начало

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева

Премахване на незаконен строеж

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Премахване на незаконен строеж

Мнениеот tifani » 24 Май 2007, 14:12

Имаме заповед на ДНСК за премахване на незаконен строеж - преустройство на стара сграда без утвърден проект. Водихме дело за частична отмяна на заповедта, но ВАС потвърди заповедта на ДНСК.
В заповедта на ДНСК и в Решението на ВАС е казано премахването да стане по одобрен проект от правоспособен инженер-конструктор и имаме покана за доброволно премахване.
Инженер с пълна проектанска правоспособност направи проекта, предвиждащ частично премахване, тъй като при пълно премахване сградата може да се срути, което е подробно обосновано в проекта. Надзорна фирма направи доклад за съответствие до гл.архитект и проекта е утвърден от Общината.
Представили сме проекта в РДНСК и ДНСК със заявление, че ще премахнем незаконния строеж доброволно.
Премахнахме частта от незаконния строеж предвидена в проекта и представихме в ДНСК протокол от инженер-конструктора и надзорната фирма, че проекта е стриктно изпълнен.
РДНСК направи проверка не по проекта, а по заповедтта и изпрати в ДНСК протокол, в който не е цитиран нито проекта, нито предвидените в него мероприятия, като в този протокол е записано, че не е направено цялостно премахване на незаконния строеж, както е описано в заповедта за премахване.

Въпросът ми е: При това положение възможно ли е ДНСК да отхвърли утвърдения по законоустановения ред проект на правоспособния конструктор и да приложи реда по Наредба № 13 за принудително премахване на целия незаконнен строеж, независимо че това може да доведе до срутване на сградата?
tifani
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Май 2007, 13:07

Моля за консултация!

Мнениеот tifani » 25 Май 2007, 11:34

Поставения въпрос не е само правен, а по скоро има технически аспект, т.е. възможно ли е с утвърден проект на правоспособен инженер-конструктор да бъде изменено предписаното със влязла в сила заповед, тъй като ако заповедта се изпълни сградата може да се срути и да се дадат жертви.
Имам предвид съществува ли правна и техническа възможност да се премине от цялостно премахване съгласно заповедта към частично премахване въз основа на проекта.
Интересува ме има ли практика по подобни случаи и можете ли да ме насочите къде да прочета нещо по въпроса или ако имате опит да го споделите.
tifani
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Май 2007, 13:07

Мнениеот tifani » 03 Юни 2007, 09:42

Аз съм юрист и ми е ясно, че това е форум за юристи, а не за безплатни консултации на граждани. Въпросът е доста спорен и няма практика по него. Поисках мнението на колегите във форума, като помолих, който знае да ми помогне като посочи литература или конкретна практика по въпроса. Очаквам компетентни отговори.
tifani
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Май 2007, 13:07


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron