Страница 1 от 1

Иск за разваляне на договор за издръжка и гледане!

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2008, 14:40
от M.Borisova
Мария от гр.Сандански сключила договор за издръжка и гледане с племенницата си. Племенницата изпълнявала задълженията си 10г,когато леля й заминала да живее при приятелка в Гърция. След като заминала племенницата не се интересувала повече от нея, за да разбере как занапред да изпълнява задълженията си. Минали 6 г. и лелята предявява иск за разваляне на договора за издръжка и гледане поради неизпълнения на задълженията от страна на племенницата. На първото заседание Иванова( лелята) заявява, че племенницата е трябвало да изпраща пари за издръжка независимо къде се намирала тя.
Племенницата от своя страна твърди,че тя се е задължила по договора за гледане и издръжка да го изпълнява в град Сандански. Но след като леля й заминала я лишава от възможността да изпълнява задълженията си по договора.

Бих искала да Ви попитам какъв е реда за разваля на договора и кога племенницата изпада в забава? Какво може да направи племенницата? Следва ли съдът да уважи този иск за разваляне?
Благодаря сърдечно!

Re: Иск за разваляне на договор за издръжка и гледане!

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2008, 19:35
от marconi
Реда за разваляне на договора е съдебен ; племенницата изпада в забава от момента,когато престане да изпълнява задълженията си ; племенницата може да поиска трансформиране на задължението си в неговата парична равностойност ; при тези данни само съдът ще прецени дали да уважи този иск за разваляне ,след като събере и друга информация относно фактическата обстановка