начало

Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ

Придобит имот срещу ДГИ става ли СИО

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Придобит имот срещу ДГИ става ли СИО

Мнениеот 76 » 13 Яну 2004, 12:11

roditeli prodavat na dashteria sinedvijim imot sreshtu zadaljenie za gledane i izdrajka.Tia se razvejda v momenta.saprugat i ima li pravo na sabstvenost varhu ned.imot.??prodajbata e po vreme na braka im.Blagodaria predvaritelno.
76
 

Re: speshno

Мнениеот Друго 76 » 13 Яну 2004, 12:15

Има. Сделката е възмездна
Друго 76
 

Re: speshno

Мнениеот 76 » 13 Яну 2004, 12:34

i kakvo shte me posavetvate?da go razvaliat?
76
 

Re: speshno

Мнениеот bgjurist » 13 Яну 2004, 15:20

Има.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: speshno

Мнениеот Иван » 13 Яну 2004, 17:31

Колеги, все пак имотът придобит по време на брака става СИО, ако е придобит с общия принос на съпрузите. За какъв общ принос може да се говори, ако съпрузите са разделени? Ако договора за прехвърляне на имот срещу гледане и издръжка е сключен по време на фактическата раздяла на съпрузите, и другия съпруг не е полагал никакви грижи и/или не е давал издръжка на прехвърлителя, този съпруг няма никакви права върху имота, защото имота не е придобит в резултат на съвместен принос. Ако в делото за развод се правят постъпки за сключване на спогодба за имуществата, такъв имот или въобще не трябва да бъде включен/което е по-добре с оглед спестяване на съдебни такси/, или ако бъде сключен, да се спомене, че той не е съпружеска общност/което не е много редно, но дава гаранция/. Ако не бъде постигната спогодба, а след развода се водят дела за имуществата, съпругът, който е сключил такъв договор, може лесно да възрази с доводите, изложени по-горе на другия съпруг, ако последния има претенции за имота. Това не обхваща според мен случая, когато по време на фактическата раздяла съпругът - страна по договора, плаща издръжка с доходи, които получава от общи имущества-например от наем на общ апартамент, или от продажба на общи имущества, или от общи спестявания.
Ако по време на фактическата раздяла съпругът, който не е приобретател, с цел да даде принос за придобиването, плаща издръжка по сметка на прехвърлителя, без последния да иска това, или внася суми по сметка на съпруга-приобретател, очевидно е налице злоупотреба с право.
Това е моето мнение. Очаквам дискусия.
Иван
 

Re: speshno

Мнениеот прочел » 13 Яну 2004, 17:35

Приносът се презюмира до доказване на противното.
Сделката е възмездна и става СИО по силата на СК.
Всичко друго е кокретизиране и зависи от спецификата на казуса.
прочел
 

Re: speshno

Мнениеот blagorodna_makeva » 15 Яну 2004, 16:48

Уважаеми колега Иван,
във Вашето мнение има много "ако", които въвеждате в този казус. Както и останалите колеги, изложили мнението си преди Вас, смятам, че безспорно - след като имотът е придобит по време на брака и сделката е възмездна, то той става съпружеска имуществена общност. А на Вас 76 - за да Ви посъветвам каквото и да било, както всеки колега, който работи по някакъв случай, бих казала, че без да съм запозната с пълната фактическа обстановка и документите, то това е невъзможно. Най-общият, но и най-правилен съвет, според мен е дамата, която се развежда да се обърне за съвет към конкретен колега, който след като се запознае с материалите по случая, ще може да и каже как е възможно да се реагира в този случай. Съвети "по принцип" са невъзможни и неправилни, според мен. Във форума е възможно, но тук идеята е друга - обмяна на опит и мнения.
blagorodna_makeva
Младши потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 10 Май 2003, 15:47


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron