начало

Митьо Очите и Миню Стайков превърнали болничната си стая в хранителен склад и аптека Митьо Очите и Миню Стайков превърнали болничната си стая в хранителен склад и аптека

Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Мнениеот laptop2 » 07 Яну 2017, 16:35

Здравейте,

Ще разкажа съвсем накратко (доколкото е възможно) за казуса, който имам. Собственик съм на апартамент на физически втори (първи жилищен) етаж, под него има магазини. Към апартамента има около 20 кв.м. балкон, включен в описанието на стаите в нотариалния акт, т.е. е собствен, а не е общи части. Преди около 15 години от предишния собственик е бил изграден ламаринен навес с дървени греди и стъкла от лявата и дясната страна, като цялата предна част на балкона е открита и без стъкла. Под балкона се намира заведение, чиято предна стена е на около 40 см навътре от предната стена на балкона и на около 60 см от края на ламаринения покрив.

Проблемът е, че наемателката на заведението се оплаква, че от ламаринения покрив й капе пред вратата и зимно време замръзва. Иска да ме задължи да й изградя отделна козирка над предната фасада или да поставя улук, за да не й капе и замръзва. Улукът според мен не е решение, защото първо голата ламарина не би го понесла като тежест щом се напълни със сняг и второ при заснежаване отново би капало от предния му ръб, а не би се оттичал (впрочем чинно чупя висулките по два пъти на ден, когато се образуват). А собствен навес, който е на нивото на моя под (респ. нейния таван) не мисля, че аз трябва да изграждам.

Накратко въпросите ми са:
- Аз ли трябва да осигуря не-капане зимно време в зоната след 60-ина см от фасадата на заведението?
- Необходимо ли е разрешение от етажната собственост за изграждане на желаната от заведението допълнителна козирка?
- Заведението по-долу ми пречи с безброй неща от типа на задимяване с цигари на банята, падащи билярдни топки по плочки след 22 ч под спалнята ми, периодично слушане на Слави в 1 ч., окупиране на паркоместата пред блока и т.н. (от всичко това основателно е може би само шумът след 22 ч), мога ли да направя нещо по този въпрос, освен да ги дебна и да викам полиция за шум всеки път като нарушават часовите забрани следобед и ноещм?

Не се стискам, просто наемателите на заведението са единствените, които не си платиха ремонта на покрива в блока, преди години разбрах са присвоили касата и т.н., иначе казано са "проблемните" съседи, а никак не обичам да ми правят скандали за глупости. И направя ли това ще почнат още капризи, "ама капе ми върху масите, аз си плащам тротоарно право", "шуми ми климатикът" и т.н.
Т.е. ако можех за малко пари да си реша проблема и да забравя - бих, но това няма да се случи.

Благодаря на всички, включили се с мнение / съвет!
laptop2
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 07 Яну 2017, 16:12

Re: Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Мнениеот vesii » 21 Яну 2017, 17:30

Е за малко пари няма как да стане.
vesii
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 09 Яну 2017, 11:19

Re: Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Мнениеот laptop2 » 26 Яну 2017, 21:02

Ето това е отговорът, който чаках - благодаря сърдечно!

Стига с иронията, спокойствието струва повече от няколкостотин лева, сега сериозно - направих справка в общината и с единия от архитектите на квартала, не съм длъжен нищо да изграждам или да правя каквото и да е различно от това да си чупя висулките.

Така че, да - в случая не става с малко пари, ами безплатно :P
laptop2
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 07 Яну 2017, 16:12


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron