начало

Какво да правим, когато Законът за мерките срещу изпирането на пари се сблъска с GDPR Какво да правим, когато Законът за мерките срещу изпирането на пари се сблъска с GDPR

Какво е непосредствен съсед на обект?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Какво е непосредствен съсед на обект?

Мнениеот ellie2 » 06 Май 2016, 09:14

Уважаеми съфорумци, въпросите са ми следните:

1. Преустройва се обект от жилищен в търговски на втори етаж на сградата (като се премахва стена на жилищна стая за достъп към търговския обект, със съмостоятелен вход от улицата).
Изисква се нотариално заверено съгласие на съседите в дясно и ляво, горе и долу.... според ЗУТ, когато се променя статута от жилищен в търговски, по изключение преустройство над първа плоча, но се свиква ОС, с процент гласове се дава съгласие. (само че нито някой ни е уведомил за преустройване от общината, нито е свикано ОС. От общината обаче са издали разрешение за строеж. По НА преусройвания обект е на втори етаж т.е., над първа плоча, упорито общината твърди в отговор на жалбите ни, че обекта е на първи етаж, явно за избягване на уведомление на съсобствениците и искане на съгласието им.
Знаем, че важат етажите по НА.

Когато жилището на собствениците на този търговски обект е над обекта за преустройство, те считат ли се за непреки съседи и няма ли конфликт на интереси в този смисъл?Кой гарантира, че частното им жилището намиращо се над търговския им обект няма да се ползва за всякакви нужди обслужващи този обект ?

2. Какво е първа плоча?

3. Плащат ли се разходите за управление и поддържане на етажната собственост, когато търговски обект е със самостоятелен вход, разположен на 1 и 2-ри етаж?

Съгласно измененията в ЗУЕС от 2011, четем следното:

(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател по ал. 5 –(ал. 5 -Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание) -
заплаща разходите за управление и поддържане на общите части на сградата в размера по ал. 1–(ал. 1- Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите. , когато за самостоятелните им обекти е предвиден отделен вход.)

Съгласно тези промени, ползвателите и обитателите заплащат такса - независимо, че са с отделен вход - греша ли?
Става въпрос за медицински център, разположени на 1-ви и 2-ри етаж, разполагащ с около 10 кабинета с лекари и обслужващ персонал, регистратура и чакалня за пациенти на 2-ри етаж с денонощен режим на работа.

4. Общината е разрешила денонощно работно време, но този обект е разположен на 1 и 2-ри етаж в жилищната сграда, и независимо че е с отделен вход, не би ли трябвало да се изисква разрешението и на останалите съсобственици?


Моля да ми дадете координатите на добър адвокат с опит в областта на ЗУЕС и ЗУТ. Тъй като въпросните собственици на Медицински център от 3 години не са свиквали ОС, а от 5 г. са несменяеми домоуправители.

(нямаме "Правилник за вътрешния ред", за който от години настоявам, нямаме "контролен орган", който да констатира нарушения и безпокойства създадени от функционирането на този обект, и т.н. Домоуправителите, собственици на този обект, казват: "било по-хубаво без събрания, щяли сме да се избием и т.н)
Знам, че мога да свикам събрание, но преди това ми трябва сериозна консултация с адвокат, който най-вероятно ще се наложи да присъства на едно бъдещо събрание.

Благодаря на отзовалите се!
Последна промяна ellie2 на 06 Май 2016, 10:39, променена общо 1 път
ellie2
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Апр 2015, 11:32

Re: Какво е непосредствен съсед на обект?

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Май 2016, 10:37

Вие искате да премахнете обекта, тоест сте от коя страна.
Говорите някак много общо - аз пък не се ориентирам.
Искате съсобствениците да се махнат, ясно.
Еми трябва да се обмисли кампания.
Имах такъв казус с един нотариус, който смущаваше съседите.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Какво е непосредствен съсед на обект?

Мнениеот ellie2 » 06 Май 2016, 11:17

ivan_lawyer,благодаря Ви за съпричастността!

От страната на изтормозен и потърпевш съсед.

Живея на 4-ти етаж, на 3-ти е жилището на собствениците на МЦ - мед. център. На 2-ри и 1-ви точно в границите под моят имот е МЦ. (който от 2006 се е разширил двойно след разрешение на общината).

На втори етаж ползваха общия вход, лекари и пациенти с вирусни и инфекциозни заболявания.Няма да говоря за детските плачове и памуците с кръв по стълбите. След жалба от предишния домоуправител, вече поне не ползват общия вход.
Подстъпа от 1 към втори етаж е една малка вита дървена стълба - представете си тропането по нея, шумовия тормоз от пациенти местещи стържещи столове в чакалнята на втори етаж. Кафемашини, почистващи дейности на чистачката в 6.00 часа.
Миризми от подовия сифон на мухъл и мърша - съмненията са ми че ползват силни дезификтанти и разтварят биологични отпадъци, от които получавам повръщане и главоболие. СРИОКОЗ идва чак на следващия ден и не може да установи откъде идва миризмата, тъй като не идва в деня на обгазяването, обикновено това обгазяване се извършва рано сутрин в 6.30.

Фитнес уредът им е в жилището им под мен,периодично ме будят в 23.00 .

Според личното ми мнение подобен обект с обща площ около 250 кв., с между 50-70 пациента на ден, около 70 лекаря на повикване, с лечение на вирусни и инфекциозни заболявания - рехабилитации, голяма част от тях деца, които плачат при интервенции, нямат място в жилищна сграда.

Това си е една малка болница, само където няма леглова база.
ellie2
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Апр 2015, 11:32

Re: Какво е непосредствен съсед на обект?

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Май 2016, 11:34

Макар, че е почивен ден - а и е петък, но нека разчленим нещата, доколкото можем.
Има външен достъп до сградата.
Коя е общината - не че има значение - те всички са една зодия. Кадастралните схеми какво биха показали.
В частност във Вашия акт за собственост какво пише - за да направим извод за етажността.
Ако не се вържат нещата по този ред, то трябва се направи екшън - план.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Какво е непосредствен съсед на обект?

Мнениеот ellie2 » 11 Май 2016, 08:09

ivan_lawyer
1. Има самостоятелен вход,и в момента приема на пациенти се осъществява от него, след като беше подадена жалба от живущите.
2. Общината е "Красно село".
3. В НА ние сме на 4-ти етаж.
4. На 3-ти етаж е апартамента на собствениците на Медицинския център, на 2-ри и 1-ви е Медицинският център.
5. Тези лекарски кабинети с чакалня са предвидени още при строежа на сградата.
Съгласно плановете, 2-ри етаж два лекарски кабинета, чакалня и офис.

Изненадата беше пълна, когато 2001 г. се оказа, че въпросните помещения не са безобидни кабинети, както първоначално бяхме уверявани, а "Медицински център" т.е. заведение обединяващо разнообразни медицински практики.

Проблемът се задълбочи с приобщаването на апартамент около 110 кв. на сестрата на собствениците, която един ден не е живяла в това жилище. Започнаха да ползват вътрешният вход на кооперацията. След подадена жалба от предишния домоуправител, затвориха входа.

Ще Ви изпратя плановете чрез ЛС. След което ще споделя проблемите.
ellie2
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Апр 2015, 11:32


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron