начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

прехвърляне на имот срещу гледане

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


прехвърляне на имот срещу гледане

Мнениеот zaki » 19 Яну 2006, 12:35

Моля помогнете ми с информация.
прехвърлен ми е имот срещу гледане.
не получавам никакъв документ за парите, които давам на ръка и по нищо не личи, че плащам сметките.
Може ли този, който ми е прехврълил имота с нотариален акт срещу гледане БЕЗ МОЕ ЗНАНИЕ да смени това волеизявлени и да постигне уговорка с друг.
zaki
 

Re: прехвърляне на имот срещу гледане

Мнениеот донна2 » 19 Яну 2006, 12:44

Без ваше нищо не може да направи ,тъй като съгласно чл.87 от ЗЗД
Развалянето на договорите, с които се прехвърлят, учредяват, признават или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, става по съдебен ред.

Ако реши да го разваля ,то тогава ще се наложи да подаде искова молба в съда ,така че ще получите екземпляр от иска с доказателствата към него и призовка за дадата на заседанието .
донна2
 

прехвърляне на имот срещу гледане

Мнениеот zaki » 19 Яну 2006, 13:24

Благодаря за отговора.
Ако може още нещо да се посъветвам:
в нотариалния акт не пише, че трябва да давам парична издръжка, пише, че трябва да осигуря на въпросното лице такъв живот, какъвто е водило досега.
Но аз давам всеки месец и пари на ръка, добре ли е да искам за тях документ? (квитанция или ?)
zaki
 

прехвърляне на имот срещу гледане

Мнениеот zaki » 19 Яну 2006, 13:30

прочетох този член 87 от ЗЗД. там пише, че правото да се развалят договори е с 5 годишна давност, на мен имотът ми е прехвърлен за гледане преди повече от 5 години, значи ли това, че не може да поиска евентуално разваляне на договора?
zaki
 

Мнениеот Гост 1 » 19 Яну 2006, 13:41

Не, не значи, тъй като Вашето срокът за разваляне на договора започва да тече от датата, на която задължението е станало изискуемо /напр. е следвало да бъде платена цената/. Във Вашия случай задължението Ви е с постоянен характер и неговата изискуемост не е настъпила в точно определен момент, напр. на датата на прехвърляне на собствеността, това задължение съществува най- вероятно докато прехвърлителят е жив.
Лошо е, че давате пари само на ръка, тъй като един ден този прехвърлител може да търси развалянето на договора на основание, че не му подсигурявате издръжка и Вие сте този, който трябва да доказва положителният факт, че осигурявате такава. По- добре е да се разкрие банкова сметка за ежемесечните Ви преводи, по- сигурно е или да сумите да се превеждат така, че да има документална следа. Ако искате ежемесечна разписка от човека можете да го засегнете, така че не препоръчвам този вариянт.
Гост 1
 

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 13:53

Прехвърлянето на имот срещу издръжка и гледане изисква престирането точно на необходимата издръжка и гледане. Трансформирането на това задължение в парично става когато прехвърлителят откаже да получава издръжката и гледането. Тогава се открива сметка и т.н. и т.н. В случая трябва да се подсигурите и със свидетели които да ви виждат всеки ден да ходите в дома на прехвърлителя, да носите провизии, да викате лекар и т.н. Ако давате пари давайте ги само пред свидетел.
И прочетете малко пракика на ВС, понякога тя е отвратителна в тълкуването кога се дава и кога не издръжка.
Гост
 

прехвърляне на имот срещу гледане

Мнениеот zaki » 19 Яну 2006, 14:20

Благодаря ви за мненията.
аз живея заедно с прехвърлителя във въпросния имот.
да речем, ако той не поведе дело, докато е жив, за разваляне на договора, то може ли наследници, които в случая са реки по първа линия след смъртта му да поведат дело (тъй като имат идеална част) и тогава при едно такова дело да ми трябва писмени документи, че съм гледала прехвърлителя?
zaki
 

прехвърляне на имот срещу гледане

Мнениеот zaki » 19 Яну 2006, 14:21

Благодаря ви за мненията.
аз живея заедно с прехвърлителя във въпросния имот.
да речем, ако той не поведе дело, докато е жив, за разваляне на договора, то може ли наследници, които в случая са преки по първа линия след смъртта му да поведат дело (тъй като имат идеална част) и тогава при едно такова дело да ми трябва писмени документи, че съм гледала прехвърлителя?
zaki
 

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 14:47

Щом живеете с прехвърлителя няма страшно. Винаги може да имате свидетели и не са ви нужни писмени доказателства. Лошото ще е ако преките наследници убедят прехвърлителя че те ще го гледат по-добре от вас. това е нещото от което трябва да се безпокоите.
Гост
 

Мнениеот Гост » 23 Яну 2006, 18:05

Този договор изисква квалифицирана писмена форма - а именно нотариален акт. Така че без нотариален акт нищо не може да се прехвърли.
Гост
 

Мнениеот Гост » 23 Яну 2006, 23:19

Все пак няма да е зле да се сдобиете с декларация, в която да пише, че прехвърлителите получава издръжката и гледането от които се нуждаят! А относно наследниците- те могат да поискат от съда разваляне на договора след смъртта на наследодателя, но съда ще им присъди тава, което те биха получили ако наследяването бе станало по закон!и
Гост
 


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron