Страница 1 от 1

Плащане за ремонт по равно според ОС

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2018, 21:40
от laptop2
Здравейте :)

Пиша в търсене на по-компетентно мнение относно това дали решение на общото събрание може да противоречи на ЗУЕС и в случай, че го прави, как се процедира.

Става дума за жилищен блок с апартаменти, подземни паркоместа, надземни паркоместа и надземни гаражи. Поводът е смяна на входната врата с нова (блокът също е нов, но входната врата е обикновена), като мнозинството желае разходът да се раздели по равно за всеки апартамент, а не пропорционално според идеалните части за всеки самостоятелен обект, както посочва чл. 48 ал 3 от ЗУЕС.

Представители на собствениците на малки жилища бяхме само ние и разбираемо при гласуването се реши да се плаща по равно от всеки апартамент, което според мен противоречи на въпросния чл. 48

Въпросът ми е - ако възприемем, че събранието е свикано по реда и проведено и протоколирано както трябва (което мисля не е изпълнено, но не искам да разчитам на това), то аз какво трябва да направя чисто процедурно? Трябва ли да платя сумата, която решението на ОС иска от мен? Или трябва да платя сумата според изчислението по реда на чл. 48? Или не трябва нищо да плащам до изчистване на ситуацията? Също така - доколкото прочетох трябва в едномесечен срок да обжалвам това според мен незаконосъобразно решение, което предпочитам да не правя, за да не обтягам допълнително отношенията... Но на никаква цена не искам да допускам да плащам необосновано, защото въпросът е принципен - трима съседи предложиха да ми заплатят или опростят дела, което аз разбира се отказах. Трябва ли наистина да обжалвам това решение, какво ще стане, ако хем платя дължимия процент от офертната цена, хем не предприема някакви съдебни мерки?

Не ми е проблемът че този път трябва да платя малко над двойно, проблемът ми е, че това ще става всеки път като има нещо за обновяване или ремонт и че не се спазва законът.

ПП: Предложи се решение единствено собствениците на апартаменти да заплатят спрямо притежаваните идеални части, а останалите собственици (гаражи и т.н.) да не плащат нищо, което беше отхвърлено при гласуването. То поне имаше "общочовешка" логика поради разделението на зоните, но също ми изглежда против закона.

Та така, как процедирам при незаконосъобразно решение на ОС?
1. Плащам колкото искат според решението и съдя
2. Плащам колкото трябва по закон и съдя
3. Не плащам нищо и съдя
4. Плащам колкото трябва по закон и НЕ съдя


Благодаря на всички, които могат да ме насочат компетентно със съвет, докато изчакам един мой познат адвокат да си дойде от почивка :)

Re: Плащане за ремонт по равно според ОС

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2018, 23:03
от laptop2
Та така, как процедирам при незаконосъобразно решение на ОС?
1. Плащам колкото искат според решението и съдя
2. Плащам колкото трябва по закон и съдя
3. Не плащам нищо и съдя
4. Плащам колкото трябва по закон и НЕ съдя

Re: Плащане за ремонт по равно според ОС

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 19:24
от dinotm
Както се разберете помежду си за тая сума. Не е по закона, но ако това решение не се оспорва в съда, при това в срока по чл.40 ЗУЕС, то си остава в сила, въпреки че е незаконосъобразно.
Дори и за нищожните решения на ОСЕС практиката на ВКС е противоречива, справка тук и после тук