начало

Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо

Реконструкция на покрив - съобразяване с ПУП

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Реконструкция на покрив - съобразяване с ПУП

Мнениеот tintin73 » 25 Окт 2021, 17:02

Здравейте,
Тъй като нямам задълбочени познания, бих искал да Ви помоля за мнение и съвет по 2 въпроса.
Става дума за ремонтни работи в съсобствен имот.
От страна на баща ми съм наследник на ½ къща с дворно място в едно село. Другият съсобственик е моят чичо. Има подписан протокол за уреждане на ползването на различните части на къщата и двора. Отношенията ни са нормални….с изключение когато стане дума за разни подобрения в този имот. Имам усещането, че мнението на чичо ми е … абе добре го ползваме заедно, ама аз ще казвам какво да се прави. Затова ми трябват правни аргументи за да го затапя веднъж завинаги.
Първи въпрос. Къщата е стара на 101 години. Граничи със тротоар около 2 м. широк. Няма ограда защото някога е имало магазин на приземния етаж. До нея издаден напред към шосето е двора, ограден с каменен зид и голяма дървена порта. Така е издаден че препречва тротоара и по дължина на шосето продължава гърба на стопанска постройка, и от тротоара остава една ивица около 50 см. Тази стопанска постройка е поне на 60 години, изградена е от каменни зидове и покрив. В единят край е обособена лятна кухня, в която спокойно може да се живее и след това следват отделения за дърва, животни и т.н. Тази постройка по разделителен протокол е на моя чичо. В момента ми води някаква странна кампания. И ми казва: Аз искам да препокрия стопанската постройка че покрива е провиснал (да, не отричам че е така). Обаче ходил в общината да пита за препокриване, оттам извадили подробен устройствен план и се оказва че стопанската постройка била незаконна. Така че за да я препокрие, той трябва да се съобрази с плана…да премести цялата стопанска постройка навътре в двора за да може зад нея да си продължи тротоара със същата ширина с която е и пред къщата. Някъде в документите на баща ми съм виждал скица на имота и там са отразени всички граници и постройки в имота. Не съм специалист, но за мен е налудничаво някой да иска да се събори цяла масивна постройка, да се построи на други граници, само за да може се препокрие с керемиди.

Втори въпрос. При делбата на дворното място (градина), кой коя част да ползва, по протокол той ползва място около къщата. И сега когато искам да си инсталирам в моите стаи една душ кабина, се оказва че канализацията около 10 м. трябва да премине през мястото което е упоменато че той го ползва. Има ли право той да ми отказва да прекарам подземна комуникация при условие че това място …дори не го обработва а си стои потънало бурен и храсти.

Извинявам се за глупавите въпроси. Приемам всякакви съвети и критики, но наистина нищо не разбирам в тази сфера.
tintin73
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Окт 2021, 15:39

Re: Реконструкция на покрив - съобразяване с ПУП

Мнениеот guest1 » 26 Окт 2021, 01:11

Здравейте!
И без да казвате си личи, че нямате познания. Цялото описание е „преразказ по картинка“!
Сградите - освен законни и незаконни, биват и „търпими строежи“!
§ 16. (1) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.

Сам казвате, че стопанската постройка е строена преди 1970 година.
За тротоара - ако са искали, да „продължи със същата ширина“ - трябвало е, когато се прилага ПУП-ПР - да отчуждят частта от имота и да си направят - колкото искат широк тротоар.

За подмяната на покривната конструкция (без да се променя формата ѝ) - не се изисква разрешение за строеж.
Чл. 151. (1) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;


По втория въпрос - нужно е запознаване с документацията.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Реконструкция на покрив - съобразяване с ПУП

Мнениеот probcho » 26 Окт 2021, 08:19

Здравейте!
По първия въпрос:
В изложението на въпроса говорите за "препокриване" на покрив, но питането Ви е озаглавено "реконструкция" при "съобразяване с ПУП"! Препокриването предполага подмяна или пренареждане на керемидите/циглите/каменните плочи! Тази дейност се приема за текущ ремонт, за което не е необходимо издаване на разрешение за строеж!
Но в случай, че има подмяна на носещата дървена конструкция на покрива (дори и "без да се променя формата ѝ") изпълневието на строително-монтажни работи попадат в обхвата на определението за основен ремонт, за което е необходимо издаване на разрешение за строеж!
Ремонта на покрив по своето естество не представлява предмет на ПУП-а и строежът "ремонт на покрив"(без завишаване на височината на стрехата) не следва да бъде обвързван с параметрите на ПУП!
Сградата може да бъде търпима, но преценката за това се извършва от гл. архитект! При изразяване на становището той следва да се съобрази с това дали "са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно..." ЗУТ.
По втория въпрос:
Прокарването на канализация (10м?!?) през дворното място изисква съгласието на съсобственика на имота! Протокола за ползване не представлява разделяне на собственост, като в дадения случай вие сте съсобственици на имота!
probcho
Потребител
 
Мнения: 939
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Реконструкция на покрив - съобразяване с ПУП

Мнениеот tintin73 » 26 Окт 2021, 12:37

Благодаря за отговорите, както и за критиките, но благодарение на тях успях да си изясня някои обстоятелства и да си извадя "опорни точки" за да водя подготвен бъдещи спорове.
tintin73
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Окт 2021, 15:39


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron