начало

Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите

"Параноя" при договор за издръжка и гледане

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


"Параноя" при договор за издръжка и гледане

Мнениеот petya_l » 21 Апр 2005, 19:47

Със супруга ми бяхме в чужбина и решихме да помолим неговите родители да ни помогнат да купим къща на село. Те говорили с познати, харесали къща и след дълги е-майли капарирахме къщата. Сега на място ситуацията се оказва следната:
Къщата е прехвърлена от дядо на син срещу договр за издръжка и гледане. Ще продава сина, дядото не бил против. Е да, но на мен цялата работа не ми се вижда чиста. Ами ако изведнъж се окаже че синът не гледа вече дядото, може ли дядото да развали договора? Макар вече да сме собственици? Някак си синът ми се струва хем собственик, хем не напълно. Според някаква нотариуска най удачно е дядото да каже, че се отказва от договора за гледане. Добре, но тогава договорът се превръща в обикновен договор за дарение, който не накърнява ли запазената част на другото му дете ( на дядото). Той няма други имоти. Мислех си, че е най-чисто синът да дари обратно на дядото и да купим от него. Е да де, но тук почнаха големите скандали с родителите на мъжа ми. Какви сме били ние такиви невярващи, параноици, хората били хубави, добри хора, само усложняваме ситуацията и ала бала. Но това вече е тема за друг клуб.
така или иначе каква е реалната опасност са купувачите при този договор и наистина ли ме гони параноята
petya_l
 

Re: "Параноя" при договор за издръжка и гледане

Мнениеот evgo » 22 Апр 2005, 09:58

Въпросът наистина е интересен и има достатъчно практика по него. Странно е, че никой засега не се ангажира с отговор.
По своята същност този договор представлява прехвърлителна сделка, а цената по сделката се явява полагането на грижи за отчуждителя/ите на имота. Няма каквато и да е пречка или ограничение за приобретателя /настоящия собственик/ на имота да го продава, дори да има записана такава клауза в договора, тя е нищожна. Проблем за купувача може да има, ако в договора има клауза, по силата на която е запазено правото на ползване. В противен случай, няма пречка този имот да бъде закупен, с уговорката да няма вписани тежести върху него както на името на дядото, така и на името на сина /и на съпругата, ако има СИО/, както и спрямо имота да няма вписани искови молби.
Интересен по принцип е въпроса какво става, ако след продажбата на този имот започне неизпълнението на поетия договор за издръжка и гледане. Възможно е тогава да бъде поискано от съда да развали този договор. Тук е практиката на съда по въпроса, която казва, че извършената прехвърлителна сделка преди вписване на исковата молба за разваляне на договора е напълно редовна, а за страната която иска развалянето остава облигационния иск към неизпълния договора.
Извинявам, се че пиша най-общо, без цитиране на решенията. Това за Ваша сигурност може и следва да го направи адвоката Ви или Нотариус.
evgo
 

Re: "Параноя" при договор за издръжка и гледане

Мнениеот Таралан Кольо » 22 Апр 2005, 11:29

Сина е собственик. Това е безусловно и може да Ви продаде имота си. Ако не изпълнява договора за гледане и издръжка към дядото прехвърлител, то това си е тяхна грижа и Вас не Ви касае. Дядото, ако иска, може да съди сина за неизпълнение и съответното обещетение, но, пак казвам, това не засяго Вашата собственост.
Проверете дали няма запазено право на ползване, че ще си живеете с дядото дорде пукне!
Таралан Кольо
 


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron