Страница 1 от 1

Въпрос за Договор за издръжка

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2003, 07:14
от mol
Майка ми притежава апартамент срещу гледане на баба ми при старост и немощ.
Този договор не включва издръжка, а само гледане.

Допустимо ли е по нашите закони майка ми да ми прехвърли апартамента с договор за издръжка (без гледане), като аз ще се задължа по този договор да издържам баба и майка, като заплащам всички разноски по апартамента (електричество,парно, вода,телефон и др.) и осигуря на майка ми и баба ми неоходимите средства за храна и лекарства докато те са живи.

Ако това е възможно, какъв е данъка, който трябва да се плати при прехвърлянето на апартамента. Колко процента е данъка: 1% или 2% или 3% или 4% или колко% от данъчната??? или от пазарната??? цена на апартамента.

Re: Въпрос за Договор за издръжка

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2003, 12:05
от Гери
майка ви е титуляр на правото на собственост, така че тя може да се разпореди с имота, но е длъжна да полага грижи за баба ви. Ако се задължите и Вие, ще трябва да полагате веднъж грижи за майка си и веднъж за баба си. Това, че майка Ви Ви прехвърля апартамента със задължение за гледане и издръжка както на нея така и на баба Ви не я освобождава от отговорност. Ако не полага грижи баба Ви може да поиска разваляне на договора ;)

Re: Въпрос за Договор за издръжка

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2003, 16:27
от Montedzemolo
Майка Ви притежава само "голото" право на собственост при този вид договор. Т.е. тя няма право да извършва разпоредителни сделки с имота.

Re: Въпрос за Договор за издръжка

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2003, 17:20
от Койчо от Конаре
"Голият" собственик като всеки собственик ИМА право на разпоредителни сделки с имота.
А и кое и е голото на собствеността тук? Нищо не е казано за запазено право на ползване.

Re: Въпрос за Договор за издръжка

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2003, 18:15
от tralala
А данъкът ще е 2% - това е възмезден способ за прехвърляне, а не дарение

Re: Въпрос за Договор за издръжка

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2003, 13:53
от Император
Тези догтовори за издръжка между родственици са неморални. Защо? Защото си има задължение за идръжка по СК, а предоставйки правото на един от наследниците, по същността си се лишава другия от наследство.Такъв договор трябва да бъде признат за нищожен.

Re: Въпрос за Договор за издръжка

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2003, 14:07
от Койчо от Конаре
Така е, 2%, но има и разни нотариални такси и такси за вписване.
*
Абсолютно неморални и нищожни, Императоре! Дори когато прехвърлителят е трудоспособен или има имущество (а щом прехвърля нещо, значи има) и съответно не може да получи издръжка по СК.
Аз отивам още по-далече: неморални и нищожни са тия договори дори когато прехвърлителят няма от кого да получи издръжка. Така ами, да се е оженил или да се е погрижил да има деца. Също и когато длъжникът по договора не е лице, задължено по СК да дава издръжка. Щото нали така прехвърлителят лишава наследниците си от наследство.
;-)