начало

Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски

Разваляне на договор за издръжка и гледане

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Разваляне на договор за издръжка и гледане

Мнениеот nikitaf » 01 Мар 2013, 21:34

имам следния казус и моля за съдействие,

С обжалваното решение, с което се отменя частично решение от 10.02.2000 г. по гр.д. №1540/99 на Пл.районен съд, въззивният съд е уважил предявения иск с правно основание чл.87, ал.3 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) до размер на ½ идеални части от договора, сключен с нотариален акт №110/94 г. ( нотариус при Пл.районен съд). По силата на процесния договор от 13.08.1994 г. И.З. е продал на сина си В. З. 4/6 ид.ч. от дворно място, намиращо се в с.К., ведно с идеални части от сградите в него, срещу поето от последния задължение да го издържа и гледа, като си е запазил правото на ползване върху жилищната сграда.
Жалбоподателят е придобил имота по време на брака си с втора жалбоподателка, поради което и тя е конституирана като страна по делото.
Ответникът по жалбата, като наследник на прехвърлителя е поискал след неговата смърт да се развали договора, тъй като не е бил изпълняван от жалбоподателите. Установено е от доказателствата по делото, че жалбоподателите са живеели на село съвместно с прехвърлителя епизодично през лятото, а през зимата са живеели в града. Прехвърлителят е живеел сам на село, бил е възрастен и болен човек и се е нуждаел от ежедневни грижи. Договорът въобще не е бил изпълняван от жалбоподателите в периода след ноември 1998 г. до смъртта му – март 1999 г..
Въпросът ми е : какво може да отсъди съда като се има в предвид чл.63, чл. 79 и 87 ал.3 от ЗЗД.
Благодаря предварително !
nikitaf
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Мар 2013, 21:31

Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron