Страница 1 от 1

Отказ

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2018, 11:34
от linka_
Здравейте,живея в кооперация,която 2009 трябваше да придобие акт 16.Строителя почина преди две години,наследниците му се отказаха от наследството.Регистрирахме сдружение на собствениците,с цел довършване на сградата и придобиване на акт 16.От създаването на сдружението сме имали едно събрание на което се гласува краен срок за придобиване на акт 16 и вноски.Не сме наели строителна фирма.Председателя на сдружението заедно с член от контролния съвет взимат решения и подписват договори с фирмите,без да има събрание и да е гласувано.Имам ли право да оспоря ,да се откажа от сдружението?

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2018, 01:44
от katerinakuch
Разбира се, че имате право да оспорвате.

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2018, 20:54
от lakavitsa
И е твърде вероятно някои от собствениците да ви сметнат, с извинение, за луд. Някои хора живеят в друг свят. Че имате право да оспорвате, не ще и дума, както се казва.

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 08:25
от linka_
Защо да ме сметнат за луда?Мисля ,че е съвсем нормално всеки участваш в това сдружение да може да избира кой как и кога.Тъй като веднъж вече съм била излъгана ,не желая да повтарям грешката си.

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 10:57
от lakavitsa
Само общото събрание проведено по реда на ЗУЕС има право да взема решения, които са влезли в сила, и не са обжалвани. А не решения от членове на упр. и контролния съвет.

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 11:02
от linka_
Това го прочетох някъде,за това реших да задам въпроса си тук.На практика не желая да се отказвам от това сдружение,но искам да участвам във взимането на решенията.На този етап исках да проверя как стоят точно нещата,преди да спра да внасяме следващите си вноски

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 15:37
от linka_
Тъй като задълженията ни бяха обяснени на дълго и широко,но правата не ,не знам как точно се процедира.След като никой не участва във взимането на решения и подписването на договор,може да се оспори?Ако може да ми кажете къде мога да се запозная по детайлно с този вид сдружения,тъй като не успях в Гугъл да открия.

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 18:11
от lakavitsa
в ЗУЕС, в този сайт lex.bg

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 20:16
от linka_
Благодаря

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 20:25
от linka_
Това е за етажна собственост.
Аз търся за сдружение на собствениците с цел придобиване на акт 16
Нямаме домоуправител и домова книга
Извинявам се ако това което сте ми посочили като информация се отнася за това което търся,не съм запозната .

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 21:53
от lakavitsa
колко са собствениците

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 22:42
от linka_
Апартаменти 23,партерни помещения две на един собственик,включени 20 и собственика на партерното.това е в сдружението,за етажна собственост нямаме домова книга и домоуправител регистриран

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2018, 11:04
от lakavitsa
При всички случаи, домоуправител който не е регистриран надлежно по ЗУЕС в общинска / районна администрация не е управител на ет. собственост, а самоопределил се, или определили го, да речем няколко собственици или "живущи". Сдружението следва да се регистрира по реда на ЗУЕС, с редовно проведено Общо събрание, с необх. кворум и протоколирано с подписи на необх. лица. Това се отнася и за контр. орган / контрольор. И регистрацията в общинска / районна администрация следва да бъде в определен срок, за да е легитимна. И да се заеме адвокат със случая. Друго решение не знам, и не мога да заявя. Така учредено Сдружението може да има претенции за акт 16 или каквото и да е.

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2018, 14:13
от linka_
.

Re: Отказ

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2018, 21:04
от lakavitsa
Ако това се е случило, както го описвате, по-горе, то тогава бих попитал, относно организирането на събранието, и пр. по кои правила или закон е направено, по правилата за оф събранията, по предполагаеми правила по време през време на които важаха законите / правилата на домсъветите, на Правилника уреждащ реда и надзора на ет. собственост, ПУРНЕС, предхожващ ЗУЕС, Закона за собствеността, ЗУТ или...закона за земеделските земи...Всяко нещо като това трябвало на някакви правила. Когато играем шах или бридж това става по правилата.