Страница 1 от 1

Отдаване на общи части без съгласието на всички собственици

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2017, 12:12
от panov32
Здравейте,
Аз и моето семейство сме инвалиди с ТЕЛК и живеем на първият еатж в жилищен блок. В миналото сте имали проблеми с отдаването под наем от страна на домоуправителя/общото събрание на блоказа за ползване на обща част - помещение за магазин в съседтво с нас. Проблема беше големият шум който се вдига и невъзможността да се почива пълноцено. В накаъв момент наемателите се изнесоха и това помещение не се ползваше дълго време.

Сега това помещение е отдадено за ползване от новия домоуъправител на лице с което е във фактически интимни отншения и отново се вдига шум. Домоуправителя твърди, че първо има решение на общото събрание за отдаване на помещение за ползване/наем. Второ по новият закон, не му е нужно съгласието на всички собственици, а само на четирисет от тях. Трето ако искаме да не се ползва помещението да сме плащали по 60лв. на месец на блока.

Искам да попитам как фактически стоят нещата, ако е възможно с точният закон и параграф, може ли да се отдава обаща част на блока за ползване от трети лица без съгласието на всички собственици? Моля, не ни казвайте, че проблем ние шума, това не е решение за нас, все пак всички предложения са добре дошли.

Re: Отдаване на общи части без съгласието на всички собствен

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2017, 12:53
от lakavitsa
Така зададен въпросът показва загатване за стойността 80% както беше споменато между другото през този месец в Парламента, но в настоящия случай това се отнася само по отношение на съответния закон.

Re: Отдаване на общи части без съгласието на всички собствен

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2017, 14:30
от panov32
Не Ви разбирам, може ли по-подробно. Споменато нещо не означава прието, за кой закон се отнася казаното.

Re: Отдаване на общи части без съгласието на всички собствен

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2017, 15:04
от lakavitsa
Закон за Управление на Етажната собственост, в сила от 2009 г., а така също и Закон за собствеността. Необходимо е съгласието на поне 67% от представени идеални части лично или с пълномощни собственици на проведено заседание на Общото събрание с протоколирано Решение с подписите на тези 67%. Съгласие за отдаване под наем на площи от сградата в режим на ет. собственост (EC) и която се счита обща част (помещението). Не съм юрист, но имам практиката на дългогодишен управител на ЕС.

Re: Отдаване на общи части без съгласието на всички собствен

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2017, 15:26
от ivanov_p
Всеки може да даде обособена обща част под наем, стига да въведе вътре наемателят. Изпълняването на изискванията за мнозинство, съгласието на над 2/3 от съсобствениците, прави договорът обвързващ за всички, а когато това изискване не е спазено всеки съсобственик може да си защити правата според предвиденото в закона.

Re: Отдаване на общи части без съгласието на всички собствен

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2017, 23:47
от panov32
Господин Иванов, благодаря Ви за отговора. И Вас ще Ви помоля малко по-ясно и подробно да обясните това което написахте. Нещата са направени много по-неясно и объркано сравнение със закона за етажната собственост преди 2009г.

Re: Отдаване на общи части без съгласието на всички собствен

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2017, 00:11
от ivanov_p
ЗЕС не съм го чел. Гледате ЗЗД, глава Наем на вещи и Закона за собствеността. Така или иначе не може да се оправите сам, защото трябва да водите дела. Съберете каквито документи можете и намерете адвокат. Добър !!!