Страница 1 от 1

Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2017, 21:37
от jorje_gt
Здравейте Съфорумци,

Регистрирах се във форума с основната цел да намеря отговор на касаещ ме въпрос, а именно:

Предстои ми подписването на Акт 16 за закупени от мен 2 (два) апартамента. След порядъчно забавяне от страна на Строителя - изглежда, че ще има Комисия за Акт 16. От тук дойдаха и следните интересни неща:

1. Оказа се, че сградата няма мазета. Реално в сутерена на сградата има 2 (два) етажа с подземни паркинги, които се продават - разбира се. Само за информация - сградата има 130 апартамента и е с два входа.

До тук нищо лощо ще се кажете. Прочетох си много внимателно Договора и се оказа, че там пише в помещенията в апартаментите - "килер". На въпроса ми до Строителя - този "килиер с размери 0,70/0,92м - 0,36м2 ли е? "Да" - беше отговора им.

След обсъждане с Надзорна фирма се оказа, че може да се мине метър при комисията, въпреки, че няма мазе ако пише, че има "килер" .... В този случай очевидно няма какво да направя за да защитя интереса си. Приемам го. Обаче ...

2. Днес Строителя ми представи Договор за управление и поддръжка на имотите. Иска по 50 лв на апартамент. Разбира се - реших да го прочета за да видя какво точно се включва в тези пари. Само общи приказки - "Организиране на вътрешният ред в сградата и общите съоръжения в имота, подпомагане на собственика с цел спокойно и безпрепядствено използаване не обекта !!!! и на сградата като цялоподдръжка на двор, градина, паркинг !!! и т.н.)

Седя сега и се чудя - с какво точно ще ме подпомагат като собственик - да вляза в блока, ще ми носят торбите ли ....? Отделно - гаражите и паркингите се продават - т.е. се предполага, че само закупилите си ги ще имат ключ за вратата. Аз защо трябва да плащам за това???

Отделно - никаква разбивка на цената. Някой решава, че може да взема пожизнена рента и прас - цена от небето.

3. Това най-много ме притесни - " Настоящият Договор влиза в сила на по-ранната дата от: датата на предаване на владението на апартамента в полза на Собственика или датата на изповядване на нотариалния акт" Е как така ще влезе в сила автоматично Договор, който не съм подписал и не съм го виждал до днес? Това законно ли е? Е, чак толкова да сме изпростели ...?

В заключение - е ли е възможно Строителя да ме принуди да му плащам за услуга, която аз не искам? Отделно - няма направено общо събрание, няма нищо. Ясно е,че строителната фирма си е направила фирма за управление на имоти, ама ... тъпо ми изглежда. Отделно - сградата е нова и има гаранция. Излиза, че ще плащаме два пъти за едно и също нещо - един път на Строителя и още веднъж на дъщерната му фирма за "ремонти", които са гаанционни.

Моля за съвет какво мога да направя в тази ситуация, преди да съм подписал Акт 16.

Благодаря предварително.

Jorje

Re: Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2017, 07:45
от ivanov_p
Зависи от предварителния договор и какво пише в него, дали ви продават складово помещение (килер) или мазе. За договора за поддръжка трябва да се види дали сградата е тип затворен комплекс или обикновена. Ако е затворен комплекс си продайте веднага апартаментите и си купете такива в някой панелен блок за да живеете спокойно. Ако сградата е обикновена сте извадили късмет, но и тогава строителят може да ви наложи договор ако все още е собственик на повече от половината от сградата или събере такова мнозинство.

Re: Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2017, 14:16
от jorje_gt
Благодаря за отговора ivanov_p.

В Договора пише - "килер". Ясно е,че тази битка е загубена.

Колкото до сградата - не е затворен комплекс - кооперация е, но с много апартаменти. Все още не ми се иска да мисля за продаване, тъй като 3 години ги чакахме да я построят. По скоро искам да съм подготвен за изненадите, които са ни приготвили строителя.

Сега ще си поискам и нотариалният акт, за да го прочета предварително. Кой знае какво са написали и там, че сме им вечно задължени.

Jorje

Re: Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2017, 08:48
от ivanov_p
Ще го четете защото може поддръжката да се включи като тежест върху имота, която се прехвърля с него. В Сл. бряг вече има комплекси където поддръжката е 22-25Е на м2, плащаш по 300-400 лв. на месец и затова цените паднаха два пъти и никой не иска да купува ядове.

Re: Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 16:22
от tochotocho
Практиката е : Строителят ПРОДАВА апартамента, при издаването на нот.акт /при нотариуса/ Ви се пробутва и въпросния Договор за подръжка и управление , съответно е записана и таксата ТПУ /такса за подръжка и управление / Подръжката включва напр. почистване на общите части- метене, миене на стълбище, коридори, прозорци, поливане, косене на трева, подръжка на цветя, почиствене от сняг, може и портиер, охрана.
Играта е продават се няколко апартамента и се прави Общо събрание. Строителят има поне 80 процента собственост и се взима Решението- възлага се на дъщерната фирма ПУ за 10 години.
Даговорите за ПУ и Нот.актове са изготвени от " нашия " нотариус! Ако не подпишеш Договора за ПУ ,няма да получиш и Нот.акт. Оправяй се по съдебен ред, на предварителния договор и т.н.
Така се "РАБОТИ " по морето ! Дори строителя тарикатски НЕ ПРОДАВА ид.части от терена, запазва си го. И ако не подпишеш или не плащаш ТПУ, - казват ти ще хвърчиш по въздуха до входа на сградата, където имаш ид.части. Няма да минаваш през моята земя!
Извод! от плащане ТПУ не може да избягате, макар и да не подпишете Договор за ПУ.
Сега що е то УПРАВЛЕНИЕТО- дъщерната фирма ще търси и назначава персонала по подръжка, портиер, охрана. ще следи за спазване на приетия Правилник за вътрешние ред -изготвен от същата фирма Би трябвало да се оплачете на Управителя, ако от горния етаж ви капе, тече, тропат, силна музика ,пекат риба на балкона, хвърлят отпадъци на балкона ви и т.н. Няма сами да се разправяте със съседа! ДА ама НЕ! Не ме занимавай с глупости! ще чуеш!
И още нещо , в Договора за ПУ пише, че може да се прехвърля на друго ЮЛ,без твое съгласие!

Re: Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2018, 14:32
от kutsaroff
А какво се случва с новия купувач на апартамента. Как влиза в сила този договор за управление ?
Да,в закона и в решение на ОС пиеше, че длъжен да подпишеш такъв договор, но какво ще стане ако не го подпиша ? Нищо!

Re: Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2018, 18:03
от ivanov_p
Този договор може да е включен като тежест и тогава си върви с апартамента, а не със собственика. Може да е не е вписан предварително (обикновено преди започване на продажбите), но да е сключен между управителят и съсобствениците, там става по проценти и ако болшинството е против този договор може да го прекрати с или без неустойки, според договореното. Между другото такава е практиката по света, още със строителството на сградата се определя поддръжката и ремонтите, напр. на 15 години се сменя изолацията на покрива, на 5 се боядисва външно и всеки е длъжен да плаща.

Re: Договор за управление и поддръжка

МнениеПубликувано на: 21 Май 2018, 18:47
от tochotocho
иванов , нЕРДЕ Ямбол, нерде Самбул! Дадох конкретен пример как се работи по черноморието. въпрос -не подписваш допълнителния Договор за ПУ. Да. но преди пет митути се разплатихте в съседната стая. И като не подписваш, съответно НЕ получаваш Н.А, няма сделка. Нотариусът дига ръце! Оправяйте се. Искай си обратно парите. Няма идиот да ти ги върне! Спира се сделката! Искаш съдебно производство. Сигурно ще загубиш. Баровецът е в добри отношения със съда!