начало

Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски Излязоха новите заповеди – шалове и шлемове вече не „минават“, само маски

Накърнена запазена част

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Накърнена запазена част

Мнениеот Сънаследник » 13 Фев 2004, 16:37

Налице ли е накърнена запазена част, ако наследодателят е прехвърлил имот срещу издръжка и гледане, ако някой от законните наследници не получават полагщия им се дял само от този конкретен имот, но иначе получават полагащия им се дял от цялото останало наследствено имущество на наследотателя?
И може ли договора за прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане да бъде развален от наследниците, които не са получили дял от конкретния недвижим имот?
Сънаследник
 

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот donna2 » 13 Фев 2004, 17:04

на тия основания които сте посочили не може

но ако лицето поело задължение за издръжка и гледане не дава нужната издръжка ,тогава може да се иска разваляне на договора ,това може да стане приживе от лицето прехвърлило имота срущу издръжка и гледане , може и след неговата смърт от наследниците
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот Сънаследник » 13 Фев 2004, 18:57

Какво се има в предвид под "нужната издръжка" ?

Относно запазената част, ще трансформирам малко въпроса: Ако прехвърлянето не е чрез договор за прехвърляне на имот срещу издръжка и гледане, а чрез дарение , ще се счита ли че е накърнена запазената част , ако законните наследници не получат дял само от конкретния имот, но получат съответно полагащия им се дял от цялото останало наследствено имущвство? И ще могат ли на основание накърнена запазена част да искат отмяна на дарението?
Сънаследник
 

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот donna » 13 Фев 2004, 19:05

при договора за дарение дарителят не трябва да накърни запазената част ,може да дарява само разполагаемата ,ако това се случи наследниците имат право на иск срещу лицето в полза на когото е направено дарението ,могат да искат да им се възстанови това което им се полага по закон .

нужната издръжка се извлича от съответния конкретен случай акопримерно лицето което е прехвърлило имота срещу задължение за издръжка и гледане има нужда от средства за отопление,храна лекарства те трябва да му се подсигурят ,издръжката и гледането не вкл. само забъркване на манджа и пране на дрехи
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот hariman » 13 Фев 2004, 20:12

Запазената част е дял от цялото имущество на наследодателя, а не запазена част от всеки конкретен имот. Така че ако дадения имот е по-малък или равен по стойност на разполагаемата част от имуществото на наследодателя, наследниците не могат да оспорват дарението на това основание, но могат да оспорват самия договор за дарение ако има пороци още повече ако той е една привидна сделка, с която се прикрива друг реален договор, но основанието вече е друго а не накърнена запазена част.
hariman
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот Сънаследник » 13 Фев 2004, 20:50

Но ако конкретния имот е къща в центъра на града, а останалите имоти са ниви и порутени сгради на село?
Сънаследник
 

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот jiji22 » 13 Фев 2004, 22:07

Смятам, че може да се иска от съда възстановяване на запазената част от наследството, чрез връщането в масата на наследството на имота прехвърлен слещу издръжка и гледане и да се заведе дело и за развалянето на договора за издръжка и гледане ако не е осъществявано гледането и издръжката. Практиката на Върховния съд показва, че този договор общо взето много лесно се разваля - има даже решения според, които даващият издръжка едва ли не е длъжен да живее съвместно с кредитора по този договор и дори един ден да не е бил с него - имало неизпълнение ... Има много куриозни решения, но човек може да намери и много близо до своя казус. Ако съдът развали договора, то тогава имота става наследствен и следва да се дели между наследниците по правилата на ЗН.
jiji22
 

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот hariman » 13 Фев 2004, 23:14

Както бях писал не зависи къде е имота а неговата стойност каква част от общото имущество като стойност е този имот, ако стойността му не превишава запазената част , то тогава неговото дарение не накърнява запазената част. А пък ако става въпрос за договор за гледане и издръжка то този договор е възмезден еквивалентен на договор за продажба и в никакъв случай не може да става дума за разваляне поради накърнена запазена част, тъй като тя може да се накърни само от безвъзмездни сделки. Тогава може да се търси разваляне от наследниците ако наследодателят е починал на основание неизпълнение, т.е. че не е давана издръжка или че не са полагани грижи.
hariman
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: Накърнена запазена част

Мнениеот hariman » 13 Фев 2004, 23:16

Извинявай допуснал съм грешка стойността му не превишава разполагаемата част от имуществото на наследодателя
hariman
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron