Страница 1 от 1

Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2018, 14:31
от starla5252
Може ли съсед да отдава жилището си в кооперация под наем за краткотрайни пребивавания чрез Airbnb и Booking без да иска съгласие от съседите? Апартаментът е в сграда в София на ул. Св. Иван Рилски, състояща се от 8 апартамента. Как съседите да се защитят от влизане по всяко време на денонощието от различни хора?

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2018, 22:01
от ivan_lawyer
Няма гражданска пречка да се дава апартамент под наем. Свирят музика ли - какво.

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2018, 15:17
от lakavitsa
Не случайно се задава този въпрос, тъй като във времената на висока битова престъпност, непознат временно наема жилище, апартамент, в сграда в режим ЕС, и съседите определено имат опасения. Непознат като поведение и характер, за хора, често пъти с твърде скромно защитени врати на апартаментите си. И защита чрез входната врата на "кооперацията", която не така често се заключва. Според правилата на Закона, ЗУЕС или ЗС, няма пречки, да.
Когато обаче един от апартаментите бъде взломен, при отсъствие на собствениците, по празниците или по друго време, напр. командировка законите и правосъдната система са напълно безсилни, като селата на Северна и Сев.западна БГ. "Талибаните" от Близкия изток и Африка, не се шегувам, прибягват именно до такива "временни" настанявания. Няма регистрация на наемателя там където е необходимо по принцип, за по-евтино, разбираемо, и когато стане белята, т.е. разбиването на жилището ЕС, всички вдигат рамене примирително, включително Полицията.

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2019, 11:18
от janeta_p
Здравейте,
по темата за отдаване на апартамент за крактовременно пребиваване или тип хотелски начала,
може ли според Закона за устройство на територията да се използва този член с промяна на предназначението на помещение да е необходимо съгласието на съседите и категоризация? в закона няма конкретно описание за жилища които се отдават под наем?
При нас проблема е че се дава апартамент на първи етаж за краткосрочни наеми, постоянно влизат непознати хора, дали имаме право по закон да оспорваме?

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2019, 08:36
от lakavitsa
Зависи какво разбирате под кратки срокове. И защо само според ЗУТ, а не и според ЗУЕС?.

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2019, 06:53
от georgiev_sfbg
starla5252 написа:Може ли съсед да отдава жилището си в кооперация под наем за краткотрайни пребивавания чрез Airbnb и Booking без да иска съгласие от съседите? Апартаментът е в сграда в София на ул. Св. Иван Рилски, състояща се от 8 апартамента. Как съседите да се защитят от влизане по всяко време на денонощието от различни хора?

В случая, се касае за "Апартамент за гости", и правното му съществуване е регламентирано и обвързано с множество нормативни актове и изисквания, както и институции на които подлежи на контрол.
Ако се нуждаете от съдействие по случая, се свържете с мен - тук на ЛС (лични съобщения)!