 години затвор Втората инстанция намали присъдата на Иванчева от 20 на 8 години затвор

"Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


"Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот michevael » 29 Окт 2012, 15:46

Здравейте!

Имам нужда от вашите съвети, тъй като никога не съм се сблъсквала с подобно нещо, а и нямам кой знае колко богат житейски опит...
Ситуацията е много странна и неприятна - в един момент се оказах "собственичка" на незаконна ограда (може би) изградена в чужд имот. Разбирам, че за да получа съвет е нужно да опиша нещата подробно, надявам се, че няма да съм твърде многословна...

През 1997 година моят баща ни напусна - прибра всички пари и ни остави на произвола на съдбата. След време от познати научихме, че си е построил къща. Негова си работа. Майка ми почина, с баща ми не съм поддържала никакви отношения. Години по-късно (2010), пак от познати, научих че баща ми е неизлечимо болен и е в болница. Бях единствената, която може да се погрижи за него. Прибрах го у дома, водих го по лекари и болници, докато не угасна... Преживях целия този ужас и като "компенсация", понеже съм негова единствена наследничка, се оказах "щастлива" собственичка на незаконна къща. Не стига това, ами се оказва, че е изградена и масивна ограда от бетон, която (уж) е в имота на съседите. Сега по същество:

Въпросната ограда е изградена най-вероятно през 1997 или 1998 година, като баща ми е смятал, че е в нашия парцел (в момента той има 3-ма собственици - аз, леля ми и моята братовчедка) или на границата със съседния. Доколкото ми е известно, стената е изградена със съгласието на собственика на съседния парцел, а може би двамата са я изградили съвместно. И двамата сега са починали.

Наследниците на този дядо се свързаха с мен след смъртта на баща ми през 2011 година. Обясниха ми, че са с намерение да продават техния имот, но поради наличието на постройка в нашия, техният вече не бил толкова атрактивен (!). Затова било редно аз да купя техния парцел на "нормална цена". Цената, определена от тези жизнерадостни младежи е няколко пъти по-висока от реалната пазарна стойност. Впрочем, аз и да искам, не мога нищо да купя, защото съм безработна и нямам никакви средства. Обясних им го.
Скоро младежите ме уведомиха, че са извикали геодезисти и според замерванията, въпросната стена навлиза в техния имот. Зададоха ми въпрос "Са шо че праим, мацка? Че блъскаме ли, че плащаме ли?" Междувременно младежите вече бяха подали и жалба в нашата община.
Аз се притесних и да си призная - постъпих глупаво. Приех твърденията им на доверие. Разговарях с леля ми и братовчедка ми (които са съсобственици на парцела, в който баща ми е строил) и предложих да компенсираме съседите, като им отстъпим 35 кв. м., колкото според техните геодезисти е нарушението.
Условието беше, поради затрудненията, които им създавам, не само да им възстановя 35 квадрата, но и да поема разходите по промяната на границата между двата имота - нормално. Обаче, освен това трябваше да платя на избраните от тях геодезисти и за изготвянето на план за подялба на техния имот на три части и за архитектурен проект за застрояване на техните 3 парцела... Платих! Но след като станаха готови проектите и трябваше да се внасят в общината (държавните такси-пак за моя сметка), младежите заявиха, че този вариант не ги устройва. И така 3-4 пъти. Накрая се разбра какъв е проблемът - техният парцел им се вижда твърде малък и не могат да си го поделят. И понеже ме видяха какъв шаран съм, са решили да ме направят буквално на маймуна. Заявиха ми, че ще ме оставят на мира ако поема всички разходи по промяна на границите между двата имота, оформянето на 3 парцела в техния имот и... им подаря 200 (двеста) кв. м. от нашия парцел! Е, това вече ми дойде в повече - казах им да правят каквото искат, аз бях до тук.

Днес като се прибрах у дома видях подпъхнато под вратата листче от общината с искане в 3 дневен срок да представя геодезично заснемане на въпросната ограда и нотариално заверена декларация кога точно е построена. Явяването е задължително.

Как да постъпя?

Нямам пари нито да блъсна тази проклета стена, нито да наема адвокат. Но, нима съм отговорна за действията на баща ми - тогава съм била дете. А когато през 1997/98 е строена тази стена, или докато беше жив баща ми - защо никой не е реагирал? Аз дори не знам, кой я е строил - може баща ми заедно със съседа да я е построил. И доколко са точни измерванията? Фирми - колкото щеш, тези GPS устройства каква точност имат? Откъде да намеря пари за ново геодезично замерване? Взех на заем, за да плащам на техните геодезисти и на архитекта. Тези пари отидоха на вятъра - никой няма да ми ги върне...

Извинете, ако съм навлязла в излишни подробности, но наистина се нуждая от някакъв смислен съвет. Надявам се, няма да откажете да помогнете на една "злодейка", завладяла чужд имот...
michevael
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Окт 2012, 14:39

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот emilgrigorov » 29 Окт 2012, 16:04

Точността на измерванията е висока. Но точността на данните, с които сравняват, е ниска. Примерно, ако има влязла в сила кадастрална карта, точността на имотната граница обикновено е примерно 60 сантиметра. Тоест, при имотна граница с дължина около 60 метра, отклонения в площите на имотите в рамките на 35 квадратни метра са в рамките на точността на кадастралната карта.
Относно щенията за геодезическо заснемане, това си е много готина тема. А защо не - спектографско заснемане на молекулярно ниво ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот michevael » 29 Окт 2012, 17:21

Съмненията ми са - дали е възможно стената (дълга около 40 м.) всъщност да не навлиза в имота на съседите, а да си е в нашия парцел. От къде да знам - може да са дали някой лев на геодезистите и тяхната техника да е "показала" нещо, което не отговаря на действителността?

И, дори да приемем, че нарушение има - в каква степен съм отговорна аз? Моля ви, прочетете внимателно подробностите около появата на тази стена и, ако е възможно, ми дайте конкретен съвет, но като имате предвид, че нямам никаква правна подготовка (т.е., по-възможност - с прости думи и подробно).

Как да реагирам на това листче от общината, подпъхнато под вратата?
Наистина ли аз трябва допълнително да плащам за ново замерване от геодезисти? Не искам да взимам скица от тези, на които вече платих за проектите, тъй като са хора на моите алчни съседи. А за изцяло ново замерване просто нямам пари.

И - действително ли аз трябва да поема отговорността за стена, строена преди 15 години неизвестно от кого? И как общината определя, че отговорността е моя?

Не ме разбирайте погрешно - аз наистина не искам земята на съседите. Приех претенциите им на доверие, ако прочетете първия ми пост, ще видите, че съм направила всичко възможно да удовлетворя техните искания (че дори и повече, отколкото е нормално). Но да настояват за 200 квадрата? Плюс всички разходи по подялбата на техния имот помежду им?

Сега да плащам за ново геодезично замерване, да плащам на нотариус, за да определи евентуално общината как да ме санкционира за стена, строена когато съм била дете? Тя стои 15 години - защо никой не е реагирал, докато баща ми беше жив? Аз няма пари, но това няма връзка. Въпросът е - виновна ли съм и как да постъпя?

Моля за съвет, но пак искам да отбележа - нямам никакви познания в тази област, затова ако имате търпение - пишете малко по-простичко и подробно.

Предварително благодаря на всички, които се отзоват!
michevael
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Окт 2012, 14:39

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот julyanvonemona » 29 Окт 2012, 18:00

Оставете тези теми с точностите, а помислете върху давността на владението на частта от чуждия евентуално имот. Вие в общината можете да се явите страшно няма. Но си потърсете и експерти по въпроса. Относно давността - адвокат, а относно кадастъра инж. геодезист. От 1997 до днес са повече от 10 години. Тук е ключа от бараката. ако ли пък искате да се просветите преди ходенето при експерти прочетете чл.200 ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот michevael » 29 Окт 2012, 19:46

Чета разни закони... Може би имате предвид Закона за собствеността?
Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.

Да разбирам ли, че след като повече от 10 години не са подавали оплакване, тази стена се "самоузаконява"? Това ми се струва странно, но аз не разбирам нищо от тези работи, а нямам пари за адвокат...
И трябва ли аз да плащам на геодезисти за замервания, нужни на общината? Не би ли трябвало общината да изпрати свои специалисти?
michevael
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Окт 2012, 14:39

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот emilgrigorov » 29 Окт 2012, 20:14

Опитах се да кажа нещо в първия си пост. Ако има жалба, тя би следвало да е придружена от доказателства - някакви графични материали или протокол от геодезически измервания.
Достоверността на тези доказателства е атакуема, не толкова точността на измерване. И това е ефтин начин за приключване на случая, ако се получи.
Имайте предвид, че ако баща Ви е построил оградата, то е напълно възможно да са се разбрали със съседа на времето оградата да е разположена изцяло в имота на съседа. Това си е обичайна междусъседска спогодба.
Което прави около 10 кв.м, остават 25, тоест, изцяло сте в рамките на точността на кадастралната карта. С едно тълкувателно писмо от Агенция по кадастъра , и готово.

Ако оградата е в имота на съседите, то тя си е изцяло техен проблем, Вие нямате нищо общо.

Относно плащанията по другите варианти - няма как да ги избегнете
Примерно, самите евентуално придружаващи жалбата геодезически измервания биха били изцяло във Ваша полза (по варианта, за който говори julyanvonemona). Но разходите по придобиването по давност не са незначителни, трябва си адвокат и геодезист.
Ако е възможно, качете тук това писмо от общината, като заличите личната информация.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот julyanvonemona » 29 Окт 2012, 22:11

michevael написа:Чета разни закони... Може би имате предвид Закона за собствеността?
Да разбирам ли, че след като повече от 10 години не са подавали оплакване, тази стена се "самоузаконява"? Това ми се струва странно, но аз не разбирам нищо от тези работи, а нямам пари за адвокат...
И трябва ли аз да плащам на геодезисти за замервания, нужни на общината? Не би ли трябвало общината да изпрати свои специалисти?

Узаконяването е съвсем друга оратория от 10 годишната придобивна давност, но законна или не тази ограда може да Ви послужи като белег за влаеене на частта от чуждият имот. не съм навлязъл дълбоко в последните изменения на закона (ЗУТ) Чакам да ми се поутаят в главата, но при поглед адхок вероятно оградата е и узаконяема.
Колкото до това дали общината требе да Ви закопчае сутиена или Вие следва да си платите за това на наето от Вас лице - по начало сиренето е с пари! Разликата от преди 25 години е, че сега е за сметка на Вашите, а не на общите пари - нали така? Не аз имам зор в моя си имот, а Вие във Вашия. Така е при демокрацията сестро.
.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот michevael » 29 Окт 2012, 23:03

Недейте така... Не мислете, че съм нагъл земевладелец, заграбил при това чужд имот. Колкото и да съм наивна и без житейски опит, оставам с впечатлението, че съседите просто се опитват да ме изнудят. От нарушение 35 кв. м. (което според мен и не е сигурно) те предявяват претенции за 200 кв. м., с цел да си решат проблемите помежду си. Предложих им да ги обезщетим, поех и разходите по изготвянето на планове, поделящи техния имот помежду им. Те искат или да им подаря 200 квадрата от нашия парцел (на който съм съсобственик на1/3 част) или да купя техния, на цена в пъти по-висока от пазарната. Заради стена, която не е строена от мен, при това по време, когато съм била дете. Пък вие пишете за закопчаване на сутиени...

Ще се постарая да поместя тук получените от общината писма, от които съм останала с впечатлението, че нейни служители трябва да извършат проверка.
michevael
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Окт 2012, 14:39

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот michevael » 30 Окт 2012, 00:05

Преди няколко дни намерих в пощата писмо със следното съдържание:

Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Дирекция за национален строителен контрол

До Кмета на Община...
Копие до:
1. /моето име/
2, 3, 4 - имената на съседите, съсобственици на съседния имот

Уважаеми дами и господа,
С вх. №... 28.08.2012 год. в РО"НСК" при Регионална дирекция за нац. строителен контрол /РДНСК/, е постъпило писмо изх. №... 24.08.2012 год. на Община... с приложен към писмото констативен протокол от 23.08.2012 год. на работна група от общинска администрация за извършена проверка на строеж: "Масивна ограда" в упи... и ..., кв. ... по плана на село ....
От описаните констатации в протокола на общинската администрация, при извършена проверка на място не става ясно как е установен извършителя на незаконния строеж, не е установено безспорно времето на изграждане на строежа, липсва окомерна скица с нанесено местоположението на строежа.
Преписката не е окомплектована с всички необходими документи, а именно:
Скица на имота от последния действащ план предвид посочената в протокол за трасиране, означаване и координиране от 12.09.2011 год., Заповед №... 14.08.2008 год. на Кмета на Община..., окомерна скица на извършеното строителство с нанесено местоположение в план и височина, декларация за времето на изграждане на строежа и доказателства за извършителя на строежа.
Предвид гореизложеното и на основание чл. 221, ал. 4 от ЗУТ
НАРЕЖДАМ:
От Общинска техническа служба при Община ... да се извърши нова проверка на място, пълна и точна. При установени нарушения на нормативната уредба по устройство на територията да се предприемат последващи действия, предвидени в ЗУТ и се образуват административнонаказателни производства срещу нарушителя.
В срок до 15.11.2012 год., в РО"НСК" при РДНСК да се представят всички доказателства за направените констатации и предприетите действия от Община..., като преписката бъде окомплектована с всички необходими документи.
За забавено или неточно изпълнение или неизпълнение на нареждането ще бъде потърсена административно наказателна отговорност от виновните длъжностни лица.

Началник РО"НСК" ... при РДНСК...

============================================

А днес намерих пъхнато под вратата на апартамента, в който живея, това писмо:

Отдел "Архитектурно-строителен контрол"
гр. ...

До /моето име/

Явете се на 31.10.2012 год. в Община... отдел "Архитектурно строителен контрол" за служебна справка. За целта носете със себе си следните строителни книжа и документи:
- Геодезическо заснемане на изградената масивна ограда в с. ...
- Нотариално заверена декларация за времето на изграждане на оградата.
Явяването е задължително!

Ст. специалист "АСК"...

============================================

Други писма не съм получавала

От първото писмо правя заключение, че съседите отново са подали жалба в общината (първата я бяха изтеглили, докато ме размотаваха с изготвянето на исканите от тях геодезически планове за поделяне на имота им и арх. план за застрояване на техните парцели). След като не успяха да ме изнудят за подарък от 200 кв. метра (които не са и само мои) или да купя целия им имот, който са оценили на стотици хиляди, са подали жалба. И, доколкото разбирам, специалисти от общината би трябвало безпристрастно да установят - дали има нарушение, като за целта бъде направено геодезическо заснемане. Малко странно би било аз сама да събирам доказателства, които евентуално биха ми навредили и биха довели до образуване на наказателно
производство срещу мен...

За оградата съм сигурна, че е строена 1997/1998 година, мога да намеря и свидетели, които ще потвърдят времето на нейното изграждане - на открито място е и се вижда. Но не мога да бъда сигурна, кой точно я е
изградил - само баща ми, или участие е взел и съседът. За съжаление и двамата не са сред живите. Но е сигурно, че ако не с участието, то със знанието на съседа е станало това нещо. Защо 15 години никой не
е предявил претенции? Защо не са го обсъдили с баща ми, докато беше жив?

Благодаря на всички отзовали се. Много съм притеснена, надявам се, ще проявите търпение и ще ме посъветвате как да постъпя от тук нататък.
michevael
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Окт 2012, 14:39

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот vdggbg » 30 Окт 2012, 01:18

Недейте да се "явявате" никъде. Това не е съдебна призовка, а времето на тихото пристъпване по килимчето отмина, май. Напишете им едно писмо (на ваш номер - наш номер, нали разбирате...), в което упоменете, че не разполагате нито с исканото геодезично заснемане, нито с нотариално заверена декларация в този смисъл. Учтиво (нали все пак сме възпитани хора) ги попитайте, в същото това писмо, кое налага представянето на тези документи. Жалба, може би, в която Вие сте посочена като нарушител, едва ли не? Накрая им напишете, че след изясняване на тези подробности, евентуално, бихте могли да посетите общината в удобно за Вас време, ако Ви се намери време за убиване. И не се притеснявайте от образуване на наказателно производство - административните нарушения, дори да са налице, не са престъпления.
Не ми се пише дълго, щото е никое време, но на специалистите от общината им е трудно да установят без чужда помощ дори откъде изгрява слънцето, камо ли "безпристрастно" да заснемат геодезически една ограда. Оттук нататък имате доста ходове, и все печеливши, според мен. Ако пък хептен не Ви се занимава - уведомете опърничавите си съседи, че масивната ограда си е тяхна по силата на приращението (щом е в техния имот), и да си я бутат, ако им пречи.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот emilgrigorov » 30 Окт 2012, 10:57

+1

vdggbg написа:...
Напишете им едно писмо (на ваш номер - наш номер, нали разбирате...), в което упоменете, че не разполагате нито с исканото геодезично заснемане, нито с нотариално заверена декларация в този смисъл. Учтиво (нали все пак сме възпитани хора) ги попитайте, в същото това писмо, кое налага представянето на тези документи. Жалба, може би, в която Вие сте посочена като нарушител, едва ли не? Накрая им напишете, че след изясняване на тези подробности, евентуално, бихте могли да посетите общината в удобно за Вас време, ако Ви се намери време за убиване ...


Може би като допълнение в писмото нещо от сорта:
Въпросната ограда нито съм строила аз, нито претендирам за собственост върху същата. До колкото ми е известно, оградата е строена през 1997 - 98 година от съседите и е разположена изцяло в съседния имот (УПИ..., кв. ... местност ... по плана на ...) по границата с моя имот. Земята до оградата аз (а преди мен - наследодателят ми), владея явно, неприкрито и без прекъсване за периода от преди 1997 година и до днес и е моя собственост.
......................................

Но нека и други си кажат мнението.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот julyanvonemona » 30 Окт 2012, 11:59

emilgrigorov написа:..............
Въпросната ограда нито съм строила аз, нито претендирам за собственост върху същата. Земята до оградата аз (а преди мен - наследодателят ми), владея явно, неприкрито и без прекъсване за периода от преди 1997 година и до днес и е моя собственост.
......................................

Но нека и други си кажат мнението.

Подчертаното в червено е фатална грешка от гледна точка на волята за владеене - грешка от която противниковитне адвокати, нама да пропуснат да се възползват.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот vdggbg » 30 Окт 2012, 16:48

julyanvonemona написа:
emilgrigorov написа:..............
Въпросната ограда нито съм строила аз, нито претендирам за собственост върху същата. Земята до оградата аз (а преди мен - наследодателят ми), владея явно, неприкрито и без прекъсване за периода от преди 1997 година и до днес и е моя собственост.

Подчертаното в червено е фатална грешка от гледна точка на волята за владеене - грешка от която противниковитне адвокати, нама да пропуснат да се възползват.

Май става въпрос единствено за оградата, а не за земята. Ако любезната дама припознае оградата като своя - ще трябва да понесе и негативите, в случай че се окаже, че същата е незаконна, и, недай Боже - върху чужда земя.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот emilgrigorov » 30 Окт 2012, 17:13

Тя казва, че оградата не я интересува. Също и площ от 10-11 кв.м също едва ли би я интерелувала.

По някакви геодезически умозаключения иде реч за ограда по имотна граница, дълга около 40 метра, и за едни спорни 35 кв.м. Това е ивица около 40/0,85 метра.
Тоест, ако оградата е с дебелина 25 см. и нещо, тя заема около 11 кв.м площ. Оставащата ивица е с размери около 40/0,60 метра и с площ около 25 кв.м. Достоверността на геодезическите данни неможе да докаже къде в тази ивица е имотната граница :!: :!: :!:
Но: владянатаот нея територия е напълно доказуема, с точност 1 сантиметър, благодарение на геодезическите измервания, инициирани от съседчетата :lol:
Логично е, ако на времето единия съсед е строил оградата за своя сметка, но със съгласието на другия, оградата да е разположена изцяло в парцела на другия.
С едно-две писма :arrow: и случаят приключва. Негативите от незаконната ограда остават в кошницата на ония момченца - съседчетата.
Последна промяна emilgrigorov на 30 Окт 2012, 17:17, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот michevael » 30 Окт 2012, 17:17

Изключително съм ви благодарна, че отделяте време за моя проблем. Съжалявам единствено, че се ошашках и не ми стигна акъла (въпреки че не съм блондинка), по-навреме да потърся съвет от знаещи хора. Изчетох внимателно вашите препоръки и на тяхна основа състваих следното писмо, което смятам да внеса в общината. Надявам се, че не съм допуснала някакви фатални грешки, но моля за вашите коментари, ако все още имате търпение...


На 29.10.2012 год. вечерта намерих подпъхнато под вратата на апартамента, в който живея, писмо с изх. N 29.10.2012 г. (прилагам копие) с искане да се явя на 31.10.2012 год. в отдел „Архитектурно строителен контрол” за служебна справка, като за целта трябва да нося, цитирам:
„- Геодезическо заснемане на изградената масивна ограда в с. ...
- Нотариално-заверена декларация за времето на изграждане на оградата.”

Набавянето на подобни документи явно не е възможно да бъде извършено за един ден, освен това е свързано и със съществени за мен разходи, тъй като съм безработна.
Освен това, очевидно е налице някакво недоразумение и моля за уточнение - за каква ограда става дума и какво е основанието подобно искане да бъде отправено към мен. Най-отговорно заявявам, че никога досега аз лично не съм изграждала масивна ограда и не съм възлагала на други лица подобна задача.

Тъй като имам желание да помогна за изясняване на това недоразумение, мога да изкажа единствено предположението, че става дума за масивна ограда, изградена (може би) на границата между парцел, по това време собственост на покойния ми баща, леля ми и моята братовчедка – от една страна и парцел, собственост на покойния вече ... (по мои сведения – тогавашен собственик на съседния парцел) – от друга.
Категорична съм, че както аз, така и упоменатите мои роднини - леля ми и братовчедка ми, не сме участвали в изграждането и не сме възлагали на други лица изграждането на тази ограда.
Въпросната ограда е изградена, по мои сведения, през 1997/98 година в резултат на договореност между баща ми и тогавашния собственик на съседния парцел. Оградата е разположена на открито и видно място, невъзможно е да е била построена тайно и без знанието и съгласието на собственика на съседния парцел. Доколкото ми е известно, от момента на построяването ѝ преди около 14-15 години, до смъртта на баща ми, никой не е предявявал никакви претенции в тази връзка.
Нямам абсолютно точни и достоверни сведения според линиите на кадастъра къде е разположена въпросната ограда – точно на границата между двата имота или изцяло в парцела, собственост на нашето семейство. Но съм готова да положа, ако е необходимо, клетвена декларация, че тази земя се владее явно, неприкрито и без прекъсване от баща ми за периода много преди 1997 година до момента на неговата смърт, а сега – от мен и моето семейство.
Не разбирам, какви претенции може да има някой лично към мен, ако предположението ми, че става дума за тази ограда, е вярно. Оградата е изградена по взаимно съгласие и договореност между собствениците на двата парцела преди около 14-15 години, без каквото и да е участие от моя страна.
Оставам на Ваше разположение до пълното изясняване на случая.

С уважение:
michevael
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Окт 2012, 14:39

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот emilgrigorov » 30 Окт 2012, 17:28

michevael написа:...
На 29.10.2012 год. вечерта намерих подпъхнато под вратата на апартамента, в който живея, писмо с изх. N 29.10.2012 г. (прилагам копие) с искане да се явя на 31.10.2012 год. в отдел „Архитектурно строителен контрол” за служебна справка, като за целта трябва да нося, цитирам:
„- Геодезическо заснемане на изградената масивна ограда в с. ...
- Нотариално-заверена декларация за времето на изграждане на оградата.”

Набавянето на подобни документи явно не е възможно да бъде извършено за един ден, освен това е свързано и със съществени за мен разходи, тъй като съм безработна.
Освен това, очевидно е налице някакво недоразумение и моля за уточнение - за каква ограда става дума и какво е основанието подобно искане да бъде отправено към мен. Най-отговорно заявявам, че никога досега аз лично не съм изграждала масивна ограда и не съм възлагала на други лица подобна задача.

Тъй като имам желание да помогна за изясняване на това недоразумение, мога да изкажа единствено предположението, че става дума за масивна ограда, изградена (може би) преди петнадесетина години на границата между парцел, по това време собственост на покойния ми баща, леля ми и моята братовчедка – от една страна и парцел, собственост на покойния вече ... (по мои сведения – тогавашен собственик на съседния парцел) – от друга.
Категорична съм, че както аз, така и упоменатите мои роднини - леля ми и братовчедка ми, не сме участвали в изграждането и не сме възлагали на други лица изграждането на тази ограда.
Въпросната ограда е изградена, по мои сведения, през 1997/98 година в резултат на договореност между баща ми и тогавашния собственик на съседния парцел. Оградата е разположена на открито и видно място, невъзможно е да е била построена тайно и без знанието и съгласието на собственика на съседния парцел. Доколкото ми е известно, от момента на построяването ѝ преди около 14-15 години, до смъртта на баща ми, никой не е предявявал никакви претенции в тази връзка.
Нямам абсолютно точни и достоверни сведения според линиите на кадастъра къде е разположена въпросната ограда – точно на границата между двата имота или изцяло в един от двата имота. Но съм готова да положа, ако е необходимо, клетвена декларация, че тази земя до оградата се владее явно, неприкрито и без прекъсване от баща ми за периода много преди 1997 година до момента на неговата смърт, а сега – от мен и моето семейство.
Не разбирам, какви претенции може да има някой лично към мен, ако предположението ми, че става дума за тази ограда, е вярно. Оградата очевидно е изградена по взаимно съгласие и договореност между собствениците на двата парцела преди около 14-15 години, без каквото и да е участие от моя страна.
Оставам на Ваше разположение до пълното изясняване на случая.

С уважение:


Може би, с корекциите ми в червено. Не Ви съсетвам да претендирате за собствеността върху оградата и заетите от нея 10-11 кв.м А тръгнат ли да я бутат - вой до небесата, че навлизат във Вашия имот без разрешение. :lol:
Но нека и другите си кажат мнението.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11

Re: "Собственичка" на незаконна ограда в чужд имот?

Мнениеот mybabybook » 03 Яну 2018, 13:04

Здравейте,
извинявам се, че плзвам темата на друг потребител, но въпросът е сходен. Става дума за гараж построен на имотна граница, който има статут на търпим стореж, както и писменото съгласие на прдишният собственик на съседният имот, че същият е съгласен гаражът да бъде пстроен на имотната граница. Съседният имот е продаден преди години и новият собственик твърди, че сме навлезли в неговия двор с около 70см. Искам да попитам- ако наистина се окаже така, може ли да бъде наредено гаражът да бъде съборен, след като има удостоверение за търпимост, и след като същият е построен през 80-те, т.е. минала е 10 годишната давност.
mybabybook
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Окт 2016, 16:54


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron