начало

Прокуратурата прави нов опит да прати на съд бивш шеф на АПИ Прокуратурата прави нов опит да прати на съд бивш шеф на АПИ

Отписвание от домовата книга

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Отписвание от домовата книга

Мнениеот slavitodorov » 14 Авг 2016, 09:00

Здравейте, моля да ми помогнете със съвет.
Живея в кооперация с два входа. Преди известно време се разделих със съпругата ми и тя не живее вече с мен. В момента живея с детето и папагала. Уведомих домоуправителя да я отпише от книгата. Но каква беше изненадата ми, когато отидох да плащам таксата при касиерката, тя ми заяви, че дължа все още такса за 3ма и, че не са отписали съпругата ми защото я виждали в блока и не било истина, че не живее с мен. Тя идва да вижда и взема детето. Какво да правя сега? Започнах да плащам по банка, но от ЕС ми "преразпределят" вноските да покриват задълженията за 3ма живущи. И аз така все си трупам задължения?!
slavitodorov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Авг 2016, 08:49

Re: Отписвание от домовата книга

Мнениеот lakavitsa » 14 Авг 2016, 15:17

През текущата година има ли пребиваване повече от или над 30 дни в апартамента, за който я броят като ползвател. Средства по кая сметка, текущи или за ремонти и т.н. и т.н.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Отписвание от домовата книга

Мнениеот slavitodorov » 20 Авг 2016, 19:51

Как да засека колко време е идвала в апартамента? Тя НЕ живее вече при мен.
ЕС има открита една сметка, която домоуправителката дава да превеждаме таксите (част от съседите предпочитат да плащат по банка)
slavitodorov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Авг 2016, 08:49

Re: Отписвание от домовата книга

Мнениеот lakavitsa » 21 Авг 2016, 13:19

Тя може да не живее, но ако е живяла до 01 февр или 15 февр на текущата година, влиза в задължението да плаща като ползвател над 30 дни от годината. Отнася се за плащания само същата текущи такси, като ползвател по сметката за Управление и поддържане на ЕС. Така е решил законодателят. По закона за управление на етажната собственост. За следващата 2017 година месечни вноски не следва плаща.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Отписвание от домовата книга

Мнениеот jhoro » 21 Авг 2016, 17:04

Глупости, глупости ...
lakavitsa написа:Средства по кая сметка, текущи или за ремонти и т.н. и т.н.

Това питане е колкото да не заспи темата.
В закона много ясно си е посочено, че разходите за Фонд "Ремонт и обновяване" се събират от собствениците, според
Чл. 50. (2) Средствата във фонда се набират от:
1. ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.

факт, който не зависи от броя на обитателите.
lakavitsa написа:Тя може да не живее, но ако е живяла до 01 февр или 15 февр на текущата година, влиза в задължението да плаща като ползвател над 30 дни от годината. Отнася се за плащания само същата текущи такси, като ползвател по сметката за Управление и поддържане на ЕС. Така е решил законодателят. По закона за управление на етажната собственост. За следващата 2017 година месечни вноски не следва плаща.

Това зависи най-вече от решението на общото събрание. Законодателя е казал принципно, но ...
Не може обитател, който вече не е такъв (въпреки, че е живял 1 или 2 месеца) - да плаща до края на годината.
Формулировката в закона е "Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост", но преведено на нормален език, това са:
- разходи за електричество за осветление на общите части;
- разходи за електричество и такси за асансьора (в случай, че има такъв);
- разходи за вода - ако някъде в общите части има чешма;
- разходи за чистачка и други подобни - при наличие.
Така или иначе - обитател, който вече не живее постоянно в сградата - не генерира посочените разходи.
slavitodorov - трябва да поставите този въпрос на първото общо събрание. Явно касиера иска да си осигури финансов комфорт и излишък на средства, но има по-приемливи начини.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Отписвание от домовата книга

Мнениеот lakavitsa » 22 Авг 2016, 11:18

Съгласна / -ен съм с горепостващия жоро по отношение на ремонта и обновлението, но със сигурност няма да е необходимо събрание особено ако са над няколко десетки собственика. Но при разходите за поддържане и управление едва ли ще се търси ОС или свиква такова, за да разбере собственикът на апт., че ще трябва да плаща за ползването на имота /и неговите общи части/ над 30 дни от текущата година. При динамика на гостуванията или напусканията на наемателите трудно ще се свикват ОС винаги, щото и те са понякога над 30 дни за текущата година.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Отписвание от домовата книга

Мнениеот lakavitsa » 22 Авг 2016, 15:13

По-кратко казано, най-често сметките, набирателните, по ЗУЕС, за сградите в режим ЕС са две /2/. Едната е за ремонти и обновление на сградата. Другата е за "управление и поддържане на ЕС"/възнаграждение на чистачка, осветление на стълбище, мазета и др. подобни, да не ги изброяваме, виж ЗУЕС/ По втората сметка при пребиваване в сградата повече от 30 дни през текущата година ползвателят се таксува като за такъв за пребивавал през цялата година. Ако при вашата сграда сте ги обединили в една, ще Ви бъде трудно да го разберете.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 658
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron