начало

Медицинските деликти – какви са обезщетенията, колко продължават делата и колко струват Медицинските деликти – какви са обезщетенията, колко продължават делата и колко струват

Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

Мнениеот starla5252 » 04 Дек 2018, 14:31

Може ли съсед да отдава жилището си в кооперация под наем за краткотрайни пребивавания чрез Airbnb и Booking без да иска съгласие от съседите? Апартаментът е в сграда в София на ул. Св. Иван Рилски, състояща се от 8 апартамента. Как съседите да се защитят от влизане по всяко време на денонощието от различни хора?
starla5252
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 12 Яну 2013, 18:23

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Дек 2018, 22:01

Няма гражданска пречка да се дава апартамент под наем. Свирят музика ли - какво.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4688
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

Мнениеот lakavitsa » 07 Дек 2018, 15:17

Не случайно се задава този въпрос, тъй като във времената на висока битова престъпност, непознат временно наема жилище, апартамент, в сграда в режим ЕС, и съседите определено имат опасения. Непознат като поведение и характер, за хора, често пъти с твърде скромно защитени врати на апартаментите си. И защита чрез входната врата на "кооперацията", която не така често се заключва. Според правилата на Закона, ЗУЕС или ЗС, няма пречки, да.
Когато обаче един от апартаментите бъде взломен, при отсъствие на собствениците, по празниците или по друго време, напр. командировка законите и правосъдната система са напълно безсилни, като селата на Северна и Сев.западна БГ. "Талибаните" от Близкия изток и Африка, не се шегувам, прибягват именно до такива "временни" настанявания. Няма регистрация на наемателя там където е необходимо по принцип, за по-евтино, разбираемо, и когато стане белята, т.е. разбиването на жилището ЕС, всички вдигат рамене примирително, включително Полицията.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 667
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

Мнениеот janeta_p » 26 Сеп 2019, 11:18

Здравейте,
по темата за отдаване на апартамент за крактовременно пребиваване или тип хотелски начала,
може ли според Закона за устройство на територията да се използва този член с промяна на предназначението на помещение да е необходимо съгласието на съседите и категоризация? в закона няма конкретно описание за жилища които се отдават под наем?
При нас проблема е че се дава апартамент на първи етаж за краткосрочни наеми, постоянно влизат непознати хора, дали имаме право по закон да оспорваме?
janeta_p
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Сеп 2019, 15:14

Re: Отдаване на апартамент за кратковременно пребиваване

Мнениеот lakavitsa » 29 Сеп 2019, 08:36

Зависи какво разбирате под кратки срокове. И защо само според ЗУТ, а не и според ЗУЕС?.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 667
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron