начало

Съдийската колегия отново ще поиска Пленумът да съкрати два щата във военни съдилища Съдийската колегия отново ще поиска Пленумът да съкрати два щата във военни съдилища

Мами ли ни служебният домоуправител?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Мами ли ни служебният домоуправител?

Мнениеот lia_tt » 10 Фев 2017, 19:21

Здравейте,
от 2013г. имаме договорни взаимоотношения във входа с частен домоуправител. Първо с една, а сега с друга фирма. Основният ни проблем са длъжниците, чиито задължения не се събират и лошото състояние на входа. Вторият ни проблем идва като функция от първия, защото каквото и решение да вземем за ремонти и подобрения, парите не се събират.
Общи събрания се правят, но от фирмата винаги изпращат различни служители, които никога не са в детайли запознати с нашите проблеми и всеки път се започва все едно наново. При запитване за съдебно изискване на дължимите суми ни се отговаря, че имало изискуем минимум от 100 лева, а на последното събрание от 200 лв за да бъде някой съсед съдебно принуден да плати. Освен това от време на време някой от длъжниците плаща някаква минимална сума, която не променя особено размера на задълженията /например 10 лева към 180 задължения/ и се държат все на минимума. Протоколи от общи събрания няма, не се правят на момента, пишели се после, до момента нямаме представени такива, нямаме направена ревизия въпреки многократното искане за такава.
Частният домоуправител, обаче не пропуска да начислява своите 4 лв ежемесечно. Така за 3 години аз съм платила 144 лева на някой да ми плаща сметките. От 32 апартамента 11 са без задължения, а останалите имат от едно задължение до задължения в размер на 230 лв.
Формулирам основните си въпроси така:
1. Мога ли да докажа, че умишлено фирмата "мотка" нещата с нашия вход , за да си взима ежемесечно таксата за домоуправител без да свършва основната си дейност.
2. В ресора на кое право попадат нашите договорни отношения? И мога ли да докажа че за 2 години не изпълняват качествено работата, за която са наети? и 128 лв на месец от нашия вход * 24 месеца в размер на 3072 или поне част от тях не са ги "заслужили"
3. Има ли наистина такава минимална сума под която не можем да заведем иск в съда и къде мога да прочета за нея?
Благодаря
lia_tt
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Фев 2017, 18:40

Re: Мами ли ни служебният домоуправител?

Мнениеот ch3oh » 10 Фев 2017, 21:54

[quote="lia_tt"]Здравейте, и вие здравейте!
от 2013г. имаме договорни взаимоотношения във входа с частен домоуправител.Честито! Първо с една, а сега с друга фирма. Основният ни проблем са длъжниците, чиито задължения не се събират и лошото състояние на входа. те, май са на цяла БългарияВторият ни проблем идва като функция от първия, защото каквото и решение да вземем за ремонти и подобрения, парите не се събират. пари сами не се събират...
Общи събрания се правят, но от фирмата винаги изпращат различни служители, които никога не са в детайли запознати с нашите проблеми и всеки път се започва все едно наново.не можете да очаквате нещо по-различно При запитване за съдебно изискване на дължимите суми ни се отговаря, че имало изискуем минимум от 100 лева,няма такова нещо, но разноските ще се много по-гелеми...дали си струва? а на последното събрание от 200 лв за да бъде някой съсед съдебно принуден да плати. Освен това от време на време някой от длъжниците плаща някаква минимална сума, която не променя особено размера на задълженията /например 10 лева към 180 задължения/ и се държат все на минимума. Протоколи от общи събрания няма, не се правят на момента, пишели се после, до момента нямаме представени такива, не сте си ги искали както трябванямаме направена ревизия въпреки многократното искане за такава.ами направете я. тя сама няма да се направи
Частният домоуправител, обаче не пропуска да начислява своите 4 лв ежемесечно.А какво друго да направи? Така за 3 години аз съм платила 144 лева на някой да ми плаща сметките. От 32 апартамента 11 са без задължения, а останалите имат от едно задължение до задължения в размер на 230 лв.
Формулирам основните си въпроси така:
1. Мога ли да докажа, че умишлено фирмата "мотка" ако мога да направя това нещо, аз бих си направил устата и за паметник... нещата с нашия вход , за да си взима ежемесечно таксата за домоуправител без да свършва основната си дейност.основната дейност на тази фирма е да ви взима парите. Останалото са ваши главоболия
2. В ресора на кое право попадат нашите договорни отношения?и като научите "ресора", това какво ще промени? И мога ли да докажа че за 2 години не изпълняват качествено работата,можете! Щом разбрахте това, ха сега кажете: Как? за която са наети? и 128 лв на месец от нашия вход * 24 месеца в размер на 3072 или поне част от тях не са ги "заслужили"Щом сте им ги дали....не е техен проблема
3. Има ли наистина такава минимална сума под която не можем да заведем иск в съда и къде мога да прочета за нея?Наистина няма, ама когато разберете какви разноски трябва да платите ще ви се иска да има
Благодаря За нищо. Моля!
ch3oh
Активен потребител
 
Мнения: 1002
Регистриран на: 21 Ное 2007, 12:03

Re: Мами ли ни служебният домоуправител?

Мнениеот lia_tt » 11 Фев 2017, 13:19

Добре де, не може да си плащам повече за да ме лъжат. Какво следва? Аз да си правя протоколите на събранията ръчно на момента, върху индиго, за да документирам, че сме повдигнали въпроса за длъжниците и, че фирмата не предприема нищо по въпроса. Освен това много е вероятно изобщо да не се стигне до съд и разноски, а притиснати малко повече голяма част от длъжниците да си платят като започнат да ги призовават за доброволно изпълнение, но те и това не правят.
Хора от блока започнаха да сезират общината и да вадят протоколи за неотложни ремонти, чието изпълнение ще начисли нови суми, които по презумпция в нашия случай ще са несъбираеми.
За ресора попитах за да знам в крайна сметка къде мога да се оплача КЗП, арменски поп и т.н.,
Не искаме да се отказваме от частен домоуправител, защото пререканията стават лични и агресията надделява, изразена в залети с блажна боя врати, потрошени ключалки, коли и т.н.
Другото което искам да попитам, за да поискам ревизия писмена молба ли трябва да напиша към фирмата, защото по телефона явно не е достатъчно сериозно?
Освен това всички знаем, че домоуправителят не може да разполага с парите от фонд ремонт за нужди различни от тези за ремонт. По мои сметки те взимат от тях за да си покрият несъбраните такси за домоуправител и затова избягват ревизия. Така, че тези 3000 може и да не сме им ги дали, а да са си ги взели или поне половината.
Ох, ни да се оплачеш и да си потърсиш правата, ако пък отсвириш всичко получаваш - "Ей затова сме на това дередже."
lia_tt
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Фев 2017, 18:40

Re: Мами ли ни служебният домоуправител?

Мнениеот ina53 » 11 Фев 2017, 15:52

Здравейте,
1. Ако не сте доволна от работата, която извършва това дружество и други съседи са на същото мнение, то вижте в договора за възлагане какви са условията за прекратяването му. Според чл.19, ал. 8 от Закон за етажната собственост / ЗЕС/този договор се сключва за срок до две години и ако има клауза за автоматичното му подновяване, то тя е нищожна. Т.е след изтичането на тези две години трябва да се сключи нов договор, а не да се удължава старият с анекс. Можете и просто да изчакате да изтече срока на договора. В този случай не е нужно да доказвате на никого нищо.Това са само договорни взаимоотношения.
2.Съгласно чл.56, ал. 5 от ЗЕС:Когато физическо лице или юридическо лице, на което са възложени правомощия на управителен съвет (управител) по реда на чл. 19, ал. 8 и чл. 34, ал. 10, наруши или не изпълни задълженията, които то има по този закон като управителен съвет (управител), както е в случая по презумпция, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 800 до 1500 лв. - за физическо лице, или с имуществена санкция от 1000 до 2000 лв. - за юридическо лице. Редът за налагане на глоба на дружеството е подробно изложен в чл.57 от ЗЕС. Прави се констативен протокол от трима собственици и/или ползватели за нарушенията, извършени от дружеството, в който описвате кои от задълженията си ПО ДОГОВОРА за ВЪЗЛАГАНЕ не изпълняват или изпълняват частично или лошо. Актът за установяване на нарушението се съставя от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
3.Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления за извършени нарушения по ЗЕС се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron