Страница 1 от 1

Чия собственост са челата на балконите в блок

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2016, 19:12
от bbb75
Здравейте,
Искам да попитам може ли някой да каже със сигурност чия собственост са челата на балконите на отделните апартаменти?
Според някои наши съкооператори са етажна собственост, тъй като били част от фасадата , а тя според чл.38 от Закона за собствеността е обща част.
Според други са собственост на всеки отделен апартамент към който принадлежат и тъй като от тях падат бетонни части опасни за живота на преминаващите е редно собствениците на съответния апартамент да се погрижат за ремонтирането им.

Благодаря предварително

Re: Чия собственост са челата на балконите в блок

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2016, 21:02
от ivanov_p
Част от фасадата са и прозорците. В закона е казано кои са общите части и няма как челото от балкона да е от тях, освен ако е на общ коридор или за общо ползване.

Re: Чия собственост са челата на балконите в блок

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2016, 18:55
от bbb75
Благодаря,
И аз така мисля, още повече става въпрос за балкони в апартаменти със собственици, които имат нотариални актове за тях.
Но получихме писмо от Общината, в което е написано дословно: "Съгласно чл.38 от закона за собствеността, фасадите на сградите и плочите, вкл. балконските плочи представляват общи части от сградата, които са собственост на всички собственици в сградата, следователно неотложният ремонт следва да се извърши от и за сметка на Етажната собственост."
Дали те неправилно тълкуват закона?
Не разбирам как балконската плоча ще е представлява обща част след като се включва в квадратурата на апартамента!?!!!!
Хората с проблемните балкони искат всички да им платим ремонтите, а ми си струва нечестно тъй като те са част от техните имоти!!!!

Re: Чия собственост са челата на балконите в блок

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2016, 20:49
от ivanov_p
В общината вероятно под фасада разбират външната стена към улицата. Плочите и тези стени са общи части, но външната преграда на балкона не е от тях, освен при особен вид строителство. Имаше едни блокове от 50-те, където челото минаваше от край до край и беше свързано с плочата, но там имаше лоджии. Ако се къртят части от плочата, чието продължение е балкона, това са общи части, вкл. и ако се касае за челото на плочата. Виждал съм блок при който се рушеше именно челния край на плочата. Външната преграда на балкона обаче не би трябвало да е обща част. От друга страна ако падат парчета е най-добре да се ремонтират, защото последиците ще са несъразмерими на похарчените пари.

Re: Чия собственост са челата на балконите в блок

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2016, 23:11
от lakavitsa
Чети закона ЗУЕС, ббб75, и не разсъждавай

Re: Чия собственост са челата на балконите в блок

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2016, 06:24
от ivan_lawyer
Смисълът е - онова, което е подложено на пряко атмосферно влияние, да е обща част. Аз знам, че по вертикала е общо, по хоризонтала - частно.