начало

Прокурорите избират нов член на ВСС на 26 септември Прокурорите избират нов член на ВСС на 26 септември

Общи части, декоративни трегери от бетон

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Общи части, декоративни трегери от бетон

Мнениеот webadmin » 11 Мар 2019, 16:19

Форума винаги ми е бил полезен. Абе ей, не ви правя четки. То е ясно, че тия дни ще имам среща с адвоката ми, но мнения за съобщението ми ще са от полза:

Уважаеми съседи,
От 1995 година съм изградил навес, защитаващ от атмосферни влияния декоративните трегери над балкона ми, които са обща етажна собственост. Навес, който защитава здравето и живота на мен и моите близки. Навес защитаващ козирката на 12-ти етаж, обща етажна собственост. Навес, защитаващ и имота на ******* чийто апартамент се явява под мен. За пример вижте в какво състояние са идентичните трегери в северозападната част на блока. Разпадащ се бетон, падащи многокилограмови парчета, стърчаща арматура и около 10 тона, които биха се стоварили над жилището над ****** във време, което никой не може да прогнозира.
В този смисъл, изградения навес и текущи ремонти се явяват неотложен ремонт по смисъла на закона за етажната собственост.
Всички инвестиционни средства и пари за поддръжка в годините са били за моя сметка.
След форсмажорно обстоятелство - буря в края на февруари 2019г. се наложи неотложен ремонт. За което има предписание от КООРС – Русе.
Почти 25 години не съм имал претенции към етажната собственост. В годините съм вложил над 10 000 лева за изграждане, текущи ремонти и поддръжка на обща етажна собственост.
Последния генерален ремонт възлиза на сумата 4380 лева.
/1740 лева материали – доказуеми с документи и 2640 лева труд – доказуем със свидетелски показания/.
За сравнение ще посоча, че двете предварителни оферти за този ремонт бяха в границите на 8 000 – 10 000 лева.

Очаквам в двуседмичен срок етажната собственост да ми възстанови сумата от 4380 лева за ремонт и материали.
Разбира се, при неизплащане на сумата, ще последва съдебен иск в гражданско – правно дело от моя страна. Със съответните съдебни такси и хонорари на адвоката ми, законни лихви, както и претенции за възстановяване на разходи за ремонти и поддръжка пет години назад във времето.
webadmin
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 28 Юли 2011, 21:54

Re: Общи части, декоративни трегери от бетон

Мнениеот trando58 » 28 Мар 2019, 20:12

Ако всичко което сте написали отговаря на истината и имате съответните документи и предписание от контролните органи от кметството по местоживеене, ще имате право на възстановяване на сумата за направеният ремонт по общите части. Това е конкретно по случая. Отделно е ,че това, че сте направили подобрения по общите части на ЕС и те не са били съгласувани признати от ОС на ЕС , не могат да се явяват отговорност на ЕС и ,ако аварията е по тях, ще имате проблеми с доказването на правата си за обезщетение. Ако направеният ремонт е по доказани общи части на ЕС и имате доказано изгодна оферта за ремонт на пазарен принцип и доказана нужда от неотложен ремонт,имате право да отправите искане към ОС на ЕС да ви бъде възстановена сумата която сте изразходвали. НО това става с искане към Управителният съвет на ЕС ,или Управителят на ЕС, да бъде прието като одобрение от ОС на ЕС Това значи ,че трябва да има решение на ОС на ЕС и няма как да отправите иск и то ултимативен със срок, ако не сте спазили процедурата. Това става най-лесно,като връчите със свидетел писмено искане лично от Председателят на УС на ЕС ,или управителят на ЕС за решение по вашетп искане. Другият начин е чрез препоръчано писмо с обратна разписка и третият е чрез нотариална покана, но вие не можете да определяте самолично срока да ви върнат парите априори, ако не минете по законовият ред.
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron