Страница 1 от 1

Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2018, 14:53
от sapfir333
Здравейте! Търсих информация по въпроса, но никъде не открих. Затова го оформям като нова тема. Ситуацията е следната: от прозорец тип капандура, който е разположен на стая в апартамент на последния етаж в жилищна кооперация, при дъжд се наводнява апартамента отдолу. Дълго време вървяха процедури и след като никой не го взе, банка бе въведена като собственик от ЧСИ. Юристите на банката считат, че в проблемния апартамент - капандурата-прозорец е обща част и искат свикване на общо събрание на ЕС за решаване на проблема... А обща част ли е в действитлност? Благодаря ви в аванс!

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2018, 16:28
от lunohoda
Може и да е, може и да не е. Най-вероятно е обща част, защото изпълнява функцията на покрив. Проверете архитектурните проекти - този прозорец предвиден ли е в проекта или е някакво преустройство.

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2018, 17:09
от sapfir333
Много благодаря! Това съмнение, че може да е някакво преустройство, имам и аз. Точно така ще направим. Живи и здрави бъдете!

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 16:07
от jhoro
lunohoda написа:Може и да е, може и да не е. Най-вероятно е обща част, защото изпълнява функцията на покрив. Проверете архитектурните проекти - този прозорец предвиден ли е в проекта или е някакво преустройство.


Стана ми любопитно! Защо само „... защото изпълнява функцията на покрив...“
Съгласно ЗС
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.

И понеже всички прозорци са част от външните стени (много са рядко „вътрешни прозорци“) - значи всички външни прозорци са общи части!

Re: Прозорец тип капандура в апартамент обща част ли е?

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 17:04
от lunohoda
Интересна гледна точка! При тълкуване по аналогия се получава точно това. Не съм срещал в практиката обаче. За покрива има подобни тълкувания, виж, за прозорците.... :D