начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Трябва ли изричното съгласие на бабата

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Трябва ли изричното съгласие на бабата

Мнениеот mol » 24 Окт 2003, 08:30

Бабата е прехвърлила апартамента си на дъщеря си преди 25 години със задължение за гледане (без издръжка).
Сега дъщерята иска да прехвърли същият апартамент на сина си със задължение за издръжка (без гледане).

1. Въпрос - необходимо ли е изричното съгласие на бабата за да се прехвърли апартамента от дъщерята на сина и.

Мнението на единият адвокат е: Ето защо майката, е все още длъжник по сключения с роднината си(майка си) договор и не може по свободна воля да се разпорежда с предмета на същия. Необходимо е в случая изричното съгласие на бабата /и то при условие, че разсъдъкът и не е обременен от болест или напреднала възраст/, изразено по валиден начин пред нотариуса, където ще се изповядва прехвърлянето.

Мнението на вторият адвокат: Внукът може да сключи договор за издръжка с майка си, като бабата не участвува в този договор - бабата има отношение само с дъщеря си(майката) и това си е работа на майката, дори може бабата да не знае, че ще се прехвърля апартамента срещу издръжка от дъщеря и на внука и.

В крайна сметра - Необходимо ли е изричното съгласие на бабата за да се прехвърли апартамента от дъщерята на сина и или не е неоходимо???

2. Въпрос - Може ли майката да прехвърли апартамента на сина си САМО СРЕЩУ ИЗДРЪЖКА без ангажимента за гледане.Под издръжка ще се разбира заплащане на всички разноски на апартамента (ток,парно,електричество,телефон, кабелна телевизия и др.) и освен това определена сума месечно за храна и лекарства (например ще се определи сумата равна на две минимални пенсии за страната).

Не ми е ясно дали може да се извърши прехвърлянето на апартамента само със задължение за издръжка (БЕЗ ГЛЕДАНЕ), понеже в законите този начин на прехвърляне се нарича "Договор със задължение за издръжка и гледане".
mol
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 26 Окт 2004, 14:18

Re: Трябва ли изричното съгласие на бабата

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 09:17

Не е необходимо съгласието на бабата. Майката си е собственичка на имота и за прехвърлянето му няма никакви ограничения.
Всякакъв договор може да се сключи, включително и само срещу издръжка. В законите този договор не се нарича никак (не е уреден изрично), а "договор за издръжка и гледане" е название от практиката, което описва същината на договора.
МСМ
 

Но

Мнениеот МСМ » 24 Окт 2003, 09:29

Ако бабата си е запазила право на ползване, с прехвърлянето на имота това право не отпада. За прекратяването на правото на ползване е нужно изрично съгласие на бабата пред нотариус.
МСМ
 

Re: Трябва ли изричното съгласие на бабата

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Окт 2008, 12:33

Такъв вид договор няма да защити изцяло интереса на собственика, тъй като при отпадане на правата на първия прехвърлител, последния собственик може да продаде чиста собственост.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Трябва ли изричното съгласие на бабата

Мнениеот Pause » 29 Окт 2008, 21:17

Напротив страните са свободни да се договарят стига да не нарушават правните предписания.Имат договорна свобода.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron