Страница 1 от 1

Общи части, декоративни трегери от бетон

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2019, 16:19
от webadmin
Форума винаги ми е бил полезен. Абе ей, не ви правя четки. То е ясно, че тия дни ще имам среща с адвоката ми, но мнения за съобщението ми ще са от полза:

Уважаеми съседи,
От 1995 година съм изградил навес, защитаващ от атмосферни влияния декоративните трегери над балкона ми, които са обща етажна собственост. Навес, който защитава здравето и живота на мен и моите близки. Навес защитаващ козирката на 12-ти етаж, обща етажна собственост. Навес, защитаващ и имота на ******* чийто апартамент се явява под мен. За пример вижте в какво състояние са идентичните трегери в северозападната част на блока. Разпадащ се бетон, падащи многокилограмови парчета, стърчаща арматура и около 10 тона, които биха се стоварили над жилището над ****** във време, което никой не може да прогнозира.
В този смисъл, изградения навес и текущи ремонти се явяват неотложен ремонт по смисъла на закона за етажната собственост.
Всички инвестиционни средства и пари за поддръжка в годините са били за моя сметка.
След форсмажорно обстоятелство - буря в края на февруари 2019г. се наложи неотложен ремонт. За което има предписание от КООРС – Русе.
Почти 25 години не съм имал претенции към етажната собственост. В годините съм вложил над 10 000 лева за изграждане, текущи ремонти и поддръжка на обща етажна собственост.
Последния генерален ремонт възлиза на сумата 4380 лева.
/1740 лева материали – доказуеми с документи и 2640 лева труд – доказуем със свидетелски показания/.
За сравнение ще посоча, че двете предварителни оферти за този ремонт бяха в границите на 8 000 – 10 000 лева.

Очаквам в двуседмичен срок етажната собственост да ми възстанови сумата от 4380 лева за ремонт и материали.
Разбира се, при неизплащане на сумата, ще последва съдебен иск в гражданско – правно дело от моя страна. Със съответните съдебни такси и хонорари на адвоката ми, законни лихви, както и претенции за възстановяване на разходи за ремонти и поддръжка пет години назад във времето.

Re: Общи части, декоративни трегери от бетон

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2019, 20:12
от trando58
Ако всичко което сте написали отговаря на истината и имате съответните документи и предписание от контролните органи от кметството по местоживеене, ще имате право на възстановяване на сумата за направеният ремонт по общите части. Това е конкретно по случая. Отделно е ,че това, че сте направили подобрения по общите части на ЕС и те не са били съгласувани признати от ОС на ЕС , не могат да се явяват отговорност на ЕС и ,ако аварията е по тях, ще имате проблеми с доказването на правата си за обезщетение. Ако направеният ремонт е по доказани общи части на ЕС и имате доказано изгодна оферта за ремонт на пазарен принцип и доказана нужда от неотложен ремонт,имате право да отправите искане към ОС на ЕС да ви бъде възстановена сумата която сте изразходвали. НО това става с искане към Управителният съвет на ЕС ,или Управителят на ЕС, да бъде прието като одобрение от ОС на ЕС Това значи ,че трябва да има решение на ОС на ЕС и няма как да отправите иск и то ултимативен със срок, ако не сте спазили процедурата. Това става най-лесно,като връчите със свидетел писмено искане лично от Председателят на УС на ЕС ,или управителят на ЕС за решение по вашетп искане. Другият начин е чрез препоръчано писмо с обратна разписка и третият е чрез нотариална покана, но вие не можете да определяте самолично срока да ви върнат парите априори, ако не минете по законовият ред.