Страница 1 от 1

Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 23:33
от raly_kol
Здравейте, ще се радвам да помогнете за моя казус. Преди шест и половина години родителите ми ми дариха имот безвъзмездно. Брат ми тогава се съгласи устно и каза, че няма претенции. Преди пет и половина години баща ми почина. Остана само майка, която има и запазено право на ползване. Живеем заедно и аз се грижа за нея. Сега брат ми се сети че иска пари за апартамента, като ако не му ги дам заплашва да ме съди в бъдеще когато майка почине. Консултирах се с нотариус как мога да се защитя, тя каза, че може да направим двойно дарение, като аз прехвърля имота обратно на майка, а тя после да ми го прехвърли срещу задължение за гледане и издръжка. Не съм обаче много сигурна че ще свърши работа. Освен това аз съм съгласна да му дам парите, които иска, но не знам дали има механизъм, по който да съм сигурна, че няма да иска след време още. Моля за съвет

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 25 Юли 2018, 14:41
от boxko
Вашите родители имат ли други имоти?

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 25 Юли 2018, 22:26
от raly_kol
Майка няма, но от баща ми наследихме част от къща.г

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2018, 07:42
от ivan_lawyer
Най сигурно е не точно това - а чиста продажба.
Дарението остава под въпрос по-дълго време, а продажбата се счита за сигурна.

Спестяват се идни пари, но не е сигурно. Иначе нотариуса е предложил много интересно като схема, но търсете отговор дали това е разваляемо след време един вид.

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2018, 12:40
от boxko
Ванка, как така си голям майстор на магиите и топ адвокат, като правописът ти е на школско ниво, а разбираемостта - непонятна.
По темата:
Трябва обстойно да се провери какво наследство оставят родителите. Квадратурата на дарения имот и на наследствената къща, струва ми се, ще окажат голямо влияние относно посоката на един евентуален спор.
Към момента брат Ви само си прави вятър със заплахите. Добре е да изгладите отношенията си. Как ще стане е въпрос на вкус.
Все пак, смятам, че трябва да предоставите цялата документация и всички обстоятелства на специалист, който да ви каже имате ли основания за притеснение.

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2019, 23:55
от nikodim77
Здравейте,
Чета темата и си мисля, че за решаването ѝ са от значение следните факти:
шест и половина години” и „дариха имот безвъзмездно”
Предвид цитираното и това, че дарение на недвижим имот се оформя правно чрез нотариален акт, като дарителят веднага и безвъзмездно прехвърля собствеността на своя имот на надарения, то питащата владее апартамента на правно основание. Тоест тя е добросъвестен собственик – владелец от момента на нотариалното удостоверяване на безвъзмездното дарение. Срокът за добросъвестно владеене е краткия – 5 годишен. В този смисъл евентуални съдебни „битки” от страна на братът са обречени…
Не ми е ясно, защо нотариусът е дал предложение за разни правни „гимнастики”…? :roll:

пп. В случай, че съм прав в съжденията си, то питащата не би следвало да има притеснения. :wink:

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2019, 22:56
от bvoykov
Да ревандикира имота след смъртта на майката братът няма никакви шансове. Но... според мен може да предяви иск за възстановяване на запазената част от наследството, оставено от майката, поне за 1/2 от прехвърления имот. Не че не може да иска и за частта на бащата, но тъй като същият е починал преди 5 години и половина (вече 7, предвид на факта, че темата е била пусната миналата година), то по отношение на наследството на баща му искът за възстановяване на запазената част по чл. 30, ал. 1 от ЗН е погасен по давност и ответникът по делото следва просто да се позове на изтеклата давност, за да бъде отхвърлен същият.

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2019, 23:56
от nikodim77
Уважаеми bvoykov, недоглеждането е укорим и сериозен порок. Установил съм го от личен опит и ето, че сега пак, аз го доказах. Видях тема от 26-ти Юли и юруш да се включа… ама без да погледна, че годината е 2018-та. :oops:
Иначе да, братът може да пртедяви претенции след бъдещата кончина на майката (дано си е здрава дълги години жената), но пък за една твърде-малка част от имота. То пък и без друго питащата има желание да заплати някаква сума, та вярвам – ще се спогодят… брат и сестра са в крайна сметка :roll:

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2019, 21:33
от bvoykov
А, няма проблеми. То и аз съм объркал малко годините, написал съм 5, а по данни на авторката на темата са 6... ама поне общо изминалите 7 и половина правилно съм ги посочил :D . Който не работи (или не пише в този случай), само той не бърка.