начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Как да се боря/им ?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Как да се боря/им ?

Мнениеот juliana73 » 13 Мар 2009, 04:23

Здравейте!Видях, че тук пишат доста услужливи хора, така че се надявам да получа съвет, защото наистина отчаяно се нуждая от такъв. Не живея в България и затова очаквам вашата помощ.Онлайн неуспях да открия необходимата ми информация. Благодаря на всеки, които прочете и помогне!
Проблемът е следния:
Баба ми ( 80 годишна болна жена) и дядо ми (вече покойник ) предписват на сина им етажа си срещу гледане. Преди 7 месеца баба ми пада и си чупи крак и се нуждае от специални грижи, които не получава от сина си-вуйчо ми.Майка ми е тази, която стоя една седмица в болницата, защото те неможели да си вземат отпуска. Майка ми се грижи ежедневно за баба ми, но и двете са подложени на тормоз от вуйчо ми и заплахи. Многократно той е казвал на баба ми, че "си е опекъл нещата" и договорът НЕ може да бъде разтрогнат никога. През тези 7 месеца ( а и не само) баба ми е била подложена на психически тормоз от вуйчо ми и съпругата му, прекарва 2-ри инфаркт, не и се осигуравя необходима грижа за раздвижване за да може да ходи отново и на всичкото отгоре майка ми е разбрала, че е била и физически малтретирана от вуйчо ми. Тъй като повдига въпроса пред него той продължава със заплахите и майка ми е подала оплакване при прокурора вчера.
На етажа на баба ми са се настанили от година и половина внукът на баба ми и неговата приятелка. Проблема е не само,че не се грижи за баба ми, но и прави непрекъснати спънки на майка ми, която се грижи за баба ми и иска да се грижи. Обидните думи са почти ежедневие. Пречели на децата - ами нали баба ми си е на нейния етаж и децата са се настанили? Разбира се има и още много , но мисля че написаното е достатъчно да се разбере положението.
Въпросът ми е може ли този договор да бъде разтрогнат при тези обстиятелства? Ние не знаем какъв е договора, защото никога не сме виждали копие от него. Каква е процедурата ? Къде мога да намеря информация ?
След това , което научих днес не мога просто така да стоя без да направя нещо? Вуйчо ми си мисли, че е недосегаем и че може да тормози тези две безащитни жени, но аз мисля да се боря . Не мога да позволя да тормозят една стара и безпомощна жена каквато е баба ми. Тя е добър човек и заслужава достойно да изживее живота си.
Всеки коментар и съвет е добре дошъл и високо ценя помощта ви!
juliana73
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Мар 2009, 02:30

Re: Как да се боря/им ?

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Мар 2009, 08:28

Има решение на случая Ви - Би следвало да се проведе девастационен иск от страна на Вашата баба.

Обръщам Ви внимание, че има малка, но съществена подробност.

Баба Ви има две линии на наследство - Вашата майка и вашият вуйчо.

Съответно при събитието, че Вашата баба достигне тази възраст - примерно след 20-30 години (дай Боже всекиму), вие с майка и вуйчо ще делите наследство.

Не Ви препоръчвам да водите дела, тъй като това често ускорява излишно събитията.

След като имате роднини в България - препратете данните на Вашата баба на някой от тях - за да Ви извлече сведение от Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието.

Всеки град има Агенция по вписванията - където се прави проверка на имотите.

Предполагам, че ще можете да се оправите по-нататък.

Не ползвайте услуги на лица, представящи се за адвокати - нотариуси, съдебни помощници.

Възможно е да направите и успешно разваляне на договора за издръжка и гледане.

Делото Ви ще се гледа към съдебен район по адреса на недвижимия имот - районен съд.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Как да се боря/им ?

Мнениеот eliima » 13 Мар 2009, 11:23

БАБАТА може да водит дело за разваляне на покупко-продажбата Но всичко е въпрос на доказателства и никой не може да Ви гарантира изхода. За подробности , майка Ви , следва да се обърне към адвокат, който ще даде подробни указания и евентуално ще води делото
eliima
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Мар 2009, 15:33

Re: Как да се боря/им ?

Мнениеот juliana73 » 15 Мар 2009, 18:52

Благодаря ви много за полезната информация!
juliana73
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Мар 2009, 02:30

Re: Как да се боря/им ?

Мнениеот pitasht » 10 Апр 2009, 09:03

Това че сте образували преписка в прокуратурата е добро начало.
Пратете майка си при адвокат с договора, за да се види дали може да се развали или не. След това стъпките са или започвате дело за разваляне, ако може и ползвате прокурорската преписка или просто се примирявате.
Има и Закон за домашното насилие. Може да се поиска отстраняване от дома й този, който посяга или я тормози за определено време, независимо чия собственост е имота. тук пак консултацията с адвокат е наложителна.
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1286
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: Как да се боря/им ?

Мнениеот juliana73 » 10 Апр 2009, 22:02

Да внеса и нова информация с развитие на събитията.
След заплахи и обиди от страна на вуйчо ми и вуйна ми започва и физическо насилие.Баба ми е помолила майка ми да я вземе при нея.Майка ми отива за да я вземе(баба ми неможе да се движи сама,вследствие на счупване на тазобедрената кост).Появява се вуйна ми и казва на майка ми да напусне веднага къщата. Майка ми излиза навън. Отвън има свидетели,обаждат се на полицията. В краяна сметка баба ми казва,че иска да се напусне къщата. Взимат някои необходими вещи,но не успяват да вземат така необходимите и стол(инвалидна количка) и др. Сега започва един кръг, в който всеки прехвърля отговорност на другия- полиция, прокурор. Баба ми не може да отиде да си вземе необходимите вещи- няма физически тази възможност следователно трябва майка да отиде. Майка ми пита в полицията за да и съдействат, те казват трябва нареждане от прокурор. Прокурора ,казва че няма тези правомощия от 2 години имало някакви промени. Какво да направят за да се вземат вещите на баба?
Баба ми сега е в къщата на майка. Извикали са доктор, който е направил медицинско свидетелство на баба ми - имала е доста синини.
Майка ми се е консултирала с адвокат. Има и копие от договора , в който се казва че те заедно с дядо ми (вече покойник) предписват етажа на синът им ,който ще се грижи за тях, издържа и те ще живеят в къщата до смъртта си. Адвокатът казва, че единствения начин за разваляне е чрез дело.
При тази ситуация - физическо насилие срещу баба ми и факта, че тя по собствено желание напуска къщата, защото се страхува за живота си само дело за разваляне на договора е единствения начин за разваляне на договора ли?
Подаването на девастационен иск( по съвет на ivan_lawer) уместно ли е в тази ситуация?
Благодаря ви за отговорите!
juliana73
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Мар 2009, 02:30

Re: Как да се боря/им ?

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2009, 21:13

ivan_lawyer написа:Има решение на случая Ви - Би следвало да се проведе девастационен иск от страна на Вашата баба.

Обръщам Ви внимание, че има малка, но съществена подробност.

Баба Ви има две линии на наследство - Вашата майка и вашият вуйчо.

Съответно при събитието, че Вашата баба достигне тази възраст - примерно след 20-30 години (дай Боже всекиму), вие с майка и вуйчо ще делите наследство.

Не Ви препоръчвам да водите дела, тъй като това често ускорява излишно събитията.


Знам, че за питащата е късно, но едва сега влязох в този раздел.
Ванко, уважавам мнението ти, но в тази ситуация бих препоръчала бързо завеждане на дело/ стига да няма ГИ преди, че тогава става сложновато/.
Като втора линия, за да се избегне съсобствеността при наследяване- ПД за ДГИ, сключен под условие- решението по 87 :wink: и още малко тънкости. :)
А, да- бабата да упълномощи дъщерята / с нот. заверка на дата и подпис/.... :wink: но това е черешката, на която ме светна Беби- по друг повод преди време.

Имам такава красота в момента... делото е супер интересно от правна страна / обещателите/ вече покойници/ и купувача са роднини по права линия :wink: /.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron