начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

съпруг продава на съпругата си срещу издръжка и гледане

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


съпруг продава на съпругата си срещу издръжка и гледане

Мнениеот студент по право » 14 Окт 2005, 21:12

Моля помогнете! Иван през 1967г се жени за Станка, която от първия си брак има дъщеря. Преди брака си Иван притежава единстрено къща с двор. През 1972г съпруга продава на жена си срещу 1000лв и срещу задължение тя да се грижи за издръжката му докато е жив, изразено в подспон, храна и грижи при болест, като продавача си запазва правото на ползване на имота, а купувачката няма право да го прехвърля на друг до смърта на продавача.
През януари 2003 съпругата умира, и дъщеря и подава декларация с която заявява ,че е собственик на основание наследство по зкакон като представя в данъчна служба фалшиво удостоверение за наследници в което като наследници на Станка е отразено само името на дъщеря и Гина. Към днешен момент в данъчното като титуляр на имота се води само Гина дъщерята на Станка. През 2004г съпруга Иван умира, потънал в мизерия без ток, без вода, хранен от време на време от негов далечен браторчед. Тока и водата са били спрени от инкасаторите по молба на наследничката Гина в качестбото си на собственик. С две думи Гина не е полагана необходимите грижи за стареца Иван. Наследник на Иван по удостоверение за наследнци е сестра му която в момента има имушествени претенции като настледник на брат си. КАКЪВ НАСЛЕДСТВЕН ДЯЛ ПОЛУЧАВА СЕСТРАТА И МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОСПОРВА , ЧЕ НАСЛЕДНИЧКАТА НА СТАНКА-ДЪЩЕРЯ И НЕ Е ПОЛАГАЛА НИКАКВИ ГРИЖИ, ДОРИ С УМИСЪЛ Е СПРЯЛА ТОКА И ВОДАТА ЗА ДА НЕ ПОЛУЧИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАТО НОВ СОБСТВЕНИК ? След като умира съпръгата не би ли стедвало съпруга да я наследи и то с по-голям дял от нейната дъщеря ?
студент по право
 

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 21:32

Ама я си прочети ЗН и си размърдай малко мозъка. Не е лошо и НКда видиш.
Гост
 

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 21:34

Ама я си прочети ЗН и си размърдай малко мозъка. Не е лошо и НКда видиш и молко от СК.
Гост
 

Мнениеот зомби » 18 Окт 2005, 13:46

Издадено е ТР 30/1981 от ОСГК при ВС, в което ясно се казва, че приобритателя на имота при ДИГ, като длъжник по същия, се замества от своите наследници като страна по договора, освен ако в договора не е предвидено, че същия се прекратява при смърт на длъжника. Всеки от наследниците в случая, получава като задължение дробна част от дължимата от наследодателя им престация и следователно, съпругът и дъщерята са общо задължени към лицето, което трябва да получава издръжката и гледането. Съпругът обаче в случая е наследник - длъжник и кредитор едновременно, при което неговата дробна част от задължението отпада, а дъщерята ще трябва да полага грижи и да дава издръжка в намален размер, тъй като тя не е единствен наследник на своята майка.
Но по практика на ВС и впоследствие на ВКС, ДИГ сключен между съпрузи е нищожен(не мога да намеря решенията, но съм сигурна че има). Дори съдът да не обяви нищожност на договора, следва да приеме, че прехвърления по този начин имот е СИО - сиреч придобит е по равно от двамата съпрузи, което вече прави дъщерята наследничка единствено на 1/2 от половината имот, или съпругът получава 3/4 от имота и едновременно с това и от задълженията по сключения договор ( който категорично считам, че е нищожен между съпрузи).
Друг е въпросът,че договора е следвало да се развали по съдебен ред в момента, в който дъщерята е престанала да изпълнява "задълженията" си по него (колкото и малка част да са били те от общото)
зомби
 

Мнениеот Гост » 21 Окт 2005, 13:52

договора бежду съпрузите е нищожен. Следва да се предяви иск за установяване на нищожността му. Дъщерята е от предходен брак тя наследява само своя родител. Нейния родител няма нищо. Не търсете под вола теле. Къщата е на съпруга .След неговата смърт наследник е единствено сестра му.
Гост
 


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron