Страница 1 от 1

Изясняване собствеността на площ/помещение

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2019, 22:57
от metadream
Здравейте,

Имам следния казус и ще се радвам на съвет/насока.

Живея в жилищен блок, който има подземен паркинг. Всички парко места се водят като отделни единици, аз съм собственик на едно такова. Освен парко местата (с нормален, адекватен размер за парко места) има и няколко площи, които са по-малки от парко място (кола не може да се събере), но пак имат някакви обозначения по стената (предполагам датиращи още от времето на строежа). Близо до парко мястото ми има такава площ (предполагам около 5-6кв.м) и тя седи празна от години. Желанието ми е да стана собственик на тази площ за да мога да я ползвам (или да я обезопася и да държа нещо вътре или да паркирам мотор).
Предполагам сценариите са два:
1) Това е отделна единица, както са и парко местата, нечия собственост. Ако е така - как мога да установя собственика и да говоря с него за откупуване (предполагам ще има интерес, т.к. от години това е боклучарник)
2) Това е част от общите части на сградата. Ако е така, т.к. определено не е необходима за ползването на каквоти и да било, има ли механизъм ч/з който законово да мога да стана собственик?

Основния ми въпрос е как мога да разбера дали 1) или 2) е ситуацията в моя случай?

Re: Изясняване собствеността на площ/помещение

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 21:39
от tochotocho
Първо. Непосредствено съседно ли е това място? Ако е обща част НЕ МОЖЕ да го придобиеш. Но елементарно - маркирай го и сложи своя вещ- стар мотоциклет, пералня, печка и т.н. Собственикът ще се обади. Противопостави му членове на ЗС , ЗУТ и т.н.

Re: Изясняване собствеността на площ/помещение

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2019, 19:40
от trando58
Не е съвсем така. Независимо ,дали мястото е съседно ,или не ,щом има обозначение, значи ,че е принадлежащо към някой самостоятелен обект в ЕС Това може да се установи най лесно с кадастралната карта и ,ако отидете в агенцията по кадастъра, там ще могат да ви кажат към кой самостоятелен обект в ЕС е тази площ. При положение (по-малко вероятно) да е обща част в ЕС извън паркоместата, вие спрямо процентите записани в нотариалният ви акт като част от общите части, имате процент и от тази част. Практически да го придобиете като част към основният ви имот, е много трудно като поредица от процедури, но не е невъзможно, по-скоро можете да издействате право на ползване, което е също толкова трудно, защото се изисква 100% съгласието на всички собственици в ЕС. Ако имате читав домоуправител, можете да говорите с него да ви съдейства за събиране на подписите, ОС на ЕС в случая, не може да вземе решение,освен ,ако не присъстват 100% от собствениците,което е абсурд. Можете да опитате и с молба към ОС на ЕС да ви бъде отстъпено под наем, обикновено сумите са символични, но така ще стимулирате и съгласието на такива собственици,които от инат могат да ви препънат като принципа на градинарското куче - Хем не го яде зелето- хем не го дава на друг :D