Страница 1 от 1

Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2019, 13:53
от webadmin
За много години на всички! Отправям питане по тема, която вероятно е накъртващо тривиална. Фактите:
1. Възрастна съседка /86+ години/ в голям блок, живееща сама под мен.
2. Три жалби в продължение на 2..3... месеца за извършването на "денонощен ремонт" от мен. Къртене, скърцане, тропане, пробиване и т.н.
3. Две посещения от полицейски патрули в жилището ми /не пожелаха да влязат за да установят има ли ремонтни дейности, въпреки поканата ми/. При въпрос от мен чули ли са някакви шумове от жилището ми отговориха отрицателно.
4. Посещение от мен в полицейско управление при дознател за да дам обяснение и да подпиша протокол /?!?!/, че няма да вдигам шум. Е, подписах го. С уверението на дознателя, че това фактически не е обвинение, а някаква практика.

С цялото си уважение към възрастните хора, започвам да се изнервям. И аз, и съпругата ми сме работещи хора. Общо взето, просто вечеряме и преспиваме в жилището ни. Детето ни е голямо и живее самостоятелно в друго жилище. Имаме домашни любимци - две котки. Ремонт /смяна на тапети и боядисване на тавани/ съм правил преди повече от 10 години. Хипотезата ми е, че става дума за възрастови ментални изменения със съответни звукови халюцинации, но това не ми спестява нервите от посещението на полицаи в дома ми, от привикването ми в полицейско управление и т.н.
То е очевидно, че при продължаващ такъв тормоз ще е необходимо да се срещна с адвокат за да обсъдим евентуални мерки. Въздържам се на този етап единствено поради преклонната възраст на съседката ми. Ще съм ви благодарен за насоки, как сте се справяли с подобен битов проблем.

п.п. На управителя на етажната собственост не може да се разчита за съдействие.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2019, 14:30
от ivan_lawyer
Намерете призовкарката на съда.
Вземете й телефона, вижте там каквото може. В София са закрити призовкарите - горе долу нямате достъп, ама все пак опитайте или някак еди-какво си.

Заведете дело, бабката няма да разбере какво става, осъдете я, после еди-какво си. Другото е да отидете "Социални грижи", някакъв такъв отдел да я по-приберат един вид. Знам, че е цинично, надявам се на мен да не се случи като остарея, но кукуригането започва доста интензивно около 70-тата годишнина. Сега - на нея й е забавно, ама на Вас - явно не е. Мисля, че ще се стресне от такива действия.

Впрочем аз бях на квартира по едно време - и изпитах такава ситуация, само че с обратен знак. Съседът - старец на същата възраст горе-долу, всяка вечер и посред нощ даже си включваше бормашина - ма ето така - нито пробива дупки - нито нищо - просто си натиска копчето и си бръмчи. С каква цел го правеше - не знам.
Почина - не че нещо злорадствам. Има един предсмъртен рефлекс на хората - когато усещаш, че ти идва краят, почваш да правиш магарии. Съседът ми в квартала, като разбра, че ще мре, почна да псува всички и всичко. Седи и жули мастика (водка) в кафето и който мине покрай него - почва да се провиква - "Нищо не стана от теб", "Неудачник", "Защо бързаш да се ожениш" и такива неща. Горе-долу се капична след някакво време.

Трябва да има някакви роднини тази жена, поне далечни.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2019, 14:55
от webadmin
Благодаря ви за насоките. В частност, съвпадат със съветите, които ми даде дознателя - завеждане на граждански иск за набеждаване. Дори ми обясни как да се изискат преписите по жалбите и констатациите на патрулните екипи, че не са установили шум. Все още съм разколебан. Бабето няма деца, имало някаква сестра /допускам също на преклонна възраст/. Съпругата ми подскача - да водим дело, че да водим дело. Вероятно първо ще опитам контакт със социални служби.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2019, 18:59
от neromare
webadmin написа:Благодаря ви за насоките. В частност, съвпадат със съветите, които ми даде дознателя - завеждане на граждански иск за набеждаване. Дори ми обясни как да се изискат преписите по жалбите и констатациите на патрулните екипи, че не са установили шум. Все още съм разколебан. Бабето няма деца, имало някаква сестра /допускам също на преклонна възраст/. Съпругата ми подскача - да водим дело, че да водим дело. Вероятно първо ще опитам контакт със социални служби.


Защо не пробваш да й намериш роднините? Отиди, и я попитай как се казва. Тя е някаква изтракала бабка, ще ти каже имената си, сигурно и ЕГН-то ще си каже. Или директно я попитай за телефон на нейни роднини, уж да ги питаш нещо, излъжи я нещо. Говори с някой по-адекватен от обкръжението й вместо да ходиш да съдиш някаква изпращялка-селянка. То е ясно, тя в съд няма да се дотътри, и пари няма да получиш.

Извикай жена ти да говори с роднините на бабката и нека обрисува нещата доста добре. Да им каже също, че могат да приберат бабката, ако се хванете да се занимавате, и надявам се я махнат оттам.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 22:31
от lakavitsa
Може и близките да са "изтракали". Не бързайте, тя може и вече да е разговаряла с "близките" и за нещастие понякога обикновено те са по-изтракали от нея, преди нея, въпреки разликата в десетилетия, ги е възпитала в същия дух, поради убежденията, че няма закони, няма човешки права, няма етажна собственост в повечето случаи, според която собствениците имат задължения и права, има правилник на вътрешен ред, ЗУТ, ЗУЕС, ЗС

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2019, 23:54
от neromare
lakavitsa написа:Може и близките да са "изтракали". Не бързайте, тя може и вече да е разговаряла с "близките" и за нещастие понякога обикновено те са по-изтракали от нея, преди нея, въпреки разликата в десетилетия, ги е възпитала в същия дух, поради убежденията, че няма закони, няма човешки права, няма етажна собственост в повечето случаи, според която собствениците имат задължения и права, има правилник на вътрешен ред, ЗУТ, ЗУЕС, ЗС


Има логика. Обаче е длъжен да пробва.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2019, 17:14
от webadmin
Ами, проблемът е разрешен /на този етап/. Вчера съседката ми позвъни на вратата: "Ти защо си промени отношението към мен". Уточнявам, че във времето съм и правил дребни услуги, гостувала ми е, записвал съм и дискове с музика - там за някакви пенсионерски клубове в които танцуват с помпони.

АЗ - Добре де, защо ти беше да подаваш сигнали срещу мен, какъв шум, че и те е страх от това, че съм агресивен? Какво беше това ?

ТЯ - Не, не е вярно! Аз толкова те харесвам като съсед, никога не си ми причинявал проблеми !!!

АЗ - Ама чакай, аз прочетох жалбата ти. Заповядай, виж дали има ремонти тук. Оплакването ти е от шум.

ТЯ - Не е вярно! Полицаите са си написали нещо, още утре /т.е. днес/ ще отида да им потърся сметка. Аз не вярвам на полицаите.

Офф ... хем ми беше жал, хем едно гласче ми шепнеше: "Бе до следващият път" ...

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2019, 01:40
от neromare
webadmin написа:Ами, проблемът е разрешен /на този етап/. Вчера съседката ми позвъни на вратата: "Ти защо си промени отношението към мен". Уточнявам, че във времето съм и правил дребни услуги, гостувала ми е, записвал съм и дискове с музика - там за някакви пенсионерски клубове в които танцуват с помпони.

АЗ - Добре де, защо ти беше да подаваш сигнали срещу мен, какъв шум, че и те е страх от това, че съм агресивен? Какво беше това ?

ТЯ - Не, не е вярно! Аз толкова те харесвам като съсед, никога не си ми причинявал проблеми !!!

АЗ - Ама чакай, аз прочетох жалбата ти. Заповядай, виж дали има ремонти тук. Оплакването ти е от шум.

ТЯ - Не е вярно! Полицаите са си написали нещо, още утре /т.е. днес/ ще отида да им потърся сметка. Аз не вярвам на полицаите.

Офф ... хем ми беше жал, хем едно гласче ми шепнеше: "Бе до следващият път" ...


Самият факт, че си й отворил — говори зле за теб — че си мекошавец. Дори и да й беше отворил, след като беше чул тази тъпа история, че полицията си е "надписала каквото си иска", което е нелепо и гарантирам — не е случаят в този случай, трябваше да й затръшнеш вратата след като чу тази лъжа.

Щом идва в очите да те лъже, очаквай много още проблеми с нея.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2019, 19:55
от lakavitsa
ИМате ли камера във входа на ЕС, където не може да се разчита на Управителя ЕС, Председател на УС или само управител.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2019, 16:33
от webadmin
neromare - Човек, аз съм почти 1.90, 120 кг. на 44. Съседката ми е на 86 години. Е, как да реагирам? Опитах добронамерено с лек укор. Признавам си, че тайничко се надявах наистина да отиде /дали е отишла не знам/ отново при дознателя и да му вдигне скандал "че е дописвал нещо". Което би ме облекчило при бъдещи проблеми.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2019, 16:45
от webadmin
lakavitsa - имам охранителна камера точно над входната врата на жилището ми. Не записва звук. На управителя на ЕС не може да се разчита. Блока е стар. Нещо си върви там по правила от преди 40 години.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2019, 22:15
от lakavitsa
Около 40% от жилищно-сградния фонд в БГ е от многофамилни сгради, т.е. сгради в режим ЕС, и в една голяма част от тях има по 1, при мен 3х1 страдащи от синдрома на безразборно клеветене или подобно, какъвто е вашия случай. При вас е една, при мен 3х1. И една камера /със звук!/би могла да спре донякъде развихрянето на страстите на тия, които първо казват после мислят

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2019, 00:48
от neromare
webadmin написа:neromare - Човек, аз съм почти 1.90, 120 кг. на 44. Съседката ми е на 86 години. Е, как да реагирам? Опитах добронамерено с лек укор. Признавам си, че тайничко се надявах наистина да отиде /дали е отишла не знам/ отново при дознателя и да му вдигне скандал "че е дописвал нещо". Което би ме облекчило при бъдещи проблеми.


Дознателят в този случай не е виновен. Той какво да направи срещу някаква стара тупаня.

Re: Възрастна съседка

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2019, 11:50
от lakavitsa
Този управител на ЕС, който не Ви е помагал, или не Ви е помогнал, свиквал ли е ОС, на което не може да не се прояви "възрастната" съседка, ОС на което се отчита това или онова, все пак има и финанси, ремонти т.н. Става така, че както не може да им се потърси отговорност на Братя Галеви и В. Арабаджиеви, така и на тупанята не може да се направи нищо. Щото при нас не могат да се предприемат каквито и да било ремонти понякога на о.ч. заради "тежкото медицинско увреждане" на някои, като жената при Вас.