Страница 1 от 1

Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2018, 12:29
от hnikov
Здравейте,

Казусът е с тераса на последния етаж, която функционално е и част от покрива в жилищната кооперация. От прочетеното от мен следва тази тераса да се третира като "общи части". Поправете ме ако греша моля. Собственикът на апартамента, който ползва тази тераса, възпрепятсва и пречи на достъпа до нея за извършването на ремонтни дейности (подмяна на улуци, поправка покритието на тази тераса, защото същата тече) с аргумента "Какво правим на неговата тераса, без да е дал съгласието си". Какви действия могат да бъдат предприети срещу този собственик, така че той да бъде убеден, че това са общи части и заставен да не пречи? Стигало се и до идването на полиция, която възприема гледната точка "щом имотът си е негов, нямате право".

Благодаря Ви предварително!

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2018, 13:25
от thebeast
Проведено ли е законно общо събрание на етажната собственост, на което да е приет план за извършване на ремонти, включващ ремонт на "покрива-тераса"?

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2018, 13:32
от hnikov
Да, проведено е такова.

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2018, 13:59
от thebeast
Какво решение е взето и с какво мнозинство? Има ли осигурен финансов ресурс за извършване на ремонта?

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2018, 14:21
от hnikov
Да, има необходимото мнозинство, точният процент не мога да цитирам в момента. Така също и наличен финансов ресурс. Проблемът не е в извършването на конкретен ремонт, а в разногласията за достъп до "терасата-покрив", които не могат да се преодолеят.

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2018, 11:36
от lakavitsa
Сигурно има разногласия по това дали покривът на терасата е покрив на целия вход / блок, нали? Освен достъпа до терасата.

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 08 Май 2018, 21:29
от tochotocho
Интересът КЛАТИ феса. Представете си ,че вие сте собственик на този апартамент на последен етаж и през вашата спалня се излиза на тераса около 20-25 кв.м.,.която е за вас тераса и покрив за стаята на долния апартамент.
! Казус - обща част. Достъп до терасата е през апартамента ви, през входно антре , хол и спалня! И прекрасно сутринта в събота /неделя / звънят съседите и искат да ползват общата част-тераса! Носят си шезлонги, вода и пр. слънчеви бани ! Могат да искат и да простират. зимата да идват да чистят сняг. Пълен идиотизъм, все едно,че апартамента ви също е обща част, нямате право да ограничавате достъпа през него!. .
Що се касае до ремонт на терасата, то няма проблем, но има изисквания !Проект, план сметка, осигурени средства, избор на изпълнител и т.н. , а не да разкъртят и половинчато извършат нещо. И във всички случай- гарант е ДОМОУПРАВИТЕЛЯ. При некачествен ремонт, той е насреща! Иначе корупцията е насъщна!

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2018, 23:31
от tapesi
Покривът е обща част и никой не може да оспорва.Всяко обсебване на покрив за собствена тераса е неправомерно и незаконно.Поправка и ремонт на покрив с цел ползването му за собствени нужди, със собствени средства и самоуки строители винаги ще води до разпри със съседите от долни етажи.За всяко такова самоуправство е необходимо да се сезират съответните органи.И естествено-солена глоба на домоуправителя,ако не е реагирал своевременно .

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2018, 15:52
от aleksi33
hnikov написа:...Казусът е с тераса на последния етаж, която функционално е и част от покрива в жилищната кооперация. От прочетеното от мен следва тази тераса да се третира като "общи части"....


И аз да попитам нещо, а по-запознатите могат да отговорят. Има нот.актове, в които се продава и покрив-тераса. Текстът е обикновено следният: "АПАРТАМЕНТ № ..... със застроена площ ..... кв.м., състоящ се от ..... и ведно с използваем покрив-тераса с полезна площ ..... кв.м, при съседи на апартамента: ......". Понякога в нот. акт са описани и съседите на терасата. Терасата присъства и в Имотния регистър, и в Кадастъра като принадлежаща към този апартамент, с описаната си полезна площ. Обща част ли е тази тераса или не?

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2018, 08:31
от ivanov_p
В закона ясно е написано: "Всяко нещо, което покрива друго нещо е общо нещо". Терасата винаги е обща. Когато един имот има излаз на терасата тя пак остава обща, но може да се ползва само от този имот. Другите собственици обаче имат право на иск. Вариантът е да се учреди ползване на терасата срещу поддържането й и то на много ранен етап, като това се впише в нотариалните актове на всички имоти.

Re: Възпрепятстване достъп до общите части

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2018, 20:52
от tochotocho
Е да кажем,че терасата не е записана в Н.А. на апартамента от последния етаж! Демек е обща част ! И за да я ползват другите ще трябва да ги пропусна през входното антре, спалнята и да излязат на " общата част - тераса " Да, ама не съм съгласен през антрето, спалнята и т.н. Щом е обща част , следва да има достъп през други общи части , каквито няма! Ами да си изградят такива, арх. проект, съгласуване, одобрение, възражения и тн. и най-вече ФИНАНСИРАНЕ. То, за промяна на магазин продаващ обувки в такъв продаващ втора утотреба дрехи. се изискват проекти по всички части !
И още нещо! към апартаментите има лоджии и балкони. Те не са описани като част от апартамента в Н.А. Общи части ли са? Те не са собственост на съответните апартаменти! няма ги в Н.А. И сега отивам с прането при тях да простирам. Гледат ме ИЗУМЕНО. Ама този балкон си е мой. Моля, документ. Ха сега . И аз казвам тази тераса си е моя. !