начало

Иван Гешев е кандидатът за главен прокурор Иван Гешев е кандидатът за главен прокурор

Дарение и договор за-издръжка и гледане

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Дарение и договор за-издръжка и гледане

Мнениеот raly_kol » 20 Юли 2018, 23:33

Здравейте, ще се радвам да помогнете за моя казус. Преди шест и половина години родителите ми ми дариха имот безвъзмездно. Брат ми тогава се съгласи устно и каза, че няма претенции. Преди пет и половина години баща ми почина. Остана само майка, която има и запазено право на ползване. Живеем заедно и аз се грижа за нея. Сега брат ми се сети че иска пари за апартамента, като ако не му ги дам заплашва да ме съди в бъдеще когато майка почине. Консултирах се с нотариус как мога да се защитя, тя каза, че може да направим двойно дарение, като аз прехвърля имота обратно на майка, а тя после да ми го прехвърли срещу задължение за гледане и издръжка. Не съм обаче много сигурна че ще свърши работа. Освен това аз съм съгласна да му дам парите, които иска, но не знам дали има механизъм, по който да съм сигурна, че няма да иска след време още. Моля за съвет
raly_kol
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Юли 2018, 23:17

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

Мнениеот boxko » 25 Юли 2018, 14:41

Вашите родители имат ли други имоти?
boxko
Потребител
 
Мнения: 138
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

Мнениеот raly_kol » 25 Юли 2018, 22:26

Майка няма, но от баща ми наследихме част от къща.г
raly_kol
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Юли 2018, 23:17

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Юли 2018, 07:42

Най сигурно е не точно това - а чиста продажба.
Дарението остава под въпрос по-дълго време, а продажбата се счита за сигурна.

Спестяват се идни пари, но не е сигурно. Иначе нотариуса е предложил много интересно като схема, но търсете отговор дали това е разваляемо след време един вид.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4665
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Дарение и договор за-издръжка и гледане

Мнениеот boxko » 26 Юли 2018, 12:40

Ванка, как така си голям майстор на магиите и топ адвокат, като правописът ти е на школско ниво, а разбираемостта - непонятна.
По темата:
Трябва обстойно да се провери какво наследство оставят родителите. Квадратурата на дарения имот и на наследствената къща, струва ми се, ще окажат голямо влияние относно посоката на един евентуален спор.
Към момента брат Ви само си прави вятър със заплахите. Добре е да изгладите отношенията си. Как ще стане е въпрос на вкус.
Все пак, смятам, че трябва да предоставите цялата документация и всички обстоятелства на специалист, който да ви каже имате ли основания за притеснение.
boxko
Потребител
 
Мнения: 138
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron